Jan Boogaard, een voormalige advocaat van Centric-eigenaar Gerard Sanderink, krijgt een voorwaardelijke schorsing van twee maanden aan zijn broek. Hij is na Aldo Verbruggen de tweede advocaat van de Twentse it-ondernemer die door de tuchtrechter wordt veroordeeld.
De Raad van Discipline in Den Bosch heeft Boogaard, die Sanderink bijstond in zijn juridische gevecht tegen zijn ex-vriendin Brigitte van Egten, flink op de vingers getikt.
De Zeeuwse advocaat zou zijn oren te veel hebben laten hangen naar wensen van de eigenzinnige Sanderink. Hij voerde blind uit wat Sanderink dacht nodig te vinden. Boogaard verzuimde de regie in handen te nemen, zo citeert Advocatie de Raad van Discipline.
Ook vindt deze Raad dat de Middelburgse advocaat het vertrouwen in de advocatuur heeft geschaad. Boogaard bleef hardnekkig privégegevens van Van Egten gebruiken die van haar e-mailaccount kwamen. Hij was daarover eerder op de vingers getikt. In andere procedures moest Boogaard van de rechter reeds overgelegde producties met privégegevens van Van Egten intrekken. Hij ging opnieuw in de fout nadat de ict-ondernemer hem had opgedragen betrokken e-mailberichten toch te gebruiken.
Berisping
Overigens is het de tweede keer dat Boogaard de Raad van Discipline op zijn weg vindt. In april 2020 kreeg hij al een berisping. Dit kwam mede doordat hij een commercieel directeur van een Sanderink-bedrijf, die een verklaring in het voordeel van Van Egten had afgelegd, op ongeoorloofde
manier had geprobeerd aan het praten te krijgen.
Sanderink heeft inmiddels een hele stoet aan advocaten versleten, van wie een aantal gevoelig reputatieverlies heeft geleden. Aldo Verbruggen werd tot vier maanden veroordeeld, omdat hij een onafhankelijk fraudeonderzoek naar Sanderinks ex-vriendin deed, maar gelijktijdig de belangen van de Twentse zakenman diende. Hij had zich naar Van Egten toe misleidend opgesteld, oordeelde de tuchtrechter.
Het schaden van het vertrouwen in de advocatuur is zo’n typische redenatie aangaande een imago welke weinig vertrouwen in de advocatuur geeft. No cure, no pay is deze beroepsgroep dan ook vooral goed in het schrijven met een vork als het gaat om de belangen. Wat betreft een gevoelig reputatieverlies wil ik een advocaat die wint, niet één die zich druk maakt om de volgende zaak en daarom mijn belangen niet goed behartigd.
Gerard Sanderink sleept de één na de ander mee in zijn ellende, zelfs zijn advocaten. Van advocaten mag je verwachten dat ze voor het beste resultaat voor de cliënt gaan. Dat is wat anders dan kuilen voor je cliënt graven en kamikaze plegen. Mr. Aldo Verbruggen heeft het zo bont gemaakt dat hij gestraft is door de Raad van Discipline. Die raden bestaan grotendeels uit keurslagers die eigen vlees mogen keuren en dan mag er best een geurtje aan zitten. Verbruggen schrijft over zichzelf: Recognised for smart out-of-court settlements. Ja, das war einmal. Sneu voor Centric.
De DPG Media lanceert de podcastserie ‘In de ban van Rian’. Levert misschien een leuke link op voor op het intranet van Centric..
Ja, ja het geurtje van de onderlinge afhankelijkheid bleek iets te sterk bij het advocatenkantoor van Aldo Verbruggen. Wat betreft de slager die zijn eigen vlees keurt is het fijn dat de beroepsgroep een verstrengeling van belangen aanpakt maar om hoeveel zaken gaat het eigenlijk?
We hebben het tenslotte over vermeende beschuldigingen van financieel-economische criminaliteit welke tot op heden onbewezen zijn. En wie eist die bewijst kent de onderzoeksrol van advocaten al langer kritiek als het om een behartiging van de huidige of toekomstige belangen van cliënten van hetzelfde kantoor gaat. Antwoord op vragen hierover aan minister (Grapperhaus) maakt duidelijk dat advocaten wettelijke verplichtingen hebben ten aanzien van de rechtvaardige behartiging van belangen van de cliënt.
Nu staan de kabinetten Rutte niet bekend om het aanpakken van de misstanden in de democratische rechtsstaat. Want er zit blijkbaar een weeffoutje in het systeem wat je dus op kunt proberen te lossen middels het tuchtrecht van een beroepsgroep hoewel het geurtje van imago daarin vooral het eigen belang dient. Sluipend gaan we op deze manier van een democratie naar een technocratie waar veel macht bij een kleine beroepsgroep komt te liggen.