Bedrijven met minder dan honderd medewerkers steken in 2022 minder geld in ict, vergeleken met de afgelopen twee jaar. De investeringen blijven over de gehele linie achter. Er gaat vooral minder geld naar ict-oplossingen die de voortzetting bij calamiteiten waarborgen, naar innovatie en naar cybersecurity. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG).
De onderzoekers peilden zo’n vijfhonderd ict-professionals en -beslissers in kleine en middelgrote bedrijven over de investeringsbereidheid en ontwikkelingen die zij waarnemen qua personele ontwikkeling, cybersecurity, privacy, innovatie en bedrijfscontinuïteit.
Investeringsbereidheid
Het onderzoek toont dat de index voor investeringsbereidheid dit jaar 2,7 procent daalt ten opzichte van 2020, het eerste coronajaar. Deze daling vindt vooral plaats in het mkb en minder bij de wat grotere ondernemingen. Bij bedrijven met minder dan honderd medewerkers blijft de index steken op 96 (in 2020: 100), terwijl de index onder mkb’ers met meer dan honderd medewerkers 99,6 is. Dat kleine ondernemers achterblijven bij de digitale transformatie, is volgens BTG zorgelijk.
Het verschil tussen grote en kleine mkb-ondernemingen is voor sommige ict-thema’s opvallend. Grote bedrijven investeren met name op de gebieden personeel en innovatie iets meer dan in 2020, terwijl kleinere bedrijven juist beduidend minder activiteiten ontwikkelen op deze gebieden.
Inspanningen
‘In de afgelopen twee coronajaren hebben veel organisaties hun inspanningen op het gebied van ict moeten opschroeven. Maar daaraan is in 2020 een eind gekomen, met name voor de kleinere organisaties’, schrijft de BTG. De vereniging weet niet of dit komt, doordat er minder geld beschikbaar is of doordat kleine bedrijven minder noodzaak zien om hun activiteiten op het gebied van bijvoorbeeld privacy en cybersecurity op peil te houden.
‘In een tijd waarin overheden de nadruk leggen op actief beleid voor digitale veiligheid is het gevaarlijk dat de onderkant van het mkb hierin niet meegaat.’ Volgens de branchevereniging loopt het mkb het risico kwetsbaar te worden.
Zou de personele ontwikkeling invloed kunnen hebben op de investeringen in ICT? Het is niet alleen op Schiphol ‘alle hens aan dek’ als het gaat om de koffers door vergrijzing en ziekte, de personele rek is er ook bij MKB wel zo’n beetje uit.