Programmeertalen die de softwarewereld stormenderhand veroveren zijn er maar om de zoveel jaar. Tegelijk zijn er veel talen die nooit doorbreken. En soms moeten mainstream programmeertalen plaats ruimen voor betere alternatieven. Hier zijn tien verouderde programmeertalen.
We baseren ons deels op de lijst van het gespecialiseerde Analytics Insight, maar passen en vullen aan met eigen inzichten zoals vanuit onze eigen Computable Index van populairste programmeertalen over de voorbije jaren.
1.VB.NET
Visual Basic.NET of kortweg VB.NET is een taal ontwikkeld door Microsoft. Het heeft een syntaxis die lijkt op Basic en een coderingsstijl die lijkt op die van C#. De taal werd voorgesteld in 2002. Nu ontwikkelaars actief zijn overgegaan op .NET en C#, zou deze taal wel eens heel snel op de schroothoop kunnen terechtkomen. In de Computable Index van 2018 stond VB.Net bijvoorbeeld nog in de top twintig, maar in de laatste editie dook het niet meer op.
Overigens is VB.NET een opvolger van Visual Basic, dat voor het eerst in 1991 werd uitgebracht. Visual Basic was de eerste programmeertaal die rechtstreeks programmeerbare grafische gebruikersinterface ondersteunde met behulp van door de taal geleverde objecten. Ook Visual Basic staat niet meer bovenaan de agenda, maar helemaal verouderd of overbodig is die taal zeker niet. In de recente Computable Index staat Visual Basic bijvoorbeeld nog (net) in de top twintig.
2. Pascal
Sommigen herinneren zich misschien nog Pascal, dat vroeger aan universiteiten of hogescholen werd onderwezen. Bekend is ook Turbo Pascal, een implementatie van de programmeertaal Pascal van het softwarebedrijf Borland. Pascal is op zijn beurt een afstammeling van Algol 60. Toen later Delphi op het toneel verscheel, werd de taal Pascal naar de hoek gedrongen.
3. Elm
Elm kwam tien jaar geleden en kreeg meteen de nodige aandacht als erg functionele taal. Het is ontwikkeld als een domein-specifieke taal voor het creëren van webbrowser-gebaseerde grafische gebruikersinterfaces. Intussen wordt het beschouwd als een uitstervende taal omdat Elm, zo benadrukken ze bij Analytics Insight, de afgelopen jaren niet is bijgewerkt. Elm lijkt de strijd met andere talen, zoals Typescript, te hebben verloren.
4. Cold Fusion
Cold Fusion werd midden jaren negentig ontworpen door de gebroeders Allaire, meteen ook de naam van hun bedrijf. Het was een omgeving met verschillende geavanceerde functies voor web en mobiele applicatie-ontwikkeling. Het was aanvankelijk erg populair tijdens de opmars van het internet, vooral omdat het een lage drempel had. Nadien nam Adobe Allaire over, maar toch was dit voor Cold Fusion geen goede zaak. Mede door de slechte kwaliteit van debugging en het gebrek aan package manager verloor het geleidelijk zijn populariteit.
5. Erlang
Erlang is een van die vele talen die veelbelovend startten maar uiteindelijk op retour zijn. Het kreeg voor het eerst bekendheid in het midden tot het einde van de jaren 80, en werd later vrijgegeven aan de opensource-gemeenschap in 1998. Het is een gerespecteerde en beproefde taal. Erlang verwierf grote populariteit onder ontwikkelaars vanwege zijn vermogen om enorme aantallen gelijktijdige verzoeken te verwerken en parallelle verwerking te ondersteunen. Maar ondanks zijn lange geschiedenis heeft Erlang nooit een grote aanhang van gebruikers gekregen. Het dook nooit op in de Computable Index, maar komt zelfs niet voor op de TIOBE Index van top-50 talen.
Op de terugweg
6. Haskell
Haskell is een functionele programmeertaal vernoemd naar de wiskundige Haskell Brooks Curry. De taal kwam uit in de jaren negentig, als een culminatie van niet zo populaire talen, bijvoorbeeld Miranda en Clean. Haskell won aan belang en werd een taal waar bedrijven en projecten zoals Facebook en Github hun toevlucht toe namen. Maar de laatste jaren lijkt het duidelijk op de terugweg.
7. Coffee Script
Ontwikkeling in Coffee Script loopt volgens menig ontwikkelaar netjes en efficiënt als het om destructuring gaat. Maar het mist een aantal belangrijke functies zoals rond explicit scoping en real functions. Vooral deze ontbrekende functies zijn, volgens Analytics Insight, een belangrijke reden voor zijn daling in populariteit. In vergelijking met andere scriptingtalen als Javascript en Typescript staat Coffee Script daarom een stuk lager geklasseerd.
8. Cobol 60
In de jaren zeventig was Cobol nog zowat de meest gebruikte programmeertaal in de wereld, maar nu is de taal toch definitief op retour. Zeker de eerste editie Cobol 60 telt niet meer mee, maar ook Cobol raakt in de verdrukking. Cobol was in principe gemaakt voor zakelijke toepassingen, het moest wijken voor de meer comfortabele static typing van Java of dynamic typing van Python. Vanwege de sterke typeregels en de moeilijkheden bij het zogenaamde parsing, kiezen bedrijven vandaag voor andere talen.
Traditionele programmeertalen blijven vaak vrij lang aan door hun legacy. En ook een taal als Cobol, een taal uit de jaren zestig, gaat maar moeilijk weg. Het is zo dat er het voorbije jaren bij een legacy-vernieuwing wel wat Cobol is gebruikt of opgefrist, daarom leek Cobol zelfs even toe aan een comeback. Maar het ging hierbij zelden of nooit om nieuwe softwareprojecten.
9. Perl
Perl is een programmeertaal ontworpen door Larry Wall die eigenschappen van C en UNIX-scripttalen verenigt. Van Perl is als minpunt bekend dat het de capaciteit van de CPU opslokt, mede daarom wordt het stilaan overbodig omdat programmeurs zich steeds meer op andere moderne talen richten zoals PHP, Ruby, Java of Python.
10. Objective-C
Ooit een populaire taal voor het ontwikkelen van Apple-applicaties, al wordt deze vervangen door Swift. Meer ontwikkelaars verkiezen Swift namelijk boven Objective-C, omdat Swift meer functies en features bevat. Toch is Objective-C van alle talen uit deze lijst diegene die het nog behoorlijk doet, dankzij de legacy-code.
In de laatste versie van de Computable Index staat Objective-C bijvoorbeeld nog op vijftien. Maar een stijger is het niet echt. In 2018 bijvoorbeeld stond het nog op 11 in de Computable Index.