Het Europees Parlement verzet zich tegen een ‘infrastructuurheffing’ die Big Tech zou moeten betalen voor de extra kosten die zijn gemoeid met de uitbreiding van telecom-netwerken. Een belangrijk deel hecht zwaar aan netneutraliteit.
Grote Europese netwerkoperators vinden dat ze een vergoeding moeten krijgen voor de extra (onderhouds)kosten die het dataverkeer van bijvoorbeeld Amazon, Apple, Alphabet (Google), Meta (Facebook) en Netflix genereren. Dit zestal zorgt voor 56 procent van al het wereldwijde dataverkeer.
Maar een belangrijk deel van het Europees Parlement houdt vast aan het principe dat het internet voor iedereen open moet zijn. Ze hechten aan de zogenoemde netneutraliteit. Het extra belasten van bepaalde deelnemers aan het internetverkeer is in strijd met de Open Internet Verordening.
Het doorbelasten van de kosten aan Big Tech komt ook niet voor in het ‘kompas voor het digitale decennium’ waarin de Europese Commissie haar visie op de digitale transformatie van Europa in de periode tot 2030 geeft. Maar de Commissie werkt aan een wetsvoorstel dat daar verandering in brengt. Eurocommissaris Margrethe Vestager zei afgelopen mei al dat het kleine groepje bedrijven die de netwerken zwaar belasten zonder daarvoor te hoeven betalen, mogelijk een deel van de kosten moet betalen. Het voorstel voor de nu al omstreden Connectivity Infrastructure Act wordt komend najaar verwacht. Een grote groep Europarlementariërs heeft al kenbaar gemaakt daar niets van te willen weten.
Het is een soort zwanenzang van de traditionele telecombedrijven (vaak ex- of nog steeds halve staatsbedrijven) die met het Franse voorzitterschap van de Raad van Europa van afgelopen half jaar, hun kans schoon zagen om de “fair and proportionate contribution” op de agenda te krijgen. Zie voor hun laatste oproep om standvastig te blijven https://www.etno.eu/news/all-news/747:joint-eu-and-national-telecom-sector-statement-on-fair-contribution.html en opvallend hoe vaak er over “burgers / citizen” of “huishoudens / households” of “iedereen / everyone” als doelgroep wordt gesproken, maar telecomtoepassingen als IoT en dus connectiviteit voor “dingen en bedrijven” blijkbaar een doelgroep is waar de traditionele telecomsector nog helemaal niet voor bezig is in de nabije toekomst. Terwijl dat “5G everywhere by 2030” toch echt over meer zou moeten gaan dan alleen huishoudens en burgers van snel internet te kunnen voorzien.
Ook leggen dezelfde techreuzen waar de telecombedrijven van vinden dat ze moeten mee gaan betalen aan hun netwerken op land, tegenwoordig wel de internationale zeekabels en daarmee de backbone van internet op eigen kosten aan. Mogen ze dan de telecombedrijven ook een rekening sturen, voor een “fair and proportionate contribution” aan het intercontinentale dataverkeer?