Het Openbaar Ministerie (OM) is een civielrechtelijk vooronderzoek gestart naar Centric. Ook de situatie bij andere ondernemingen waarvan Gerard Sanderink aandeelhouder is, te weten Oranjewoud en DSS, wordt onder de loep genomen.
Doel van het vooronderzoek is te bepalen of er voldoende redenen zijn om een enquête door de Ondernemingskamer te starten. Louis Luijten, voorzitter raad van bestuur van Centric, heeft zijn personeel vandaag op de hoogte gesteld van het vooronderzoek.
De it-dienstverlener heeft minister Yesilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) en minister Bruins Slot (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) laten weten zijn volle medewerking te verlenen. Zeker nu Centric de nodige onvervulde vacatures kent en de uittocht van managers allerminst tot staan is gebracht, legt het justitiële vooronderzoek een zware druk op de organisatie. Centric zegt zo goed mogelijk in te schatten welke impact dit kan hebben op de dagelijkse gang van zaken, het werk en de klanten. Onbekend is hoe lang dit vooronderzoek gaat duren en wat de eventuele vervolgstappen zullen zijn.
Wanbeheer?
Het onafhankelijke kamerlid Pieter Omtzigt had een maand geleden om zo’n onderzoek naar het beleid en de gang van zaken bij Centric gevraagd. Omtzigt drong er in Tweede Kamer-vragen op aan dat de advocaat-generaal bij het gerechtshof Amsterdam in stelling moet worden gebracht. Volgens hem zijn daar redenen van openbaar belang voor, gelet op de positie die Centric inneemt als belangrijke it-dienstverlener voor de overheid.
Het wordt de autocratische Sanderink kwalijk genomen dat hij Centric meesleurt in zijn privé-oorlog tegen zijn ex-geliefde. Ook de recente berichten over onrust binnen Centric hebben bijgedragen tot het besluit een vooronderzoek in te stellen.
Het OM gaat bekijken of er inderdaad duidelijke aanwijzingen zijn voor wanbeheer door Sanderink. Centric houdt steeds vol dat de oprichter/eigenaar geen enkele rol binnen het bedrijf speelt anders dan 100 procent aandeelhouder.
Ernstige misverstanden?
Maar het vertrek onlangs van ceo Johan Taams, zijn cfo Patrick Rosengarten en coo Bart Fehmers wijst in een andere richting. Toen dit drietal naar de Ondernemingskamer wilde stappen in verband met wanbeheer door Sanderink, ontstak de Twentse ondernemer in blinde woede. De non-executives in de board werden te verstaan gegeven deze Sanderink onwelgevallige actie tegen te houden. Sanderink kreeg daarop zijn zin. Dit heeft het beeld versterkt dat Centric geen eigen koers kan varen en sterk afhankelijk is van de grillen van zijn aandeelhouder.
Louis Luijten schrijft in zijn brief dat de 3.700 Centric-medewerkers de dienstverlening aan klanten borgen ‘in goede, maar ook in onrustige tijden’. Hij spreekt de hoop uit dat het vooronderzoek voor duidelijkheid gaat zorgen, ‘zodat we zonder afleiding verder kunnen’.
Het komt overigens zelden voor dat ministers bij de advocaat-generaal op een enquête aandringen. Dit wordt alleen gedaan bij aanwijzingen voor ernstige misverstanden. Tot nog toe gebeurde dit maar een keer of zes. De bekendste enquêtes waren die naar het conglomeraat Ogem, verzekeraar Vie d’Or en het beursfonds De Vries Robbé.
@redactie
“Ook de situatie bij andere ondernemingen waarvan Gerard Sanderink aandeelhouder is, te weten Oranjewoud en DSS, wordt onder de loep genomen.”
Ik zou in laatste deel van de zin voor worden gekozen hebben gezien het meervoud in voorgaande zin.
@Oudlid Wordt slaat op situatie, dus enkelvoud. Die voorgaande zin is een bijzin.
Dank voor de Nederlandse les, de bijzin is echter volgens de theorie de inleiding tot de hoofdzin waardoor de zin nog altijd niet logisch loopt door de interpunctie van de komma welke vaak om een tussen zin gaat.
Eindelijk erkenning voor Arjen Lubach. 2,5 jaar geleden had hij het al over Sanderink en zijn charlatan-vriendin. https://www.youtube.com/watch?v=KWEdxNWtOpI&ab_channel=DeAvondshowmetArjenLubach|VPRO