De Universiteit Twente (UT) en het Interuniversitair Micro-electronica Centrum (Imec) uit Leuven sluiten zich aan bij euRobin, het ‘network of excellence’ dat Europese expertise op het gebied van robotica en artificial intellience (ai) samenbrengt.
Met euRobin komt een pan-Europees platform voor onderzoek en ontwikkeling tot stand. Voor het eerst onderzoeken een groot aantal vooraanstaande onderzoekslaboratoria in heel Europa gezamenlijk op ai- gebaseerde robotica. De groep bestaat uit 31 partners in 14 landen. Coördinator is het Institute of Robotics of Mechatronics, onderdeel van het Duitse centrum voor lucht- en ruimtevaart (DLR).
Het is de bedoeling dat onderzoekers hun algoritmen en gegevens gaan delen. De overdracht van software en modellen tussen robots en onderzoeksgroepen staat centraal in het project. Het netwerk probeert de huidige versnippering van de Europese ai op gebied van robotica te verminderen. Software, data en kennis zullen worden uitgewisseld via de EuroCore-repository, ontworpen om een centraal platform voor robotica in Europa te worden.
Robotica-labs
Het platform wil wetenschappelijke vooruitgang boeken op kernvragen rond ai-gebaseerde robotica. Een ander doel is de wetenschappelijke robotica-gemeenschap in Europa te versterken. Het netwerk wil kennisoverdracht tussen onderzoeksinstellingen en industrie bevorderen. Uitdagingen die de doorbraak en grootschalige inzet van robotica in de weg staan, worden aangepakt. Bovendien wil het netwerk een podium zijn voor samenwerking tussen Europa’s meest vooraanstaande robotica-labs. Men wil een kern genereren waar de hele gemeenschap zich aan kan hechten.
Meer partners kunnen aansluiten. Het streven is het aantal leden de komende jaren te verdubbelen. De kennisoverdracht moet wel binnen Europese waarden plaatsvinden. EuRobin gaat een wisselwerking aan met andere Europese initiatieven zoals de euRobotics Association en de AI Data Robotics Association (Adra).