In Groningen draait een proef waarbij de spoedeisende hulp (SEH) toegang heeft tot medische patiëntgegevens zoals die beschikbaar zijn bij de huisarts van deze patiënten. Eerder werden deze gegevens alleen gedeeld met waarnemend artsen en de huisartsenpost, maar nu dus ook met artsen van spoedafdelingen in ziekenhuizen. Dit is handig in spoedsituaties op momenten dat de huisartsenpraktijk dicht is. Het ontlast ook het werk van doktersassistenten.
De proef duurt zes maanden en vloeit voort uit de goede ervaringen die huisartsen opdeden tijdens de coronapandemie. Toen hadden ze de beschikking over de meest noodzakelijke medische gegevens van vrijwel alle patiënten op de huisartsenpost. De artsen vinden het logisch dat ook andere spoedzorgaanbieders, zoals de SEH, deze gegevens ook tot hun beschikking hebben.
Het is niet evident dat huisartsen patiëntgegevens uitwisselen met spoedzorgaanbieders. De patiënt moet hiervoor toestemming geven en dat is meestal niet vastgelegd in het dossier.
Professionele samenvatting
De proef in Groningen onderzoekt wat het betekent om de ‘professionele samenvatting’ van het patiëntendossier van de huisarts tijdens een spoedsituatie op de SEH via een uitwisselsysteem beschikbaar te hebben. Bij de proef krijgen artsen van de spoedafdeling in het Ommelander Ziekenhuis en het Martini Ziekenhuis toegang tot bepaalde gegevens van patiënten van huisartsengroep Slochterkring.
Het gaat onder meer om informatie over huidige gezondheidsproblemen, recente contacten met de huisarts, recente metingen en uitslagen, voorgeschreven medicatie en informatie over allergieën en overgevoeligheid voor bepaalde medicijnen.
Het experiment gebruikt alleen de gegevens van patiënten die van tevoren toestemming gaven om hun dossier bij een acute situatie te delen met een spoedafdeling. De patiënten van de deelnemende huisartsen en spoedafdelingen worden geïnformeerd over het experiment. Ook andere zorgprofessionals zijn op de hoogte gesteld.