Het Amsterdamse techbedrijf Sympower kan dankzij een kapitaalinjectie van 22 miljoen euro zijn software-platform voor beter energiebeheer over veel meer landen uitrollen. Deze software die energienetwerken meer flexibel maakt, wordt thans in negen landen verkocht. Dat moeten er 25 in 2025 worden. Vorig jaar wisten de Amsterdammers hun omzet al te verdrievoudigen, terwijl het aantal klanten verdubbelde.
Vijf grote investeringsfondsen onder leiding van Activate Capital uit Silicon Valley steken geld in deze dienstverlener voor ‘grid balancing’. De software van Sympower zorgt ervoor dat de vraag naar energie en het aanbod daarvan meer met elkaar in overeenstemming worden gebracht. Als tijdelijk overcapaciteit ontstaat, bijvoorbeeld door extra aanbod van zonne- en windenergie, worden grootverbruikers van energie met prijsprikkels gestimuleerd tot extra afname. Andersom vliegt bij een tekort de prijs omhoog, waardoor tijdelijk installaties worden stopgezet. Dit kan bijvoorbeeld bij het opladen van elektrische voertuigen en de opslag van stroom in batterijen. De software koppelt gedistribueerde energiebronnen aan complexe netwerkactiviteiten.
Al meer dan tweehonderd industriële en commerciële klanten maken van deze flexdienst gebruik. Sympower heeft meer dan 750 MW aan flexibele gedistribueerde energiebronnen in beheer. De nieuwe investering helpt het Amsterdamse bedrijf bij de transformatie van het Europese elektriciteitsnet. Volgens direteur Simon Bushell zal dit de overgang naar een schoon energiesysteem versnellen. Sympower telt bijna honderd medewerkers in negen landen, waaronder Nederland, Zweden, Finland, Noorwegen en Israël.