De uitval van een computer bij Prorail en het falen van redundantie leidde tot ernstige vertraging voor reizigers. VVD-Kamerlid Fahid Minhas vraagt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) hoe het kan dat in twee jaar tijd drie storingen in digitale systemen het spoorverkeer in de soep laten lopen.
Rikus Spithorst, voorzitter van de Maatschappij voor Beter OV, in een recente column: ‘Maar goed, ik leg het nog één keer uit. Jongens en meisjes van Prorail: de bedoeling van een redundant systeem (dat door de belastingbetaler en de reiziger voor jullie is betaald) is dat dat in werking treedt als het primaire systeem het begeeft. Ingewikkelder is het niet.’
Wat was er gebeurd? In een verkeersleidingpost van de spoorbeheerder begaf een computer het; vervolgens weigerde het vervangende systeem dienst, waardoor in grote delen van het land treinen stil kwamen te staan. Vervolgens lichtte de NS de reizigers onvoldoende in over de ontstane situatie; raadde hen zelfs aan zelf transport te regelen. Chaos na computerblunder heette het in de termen van Maatschappij voor Beter OV.
Stresstest
Kamerlid Fahid Minhas (VVD) vraagt de staatssecretaris of zij bekend is met het feit dat in 2015 een stresstest is uitgevoerd naar de ict-systemen van Prorail. ‘Welke lessen zijn daaruit geleerd? En hadden de verstoringen van 2021 en 2022 in dat licht voorkomen kunnen worden?’, aldus Minhas.
‘Ik maak mij hard voor het op duurzame wijze verkleinen van de reistijden, met daarbij oog voor de grensregio’s, steden en onze buurlanden’, meldt de staatssecretaris op de website Rijksoverheid.nl. Het kan nog wel even duren voordat zij antwoord geeft op de vragen van Minhas, omdat de regering op reces is tot 5 september.
Minhas wil weten of de bewindsvrouw een nieuwe stresstest bij de ict-systemen van de spoorbeheerder wil laten uitvoeren.
In het AD reageerde een woordvoerder van Prorail op het falen van het backup-systeem. ‘Er wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar de oorzaak, maar het lijkt dat dit komt vanwege een fout in de software. Meerdere systemen werkten hierdoor niet meer.’
Zie dat je de eigen vraag van 8 augustus al zelf beantwoord Rob want statistiek laat zien dat een server het in 2022 fysiek vooral ‘begeeft’ als gevolg van stroomstoringen. Precies daarom hebben we zoiets als geografische clusters want mijn maat der dingen is inderdaad van horen zeggen als we het over ‘lessons learned’ hebben. Ik denk dat na een uitwijk, geheel of gedeeltelijk, de applicatieserver toegang zal moeten hebben tot een replica welke naar ik aanneem op block level gelijk is gehouden middels replicatie. Iets dat synchroon kan bij de lage latency netwerken zoals we in Nederland hebben en asynchroon met de techniek van journaling als afstanden groot zijn en daardoor de latency te hoog is zoals in Amerika. Opmerking over HCI clusters is onzinnig als we het over een architectuur met applicatieserver hebben welke als de middleware tussen data- en presentatielaag ligt.
Ik snap nu waarom een directeur het druk heeft met code want I in HCI staat voor infrastructuur en hierin is het net als met SOA als iedere leverancier zijn eigen invulling aangeeft. De club van Rob ken ik want het onsje meer van ondernemers die problemen hebben met de overdracht van hun breiwerkjes gaat om alle scripts die ooit geschreven zijn maar welke niemand begrijpt.
Ja, hoor. Stroomstoring bij een bedrijfskritische server voor tienduizenden reizigers. Discussiëren met jou is onzinnig over welke architectuur we het ook hebben. Succes verder met je insinuaties en je gedraai.
Een ieder mag zich Computable expert noemen maar Microsoft geeft aan dat Metamicro Automatisering B.V. geen competenties heeft, geen goud of zilver status als partner. Da’s niet een aanmatigend verwijt of een insinuatie want het is eenvoudig te controleren terwijl een goede inrichting belangrijk is bij een mission-critical server. Bedrijfskritische servers koop je namelijk niet als we kijken naar verschil tussen industrie standaard server en één met alle extra garanties voor de uptime.
Metamicro Automatisering B.V. is geen geautoriseerd reseller van hardware terwijl HCI om het turnkey concept van industrie standaard servers gaat die met combinatie van software en diensten als appliances aangeboden worden. Wat betreft de vraag van 9 augustus of ik zelf wel eens een hyperconverged cluster gebouwd heb of daarbij actief betrokken ben geweest lijkt het antwoord me voor de hand liggend als leverancier. Ik ben hierin niet de clown in een one horse ponyshow want er is meer dan Microsoft.
Wat betreft de ervaring weet ik dat bij colocatie de zekering in het rack beperkt is en meerprijs voor 2 powerdomeins voor een verkeerde keus zorgt. Niet alleen vooraf weten hoeveel Watt je in een rack hangt is dan handig maar ook spreiding over racks van de clusters nodes als dat mogelijk is. Nu blijf ik erbij dat we het hier alleen maar over de infrastructuur hebben want uiteindelijk wil je ook nog een logische spreiding en dan komen we volgens mij toch weer bij de architectuur. Dit geldt zeker als missie verduurzamen is want is schrijven met een vork via alle replicas nu echt nodig of kan het op een duurzamere manier?
Oja, zoals uit het verhaal blijkt was er geen besef over mission-critical systeem dat faalde waardoor ook die opmerking weer naar de prullenbak kan. Leuke is het configuratiemanagement want ik denk dat er niet alleen bij Prorail onwetendheid over de belangrijkheid van systemen is. Euh…. ik bedoel stelsels want hoewel link van Jack veel filofisch blabla is kunnen we met zekerheid stellen dat een samenwerking in zoiets als OCCR de begrenzing van een bedrijf overstijgt.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Operationeel_Controle_Centrum_Rail
Het hele partnermodel van Microsoft gaat op de schop en onze status is inderdaad per deze maand komen te vervallen. Ik zal het aanpassen op mijn LinkedIn pagina want daar doel je waarschijnlijk op. Net als bij je geklets over iops laatst, zit je weer duidelijk uit je nek te kletsen en te bluffen als het gaat om je expertise. Jouw expertise mag jou dan wel duidelijk lijken (waarover niet trouwens), voor mij is duidelijk dat je alleen maar kennis van horen hebt op vrijwel alle vlakken en dat je snel gaat informeren en opzoeken als je dat nodig acht. Anders zou je zeker niet hebben zitten beweren dat replica’s bij een hypervisor toegang tot een gezamenlijke partitie zouden moeten hebben.
Of misschien denk je wel echt dat je overal verstand van hebt en verklaart dat waarom er geen onderwerp of artikel kan verschijnen of jij plempt de discussie vol met pretentieus geleuter. Daarbij ga je dan stelselmatig en geheel belangeloos allerlei heimelijke belangen van auteur of andere reageerders zitten insinueren. Jij kent je pappenheimers wel, allemaal ‘mag het een onsje meer zijn’-bedrijfjes en ‘kijk mij eens’-auteurs die jou echt niet kunnen belazeren met hun smiespelige belangetjes. Zijn die Technology Consultant. Enterprise AND IT Architect, Solution Architect Infinidat, Principal Architect, System Engineer kreten waar jij mee loopt te schermen beschermde titels? En wat denk je dan wat mijn heimelijke belang is om op een openbaar forum kritiek te uiten op de IT van een publieksrechtelijke organisatie? Dat ze me gaan bellen en zeggen: “Nou Rob, jullie hebben de aanbesteding gewonnen hoor. Stuur de eerste factuur maar”?.
Het verbaast me overigens niet echt dat je dat doet, want uitgerekend jij of jouw organisatie speelde een hoofdrol bij allerlei malversaties inzake werkplekaanbesteding van de Gemeente Groningen. Iets waardoor ik ongevraagd tienduizend euro op onze rekening gestort kreeg van de advocaat van de Gemeente. Ik laat het hier verder bij en ga jouw insinuaties jegens anderen en dom gezwets over willekeurig welk onderwerp verder zoveel mogelijk negeren.
Hoe toevallig Rob, maar ik doel op de website van Microsoft waar je een solution provider kunt zoeken. En wat betreft het vele lezen staat er volgens mij dat er niks veranderd want nog altijd worden er punten toegekend voor bepaalde certificeringen:
“Points are awarded for each person on your team with specified certifications.”
Veel lezen en de juiste antwoorden aanklikken is een verplichting om partner status te behouden en niet alleen bij Microsoft want het zijn vooral commercieel beschermde titels. Grappige is dat ze hierdoor internationaal hoger aangeschreven staan dan academische en het staat je vrij om jezelf belachelijk te maken Rob maar afgelopen 30 jaar heb ik meerdere rollen vervuld en aan alle verplichtingen voor certificeringen voldaan.
Talk the talk is het mooi dat je wijst op claims, je opmerking van 6 augustus 2022 over de weerbarstigheid door gevestigde belangen in de bestaande situatie aangaande hakken die nog dieper in het zand gaan geldt tenslotte mijn vraag over de duurzaamheid als ik je eigen woorden gebruik:
“… onttrekken aan iedere vorm van innovatie en voortschrijdend inzicht…”
Nieuwste rage zijn marktconsultaties door niet de resellers uit te nodigen maar de leveranciers en mijn gezwets over IOPS gaat er in als zoete koek. Zeker als ik over rails, wissels en treinen begin want HSL van NVMe op een boemelspoortje is als een Ferrari die van 06:00 tot 19:00 niet harder mag dan 100 km/u. De meesten zitten dan ook op het puntje van hun stoel als ik de I/O throttling uitleg, het geheim van de smid. En de tram voor het personenvervoer of de locomotief voor goederenvervoer gaat vooral om de workload maar ik wil je niet wijzer maken dan je bent.
Het is mooi dat je €10.000 in je schoot geworpen kreeg maar vergeet niet dat je jaarlijks de boekhouding moet deponeren bij de Kamer van Koophandel, naast de controle op de certificeringen nog een punt waar de pappenheimers van de eigenheimers gesorteerd worden. Ik weet na 30 jaar echt wel hoe het gaat Rob want je bent kansloos in de aanbesteding doordat je niet de status voor de korting hebt als gevolg van een gemis in certificaties waardoor je ook niet interessant bent als onderaannemer. Beste kans heb je in de weerbarstigheid van de gevestigde belangen en ik vraag me af of dat in het belang is van de Stadjer.
och, och, och. Sneu verhaal.
Oudlid, je reacties hier doen mij toch vaak denken aan dat briljante nummer van Herman Finkers:
https://www.youtube.com/watch?v=C2Fzf3bfkcU
Hij doet alsof hij na 30 jaar nog steeds niet hoe het gaat en denkt malversaties als misschien maar het beste aan Stadjers te kunnen verkopen. Over ons kon ie kennelijk niets vinden. Grappig om te zien hoe zo iemand functioneert.
Vergeetachtig Rob? In het Dagblad van het Noorden stond iets over misrekeningen in de business case voor uitbesteding aangaande de structurele bezuinigingen. En wat betreft hakken in het zand was er wel weerstand bij de oppositie maar er was geen politieke verschuiving zoals in Zeewolde als ik naar de verkiezingsuitslag kijk.
Dat ‘ons’ lijkt me hierdoor nogal tendentieus als we kijken naar samenstelling van het college, met 3 wethouders van GroenLinks zou ik eens over een groene logistiek van IOPS in de transactionele systemen na gaan denken. Want een duik in raadinformatie systeem leert dat er lichtvaardigheid in het opdrachtgeverschap was volgens een onderzoek van KPMG.
Wat betreft de lessen van commissie Elias wijs ik op inhuur in de regie als het om de integriteit gaat Rob want je mist mijn punt. Voor Jack wijs ik op de verkooptraining van V&D want als het gaat om het Machiavellisme in de polder dan is de trein naar Groningen als een tijdmachine:
https://www.youtube.com/watch?v=v51mLy12wQI
https://www.youtube.com/watch?v=Rr3iVS3sP2s