Ruim een derde van de professionals met bevoegdheid op het gebied van ict overweegt serieus over te stappen op een Europees cloudplatform zodra dit is opgetuigd. Dit blijkt uit recent onderzoek van datacenter BIT onder ruim duizend ict-beslissers.
Ruim zeventig procent van de ondervraagde ict-beslissers vermoedt dat een Europees cloudplatform betrouwbaarder is dat een niet-Europees alternatief. Ongeveer de helft van de respondenten volgt de ontwikkelingen op het gebied van Europese cloud computing. Een kwart is geïnteresseerd en nieuwsgierig naar de voordelen, vorderingen en gebruikerservaringen en nog eens een kwart houdt de vinger aan de pols omdat ze zo’n Europese cloud in hun eigen bedrijf overwegen.
Amerika en Azië
Nog altijd maken veel ondernemingen gebruik van cloudfaciliteiten van aanbieders buiten de Europese Unie. Dit blijkt voor de meeste hen geen probleem. Slechts een klein deel is bezorgd dat hun bedrijf een cloudaanbieder in Amerika (tien procent) of Azië (acht procent) heeft.
‘Europa heeft andere wet- en regelgeving met betrekking tot gegevensopslag en -verwerking dan bijvoorbeeld Amerika en Azië’, zegt technisch directeur Alex Bik van BIT. ‘Voor Europese bedrijven is een Europees cloudplatform dan ook een veiliger alternatief. Je kunt er dan op vertrouwen dat je gegevens niet terechtkomen in de handen van techreuzen als Google of Amazon.’
Volgens hem zijn veel bedrijven zich niet bewust van de verschillen tussen de cloud in Amerika en de cloud in Europa. Veel ict-beslissers zouden geen idee hebben waar de persoonlijke gegevens van burgers worden opgeslagen.
De cloud zijn de wolken om je hoofd want kijkend naar het probleem van de data hebben we het toch vooral over zoiets als een plaatsingsmodel. Of beter gezegd een landingsmodel want de meeste beslissers maken zich niet druk om data. En ik ben dan ook benieuwd naar de rol van professionals met bevoegdheid op het gebied van ICT als het om ‘shared responsibilitity’ van zoiets als data governance gaat.
Er zijn vele definities voor data governance maar kijkend naar de cloud en zoiets als de GDPR/AVG dan gaat het vooral om een systeem van beslissingsrechten en verantwoordelijkheden voor de informatie-gerelateerde processen welke uitgevoerd worden conform gemaakte afspraken. En wat betreft het kan wel maar het mag niet zit hier nog vaak het knelpunt als we kijken naar de garanties.
Waar is trouwens onze cloud evangelist?
Ik ken niet de precieze verhoudingen maar ik hoor steeds vaker over een exodus omdat naast data governance er ook zorgen zijn over de kosten, zeker als het om de dataverplaatsingen gaat. Online erin, fysiek op schijf eruit is misschien een idee als we naar de enige component kijken die er echt toe doet.
De it-beslissers, klinkt beetje als illuminati. Een vage groep die van alles bepaalt, ze zijn belangrijk. We weten er niet zoveel over..
Onze overheid is voor marktwerking, met kanteking dat de markt niet zo goed werkt : “Volgens hem zijn veel bedrijven zich niet bewust van de verschillen tussen de cloud in Amerika en de cloud in Europa. Veel ict-beslissers zouden geen idee hebben waar de persoonlijke gegevens van burgers worden opgeslagen.”
Tot zover de business case.
Participatiemaatschappij ook. Dat betekent dat iemand anders het op mag lossen. Zoek maar lekker uit. General Data Protection Regulation, maar in praktijk AVG succes ermee.
Weinig Europa op https://virtualizationreview.com/articles/2021/08/04/gartner-cloud-2021.aspx terwijl we een Chinese switch nog niet eens vertrouwen en een voormalig president beschuldigd wordt van staatsgreep. Wat zouden ze van Europa denken.. Grab them by the pussy, those polderfukkers. Misschien krijgt Partij tot Likwidatie van Nederland (PLN) toch nog gelijk. Net als onze cloudcowboy. Wat die doet ? Ik denk werken of iets nuttigs. Of gewoon iets leuks 🙂