Nederland is na drie jaar teruggekeerd in de top drie van de jaarlijkse Digital Economy and Society Index (DESI) van de EU. Op de 'ranglijst van de digitale economie' staat Nederland derde achter de nieuwe koploper Finland en Denemarken
Maar er zijn nog heel wat inspanningen en hervormingen nodig om wereldwijd digitale koploper te worden. Volgens de Europese Commissie zal het moeite kosten om gelijke tred te houden met de landen die internationaal gezien het verst zijn gevorderd met de integratie van geavanceerde digitale technologieën.
In het bijzonder blijft het gebruik van artificial intelligence (ai) gering. Slechts 13 procent van de Nederlandse bedrijven doet daar wat mee. Daarmee loopt Nederland ver achter op de EU-doelstelling dat in 2030 75 procent van alle bedrijven ai gebruikt. In dit verband zou Nederland ook zijn deelname aan grote Europese projecten op het gebied van technologische samenwerking kunnen versterken. Verder zouden ook de overloopeffecten van investeringen in digitale technologieën kunnen worden erkend. Dit geldt met name voor de ontwikkeling van het slimme elektriciteitsnet van het land. Digitale technologieën zouden een grotere rol kunnen spelen bij de groene transitie.
In het landenprofiel dat van Nederland is gemaakt, staat ook de wat gratuite aanbeveling dat Nederland meer aan het tekort aan ict’ers moet doen. Dit remt de digitale transitie af en kan de economische groei belemmeren, stelt de Commissie. Met het aantal afgestudeerden in een ict-richting, scoort Nederland zelfs beneden het EU-gemiddelde.
Best presterende
Maar overall scoort Nederland goed. Nederland behoort consequent tot de best presterende landen in de EU. Ondanks de toch al hoge scores weten we nog steeds vooruitgang te boeken op een aantal belangrijke gebieden. Bedrijven en het kabinet investeren, via bijvoorbeeld het Nationaal Groeifonds, extra in de digitalisering van de (maak)industrie, in onderzoek en het toepassen van technologie. Het Nederlandse vast en mobiel internet blijft daarnaast van wereldniveau.
Inmiddels komt in het Nederlandse mkb gemiddeld 15 procent van de totale omzet uit online activiteiten. Met gebruik van sociale media, cloudtoepassingen en het benutten van data loopt het bedrijfsleven ten opzichte van de EU zelfs voorop.
Sinds 2014 volgt de Europese Commissie de digitale vooruitgang van de EU-lidstaten. Jaarlijks wordt een index gemaakt waarin de landen worden gerangschikt. De nieuwe koploper Finland blinkt vooral uit door de hoge digitale geletterdheid, de factor menselijk kapitaal. Ook de integratie van digitale technologie is daar ver gevorderd. Denemarken scoort hoog in connectiviteit. Estland blijft nummer een met haar digitale overheidsdiensten.