Waarom ik op dit moment op fietsvakantie ben, ga ik niet uitleggen. Het is in ieder geval niet mijn idee. Een vakantie waar je zalf voor je billen mee moet nemen, doet mij niet meteen aan vakantie denken. En dan heb ik het nog niet eens over die zeem in mijn broek waardoor je de hele dag het gevoel hebt dat je met een luier om fietst.
We fietsen ook nog eens op echte fietsen. Niet op elektrische. We zijn immers geen bejaarden. We worden wel de hele dag voorbijgefietst door bejaarden. Tegen deze ‘fietsers’ schreeuw ik dan: ‘Stelletje valsspelers, koop een echte fiets!’ Maar dit mag ik inmiddels niet meer van mijn vrouw.
Naast dat het een fietsvakantie is, is het ook een app-vakantie. We doen alles met apps. De huisjes voor de overnachtingen zijn geboekt met een b&b-app, de route is gepland met een fietsroute-app, we bestellen eten met een app en we houden het weer in gaten met een app
Hoe deden mensen dit vroeger eigenlijk?
Pontje
Wel superhandig natuurlijk, die apps, ware het niet dat de geboekte huisjes nogal tegenvielen. Daarbij was de route-app niet op de hoogte dat het pontje over de Waal al in 1963 uit de vaart is genomen. We moesten dus twintig kilometer omfietsen. Het bestelde eten was in het beste geval nog een beetje lauw en ik weet niet welke stagiair het weer voorspelt bij Buienradar maar als je gewoon gokt wat het weer wordt, dan zit je dichter in de buurt van de daadwerkelijke weerssituatie dan wat je op de app leest.
Ondanks deze apps en dat op dag twee al bleek dat de billenzalf geen overbodige luxe is bij een fietstour, is het verder best een leuke vakantie.
Een goed zadel scheelt een hoop hoewel zadelpijn niet te voorkomen is als je niet gewend bent om de hele dag te fietsen. Wat betreft gewenning aan apps en de vraag hoe ze het vroeger deden heb ik nog wel wat oude (staf)kaarten liggen, de uit de vaart genomen pont staat er niet op zoals dat er ook geen aanwijzingen over werkzaamheden op staan. En voor wat betreft het weer, kijk naar wat de wolken doen want dat we niet meer uit het raam kijken maar naar een beeldscherm (euh… ik bedoel de cloud) is inderdaad wel apart.
https://www.wolkenradar-weerbericht.nl/zelf-het-weer-voorspellen/het-weer-voorspellen-wolkenbenaming