‘In de ban van Rian’ is een podcastserie over Rian van Rijbroek. Zij is een zelfverklaard cyber-expert die een verhouding heeft met ict-ondernemer Gerard Sanderink en voor veel onrust zorgt binnen zijn bedrijven. Onder meer bij Centric. In de vijfdelige podcastserie duikt Tubantia-journalist Angelique Kunst dieper in het leven van de 52-jarige Brabantse die de wereld voorhoudt dat ze de Wonder Woman van de securitywereld is en voor geheime diensten werkte.
Kunst schreef eerder het boek ‘Er is er hier maar één de baas’ over Centric-oprichter en -eigenaar Gerard Sanderink. Daarin kwam Van Rijbroek ook al veelvuldig aan bod.
In de podcast probeert Kunst via informatie van oud-collega’s, een oud-klasgenoot, voormalige zakenpartners, een AIVD’er, een psycholoog en een ex-geliefde een gedetailleerd beeld van Van Rijbroek te schetsen dat haar handelen verklaart.
Ze ontdekt dat de Brabantse boekhoudster – die zich voordoet als de Wonder Woman van de internationale cyberbeveiligingswereld – eerder oudere vermogende mannen om haar vinger wond en voor grote financiële problemen in hun bedrijven zorgde terwijl ze zichzelf verrijkte. Kunst sprak met meerdere gedupeerden en ziet nu eenzelfde patroon plaatsvinden bij Gerard Sanderink die in de ban van Rian is geraakt.
Privé
Kunst stelt dat de relatie tussen Sanderink en Van Rijbroek in eerste instantie een privéaangelegenheid is. Maar ze benadrukt in het AD dat de bedrijven van Sanderink belangrijk zijn voor de Nederlandse overheid. Zo beheert Centric de privacygevoelige data van miljoenen Nederlanders. ‘Dat maakt de zaak journalistiek relevant. Sanderink blijkt duidelijk zwaar onder invloed van Van Rijbroek te zijn. Hij heeft topmensen ontslagen, voert aan de lopende band rechtszaken tegen zijn ex en houdt zich niet aan de vonnissen. Rian daarentegen laat zich nooit zien.’
Nieuwsuur
Van Rijbroek viel eerder al door de mand na een opmerkelijk tv-optreden in actualiteitenprogramma Nieuwsuur waarin ze in een warrig betoog allerlei desinformatie verspreidde over ict-beveiliging. Nieuwsuur maakte later excuses voor die uitzending. Daarna bleek een boek dat ze met oud-politicus Willem Vermeend schreef over cybersecurity vol met plagiaat te staan. Het werd uit de schappen gehaald door de uitgever.
De podcast ‘In de ban van Rian’ is onder meer hier te vinden.
Podcast Centric
Ook het Financieele Dagblad heeft een podcast gemaakt over de onrust binnen de bedrijven van Gerard Sanderink. Waarbij de focus ligt op de Twentse multimiljonair. Hoe kon een ondernemer die jarenlang onverstoord bouwde aan een imperium van zo’n 15.000 medewerkers, betrokken raken bij een reeks conflicten waarin ook zijn bedrijven Strukton en Centric werden meegesleept, vragen de makers zich af in de podcast Achter Gesloten Deuren.
Sinds half juni is er een reactie op de kritiek op Rian van Rijbroek, zoals de podcast https://www.ad.nl/podcasts/in-de-ban-van-rian-1292. Dit is de website https://www.unhacked.nl – ‘de geheime wereld van cyber & hacks’. Unhacked.nl zou van een groep hackers en vrienden zijn die “cyberexpert Rian van Rijbroek een warm hart toedragen, hebben besloten om een blog te starten onder de naam van het zo fel bekritiseerde boek.”
Ook de Stichting Technology & Cybersecurity Gerard Sanderink steunt Unhacked en meldt hierover: ‘Over het belang van een cyberveilig Nederland en de gevaren van de digitale samenleving schreef cyberexpert en bestuurslid van deze stichting Rian van Rijbroek het boek Unhacked.’ Verdere bestuursleden van de stichting zijn uiteraard Gerard Sanderink – voorzitter en uitvoerend bestuurder en Aike Schoots – secretaris (zie stichtingtcgs.nl).
Op unhacked.nl staan aanbevelingen van Gerard Sanderink en van “Aike Schoots, ceo Strukton Rail”. Sanderink schrijft ‘In dit boek deelt Rian van Rijbroek haar formidabele expertise over cybercriminaliteit en cyberveiligheid. Een must-read, zowel voor professionals als voor iedereen in de samenleving die te maken heeft met de kwetsbare kant van informatietechnologie.’ Schoots schrijft ‘Schokkend dat we zo kwetsbaar zijn geworden.’
Wat zijn deze aanbevelingen waard? Veelkunner Gerard Sanderink is immers de vriend van Van Rijbroek en denkt blijkbaar nog steeds denkt dat Van Rijbroek goed voor hem is. Schoots is geen IT-er maar civiel ingenieur en sinds kort Non Executive Board Member bij Centric. , Schoots was en is dus een ondergeschikte van Sanderink die tegenstribbelende managers mag vervangen.
De website unhacked.nl lijkt wel zelf gehacked te zijn. Er is geen aanduiding van websiteonderhoud, maar de pagina’s zijn niet beschikbaar, maar geven alleen de 404 foutmelding. In de cache van Google is nog veel te lezen over wat de bedoeling was. Unhacked.nl is voorlopig niet meer dan een copy van eerdere pr over de 2 boeken van Rian van Rijbroek en enkele samengevatte artikels geleend van andere media. Onder die leenartikelen staat gek genoeg “Copyright © 2022 UNHACKED.NL. All rights reserved”. E.e.a. lijkt me geen reclame voor Centric.
https://en.wikipedia.org/wiki/Bad_(album)#/media/File:Michael_Jackson_-_Bad.png
who’s bad ?
De homepagina van website https://www.unhacked.nl is aangepast. Nu is de melding te zien van “Website Coming Soon! We are working hard on our new website. Stay tuned for more info.” Maar de problemen zijn niet helemaal voorbij. Via de cache van google wordt je bijvoorbeeld nog naar het Tubantia doorverwezen met een artikel over Van Rijbroek.
Afgaande op de informatie van bijvoorbeeld de podcast, lijkt Rian sterk op een vorm van Social engineering.