Ik wil graag even de handen op elkaar voor Bill Gates. Bill heeft even 22 miljard gedoneerd aan zijn eigen foundation waar veel goeds mee wordt gedaan. En ik weet, Bill heeft een dikke portemonnee maar hij had het ook niet hoeven doen.
Hij had het ook allemaal voor zichzelf kunnen houden en een hele grote boot aan kunnen schaffen. Want zodra je miljardair bent schijnt een boot ter grootte van het asielzoekerscentrum in Ter Apel een eerste levensbehoefte te zijn.
De grote boot is ook het enige waar je miljardairs mee kunt dreigen. Als je een oorlog begint dan pakken we je boot af. Meer belasting betalen is natuurlijk geen optie. Zeker niet omdat jullie allemaal op de VVD blijven stemmen omdat je blijkbaar denkt dat je ook veel verdient. Nou, zo lang je nog niet zonder knipperen met je ogen 22 miljard in een potje kunt stoppen, zou ik niet op de VVD stemmen. Er zit inmiddels zo’n 50 miljard dollar in de pot. Groot gedeelte hiervan is geschonken door een andere miljardair zonder boot, Warren Buffet.
Duim omhoog
Maar ik wil ook een duimpje omhoog doen voor ons eenvoudige Computable-lezers. Want laten we niet vergeten dat Bill dat geld namens ons heeft gedoneerd. Want hoe komt Bill eigenlijk aan zo veel geld? Dat verdien je niet met aardbeien plukken. Dat verdien je alleen doordat anderen heel veel geld voor jou verdienen. Dat verdien je alleen door een piramidespel te organiseren waar jij bovenaan de ‘Pyramide’ staat. Dat geld komt binnen dankzij de donaties van al die Microsoft-gebruikers die wel belasting betalen. Dus hij heeft dat geld namens ons in het potje gestopt.
Daarom vanaf deze kant een wel gemeend dankjewel aan jullie en alle andere Microsoft-gebruikers. Dankjewel, jullie hebben de wereld weer een stukje mooier gemaakt.
Uniformiteit als een open standaard is wat anders dan de vendor lock-in van Microsoft die ook nog eens aan verboden koppelverkoop doet. Naast een goede marketingafdeling hebben ze daarom ook een goede juridische afdeling want ze overtreden niet alleen wetten maar ze schenden ook patenten.
R.J. Tuijnman is verder niet goed geïnformeerd want Wordperfect en andere programma’s draaiden prima op DR-DOS, een alternatief dat zelfs beter was:
https://en.wikipedia.org/wiki/DR-DOS
Of het geheugen van R.J. Tuijnman is wat roestig want mijn eerste XT had alleen maar twee 5,25 inch floppies, één voor het toen prima werkende Wordstar en één om de documenten op te slaan. En volgende halte was een AT met een 40 MB harde schijf waarbij de optie van Doublespace/Stacker ideaal was. Er was toen nauwelijks enige reden voor het heen-en-weer schuiven van een muis met Windows 3.1 want veel obscure hobby-projecten gingen om het programmeren wat je uiteindelijk makkelijker deed met een toetsenbord.
En ja, de Microsoft versie van Wordperfect heeft VBA maar SUDO-APT-frutteldefrut heb je zoiets als scripts en macro’s die om de kantoorautomatisering op schaal gaan. Het principe van één klik op de knop om een keten aan processen te starten maakt duidelijk dat uniformiteit vooral om de open standaarden gaat. En de ‘one trick ponyshow’ van een vendor lock-in om je verslaafd te maken gaat om de indoctrinatie van marketing waardoor je alleen nog maar om aardbeien vraagt.
Wat betreft de innovatie heeft Microsoft de boot gemist als het gaat om mobiliteit, ik onderschat de reus niet want ze zagen eerst ook niks in Internet maar kwamen sterk terug met een koppelverkoop van de browser. Dankzij Edge op Linux hoef ik me niks te ontzeggen wat betreft Netflix maar ik zal niks zeggen over obscure hobby-projecten. Je moet sommige mensen niet wijzer maken dan ze zijn als het om geld verdienen gaat. Oja, ik gebruik echt alles door elkaar heen en ben blij met zoiets als de cloud als het gaat om alle apparaten.
Iemand die nog spreekt over webservers heeft wat gemist als we kijken naar zoiets als IoT waarin Linux dominant is. Niet alleen op de server maar ook op de cliënt welke al lang niet meer de PC is als ik even naar de gateway in de meterkast kijk.
@Een Oudlid: Je zult ongetwijfeld gelijk hebben, maar feit is dat Microsoft dominant, standaard en betrouwbaar functionerend is gebleken en daarmee innovaties heeft mogelijk gemaakt.
Mijn eerste XT heb ik eerst van een 20 MB harde schijf voorzien na zijn geboorte met inderdaad twee floppies (eerst MS-DOS laden, dan floppie WP erin als ik het me goed herinner).
En inderdaad DR-DOS was ook een niche OS dat dus ook een vroegtijdige dood stierf. Jammer, maar in een wereld waarin de sterkste overleven is dat niets ongebruikelijks. Leuk of niet leuk.
Mijn geheugen is inderdaad wat roestig. Ik draai immers al zo lang mee in de IT dat de term ‘dinosaurus’ op mij wel van toepassing is.
Voor die scripts en macro’s van SUDO-APT-frutterdefrut heb je deskundigheid nodig die door het beperkte gebruik van dit soort OS’en nauwelijks voorhanden was. Beveiligign was een dingetje voor de ‘leek’, scripts werkten wel op de ene maar dus weer niet op de ander fork, exit scripts en macro’s dus en binnen kwamen de Visualbasic apps waar de kennis breed van voorhanden was. Indoctrinatie van marketing of niet, het is en blijft een feit dat Microsoft WEL aansloeg waar alle anderen de boot misten. Wat daar de reden of oorzaak ook van was.
MS heeft inderdaad heel laat ingezien hoe de cloud en het internet een rol zouden gaan spelen. Dat gaf Linux een kans voet aan de grond te krijgen en voldoende expertise beschikbaar te maken om webservers (of dacht je dat dat ‘vanzelf’ gehost werd in de cloud?) met Linux op te tuigen. IoT is louter een webapplicatie die een ingebed een apparaat aanstuurt. Niks meer en niks minder. Wie zijn ‘gateway’ nog steeds in de meterkast heeft, tja… Dan ben je inderdaad een OUD lid…
@ R.J. TUIJNMAN
Niet dat het nu verder nog relevant is – maar ik denk inderdaad dat de intentie (een monopolie willen creeëren) wel degelijk relevant is (geweest). En dat dat aspect uiteindelijk heeft geresulteerd in de door jou geprezen standaardisatie: één hardware-set met één OS-smaakje. De marketing was nodig om die intentie te camoufleren door de focus te leggen bij “nieuwe” MS-ontwikkelingen.
Maar nogmaals… op dit moment nauwelijks meer relevant: het monopolie (de lock-in) is er. Misschien dat de inzet van web-apps hierin nog iets gaat kunnen betekenen… we gaan het zien… 🙂
Gehannes met SUDO-APT-frutteldefrut 🙂 maar ik verwacht dat zowat iedereen de gateway in de meterkast heeft.
“Voor die scripts en macro’s van SUDO-APT-frutterdefrut heb je deskundigheid nodig” Wat betreft dom geboren, suf gewiegd en nooit wat bijgeleerd hebben we een probleem met een generatie die opgegroeid is met Apple/Microsoft als het om de innovatie middels obscure hobby-projecten gaat.
Wat betreft de obscure hobby-projecten van reversed engineering wordt je niet rijk door het plukken van aardbeien maar door de handel erin als je een monopolie hebt. Juist de uniformiteit van de open standaard gaat om het voorkomen van de vendor lock-in, de hoek waarin je geduwd wordt door een drugsdealer die scholieren een gratis versie geeft zodat ze verslaafd zijn voordat ze zich als nieuwe aardbeienplukkers melden op de arbeidsmarkt.
Beetje als je moet gezond eten maar ongezond eten goedkoop en makkelijk te verkrijgen maken, de truc van gratis maar niet voor niets gebruik ik SUDO DNF UPDATE maar dat terzijde. En ja, ik kan het ook grafisch met dnfdragora doen maar ik vind een commando handiger dan me suf te klikken via een touchpad.
@Een Oudlid: Nou, jij lekker aan het SUDO typwerk, jij gelukkig, iedereen gelukkig. Neemt niet weg dat Microsoft de IT een enorme boost heeft gegeven, en dat was het punt waar het me in den beginne om ging…
@Hugo: Quote: “Ik denk trouwens dat Bill per jaar meer belasting betaalt dan de meeste mensen in hun hele leven”. Ik denk het niet. Misschien in absolute getallen, maar zeker niet procentueel. De hele fortune 500 heeft hun fortuin vergaard met vooral geen belasting betalen. Even los van het feit dat hun bedrijven ook al zeer creatief zijn in het (niet) betalen van belasting. En bedenk even dat ook een donatie aan een goed doel gewoon een aftrekpost is. Om weer terug te komen op de quote: ik denk dat de aftrekpost van die donatie hoger is dan de belasting die de meeste mensen in hun hele leven betalen.
@Tuinman: “Dat gaf Linux een kans voet aan de grond te krijgen…” Dat is niet helemaal waar. Het internet is ontstaan op basis van Unix en Mainframe omgevingen. Linux was in 1991 een logische omgeving om ook in het internet te gebruiken. Met name Linux heeft de groei van het internet mogelijk gemaakt. Pas toen duidelijk werd dat er geld te verdienen viel aan het internet is ook MS wakker geworden en heeft geïnvesteerd in (vooral de marketing van “hun”) internet toepassingen.
Ik draai al decennia volledig op Linux. Zelfs office toepassingen werken meestal beter dan in de MS-Office. Het enige waar Linux niet altijd goed mee om kan gaan zijn closed-source afhankelijkheden zoals macro’s in Office of diverse audio en video formaten. Simpelweg omdat het voor ontwikkelaars lastig is om er achter te komen hoe een specifiek formaat in detail werkt of omdat de legal afdeling achter een ontwikkelaar aan gaat als die een open source versie van “hun” software heeft gemaakt.
Toegegeven, al die forks van OS-en en toepassingen maakt het wel lastig om uit te vinden wat bij jou past. Maar is dat niet nu eenmaal de vrije markt? Ik vind het altijd vreemd dat als het gaat om betaalde systemen altijd de vrije markt erbij wordt gehaald. Denk aan overnames om het marktaandeel/monopolie te vergroten; “dat is toch gewoon de vrije markt..”. Dat heeft Oracle gedaan met SUN, voor MySQL en OpenOffice. Maar diezelfde “vrije markt keuzevrijheid” wordt bij Linux dan weer als tegenargument gebruikt. Je hebt nog altijd de keuze om je vrijwillig slaaf te maken van een monopolistische grootverdiener die je graag van je overbodige geld af wil helpen of om op zoek te gaan naar een oplossing die goed past bij je eigen behoeften.
@R.J.Tuijnman
duidelijk dat je een MS-fanboy bent, maar de werkelijkheid is dat MS altijd dwars gelegen heeft bij het definieren van standards en daarbij ook illegale middelen gebruikt heeft om bijv. de organisaties in verschillende landen te “kopen” met bijv. het ooxml-fileformat beschreven in 7000 pagina’s en vervuild met enkele gepatenteerde aspekten.
Internet draait voor +65% op linux is daarmee t.o.v. MS dominant, tellen we daarbij de vele embedded-linux-devices en niet te vergeten Android dat op een linuxkernel draait dan verschrompelt MS langzaam, proberen nog wat te redden met “windows sub-system for linux”.
MS is “over the top” zeker met win11 waarvan ook alleen de pro-versie zoals bij win10 nog bruikbaar is voor zakelijk gebruik.
Of zoals een andere systemmanager eens zei, “ik ben blij met MS, daar gaat zoveel fout dat ik er goed aan verdien”.
@Jan: wat een ongenuanceerde onzin weer: ‘fanboy’… Ik HAAT Microsoft! Ze hebben me in mijn jaren als systeembeheerder tot wanhoop gedreven met hun licentiemodellen!
Maar ik kan niet ontkennen dat ze een grote invloed hebben gehad en stimulans waren voor de ontwikkeling van de IT. Zonder Microsoft waren we niet verder gekomen dan wat Atari en MSX-achtig gebroddel. Ere wie ere toekomt: Microsoft bracht ‘de computer’ bij de mensen thuis…
“Zonder Microsoft waren we niet verder gekomen dan wat Atari en MSX-achtig gebroddel.”
Dat is een mening die me niet zo goed onderbouwd lijkt aangezien een keus voor commercial off-the-shelf software vooral leidde tot een verzameling puntoplossingen welke tot op heden nog altijd een kruiwagen met kikkers is. De obscure hobby-projecten hebben wat dat betreft het ‘security by obscurity’ voordeel.
En naar mijn mening bracht niet Microsoft de computer bij de mensen thuis maar de PC-prive regeling die tot 2004 simpel was, werknemer kon een PC kopen van zijn bruto loon, door vakantiedagen of ADV-dagen in te ruilen. Wat betreft de belastingvoordelen voor het gewone volk is het geheugen bij sommigen wat roestig maar ik denk dat dit uiteindelijk meer geholpen heeft dan Windows.