Het is aannemelijk dat Rian van Rijbroek het emailaccount van ict-ondernemer Gerard Sanderink gebruikt voor het versturen van haatmails over Sanderink’s ex-partner Brigitte van Egten. Verstuurde emails waarin Van Egten wordt zwartgemaakt en beschuldigd van fraude, komen niet van Sanderink zelf. Ze zijn met instemming van de ict-ondernemer uit zijn naam verstuurd, oordeelt de rechtbank.
Er werd al langer gedacht dat Sanderink zijn vuilspuiterij over zijn ex-vriendin Van Egten niet zelf verstuurde. Nu ligt er ook een eerste oordeel van een rechter die er ook zo over denkt. In een tussenvonnis schrijft de Rechtbank Almelo dat het ‘aannemelijk’ is dat de mails niet zijn verstuurd door Sanderink zelf. De rechter spreekt van ‘aannemelijk’ aangezien aannemelijkheid de juridische toets is.
De rechter: ’Van Egten heeft naar het oordeel van de rechtbank, mede gelet op de summiere betwisting van Van Rijbroek, vooralsnog voldoende aannemelijk gemaakt dat Van Rijbroek de mails uit naam van en met instemming van Sanderink heeft geschreven en verstuurd en dat deze afkomstig zijn van haar ip-adres.’
Vervolgens worden allerlei bewijzen genoemd waaruit dat zou blijken, zoals een check van de ip-adressen, van accounts die gekoppeld zijn aan het bedrijf van Van Rijbroek en aan bijlagen van mails die geschreven zijn in Word-bestanden die van de computer van Van Rijbroek komen.
Rechtszaken
Het gaat om een rechtszaak waarin Van Egten de rechtbank in Almelo vraagt om Van Rijbroek een tussentijds verbod op te leggen om beschuldigingen over haar te uiten. Zie voorbeelden van de beschuldigingen in kader onderaan artikel. Het kan zijn dat de rechter in zijn eindvonnis een andere conclusie trekt, maar meestal wordt dit oordeel overgenomen in de einduitspraak.
De Twentse ict-ondernemer Gerard Sanderink is verwikkeld in een flink aantal rechtszaken. Onder meer met zijn ex-geliefde Brigitte van Egten. Anderzijds voert Sanderink’s huidige vriendin Rian van Rijbroek een zaak tegen Van Egten omdat ze als cybercharlatan wordt neergezet.
Van Rijbroek is zelfverklaard ex-hacker en spionne en beweert een verleden te hebben als cyberdeskundige bij geheime diensten. Sinds ze in het leven kwam van de eigenzinnige Twentse ondernemer Gerard Sanderink, eigenaar van onder meer Centric, raakte hij verwikkeld in allerlei rechtszaken. In die onrust stapte allerlei topmensen van Centric op of werden de laan uitgestuurd.
Sinds eind 2020 worden onder meer klanten van Centric ongevraagd bestookt met e-mails, waarin allerlei lasterlijke informatie staat over Van Egten. Daarover publiceerde Computable in het artikel Centric-klanten dupe van lastercampagne.
Eerder zette de redactie de mogelijkheid om te reageren onder een boekrecensie van De wereld van cybersecurity en cybercrime van Van Rijbroek en ict-ondernemer en oud-politicus Willem Vermeend uit. Omdat bleek dat de lovende kritieken die verschenen van een en hetzelfde ip-adres. Bovendien kwamen de gebruikte namen niet overeen met de namen in de e-mailadressen.
Voorbeelden van de beschuldigingen:
Van Egten stelt dat haar reputatie en goede naam door de emails zijn beschadigd en eist dat dit stopt. Ze wordt in de emails van Sanderink’s account onder meer beschuldigd van:
- Het plaatsen van spionagesoftware op de telefoon van Sanderink;
- Het tippen van de FlOD voor een inval bij Strukton;
- Boekhoudfraude bij Sanderink’s bedrijf Dutch Solar Systems (DSS);
- Het ontvreemden van zonnepanelen;
- Onterechte uitkering van bonussen aan zichzelf;
- Een moordaanslag op een voormalige advocaat;
- Lidmaatschap van een Afrikaanse moslimsekte die via Van Egten de Nederlandse Infrastructuur wil overnemen;
- Sexwerk in Afrika;
- Het plaatsen van 4 terabyte aan porno op bedrijfsservers;
- Omkoping van journalisten;
- Drugshandel;
- Vernietiging van bedrijfsadministratie.
Centric is een Titanic waar de nieuwe kapitein tevens de ijsberg is.