Gartner voorspelt dat de omzetgroei van halfgeleiders wereldwijd zal vertragen tot 7 procent in 2022, met name op de consumentenmarkten. Dat is een flinke terugslag vergeleken met 2021 toen de groei 26,3 procent bedroeg. Bijkomend voordeel: de wereldwijde chiptekorten nemen dan af.
Richard Gordon, Practice VP bij it-onderzoeksbureau Gartner, ziet de wereldwijde halfgeleidermarkt een periode van zwakte in gaan, die zal aanhouden tot eind 2023. In dat jaar zal de halfgeleider-omzet naar verwachting met 2,5 procent dalen. Gordon ziet nu al zwakte in de eindmarkten voor halfgeleiders, met name de markten die afhankelijk zijn van consumentenbestedingen. Met name de uitgaven aan elektronische producten zoals pc’s en smartphones staan onder druk.
Gartner heeft de prognoses voor het lopende jaar behoorlijk omlaag geschroefd. Voor 2022 wordt een wereldwijde chipomzet van 639,2 miljard dollar verwacht, 36,7 miljard dollar minder dan een kwartaal eerder werd voorzien. Vooral naar geheugenchips tempert de vraag.
Voor ondernemingen in de consumentenmarkt is deze ontwikkeling niet ongunstig. De voorraden herstellen zich snel, terwijl de doorlooptijden beginnen te verkorten en de inkoopprijzen een daling inzetten. Overigens is een dergelijke trend normaal. De markt voor halfgeleiders vertoont altijd al een cyclisch karakter. Al werd dat de afgelopen jaren versterkt door de Covid-19-pandemie, waarin de productie van halfgeleiders een tijdlang stil kwam te liggen, terwijl er veel meer elektronica werd gekocht vanwege het thuiswerken.
Datacenters en auto’s
Gartner verwacht nog wel een stevige groei van halfgeleiders die in datacenters belanden. Voor dit jaar wordt een stijging van 20 procent geraamd, dankzij de aanhoudende investeringen in cloud-infrastructuur. Ook de auto-industrie blijft naar chips hongeren. Gartner verwacht in dit segment een groei met dubbele cijfers in de komende drie jaar. De overgang naar elektrische en autonome voertuigen brengt dit met zich mee. Per auto zal in 2025 voor gemiddeld 931 dollar aan chips zitten. Nu is dat 712 dollar.
Overigens staat Gartner niet alleen in zijn prognose. De vorige week meldden autofabrikant Hyundai, ABB (kapitaalgoederen) en Electrolux (witgoed) al dat het tekort aan chips minder wordt.