De nieuwe betaalmethode NEAR die ING en NXP hebben ontwikkeld, heeft de wind mee. Zeker jongeren zijn gewend geraakt aan het contactloos betalen.
Thijs Janssen, chief Chaos ING Factory, denkt dat het vrij snel heel normaal zal zijn om onderling betalingen te doen door telefoons bij elkaar in de buurt te houden. ‘Grote voordeel boven bestaande peer-to-peer methoden zoals Tikkie is dat gebruikers niet meer hun persoonlijke gegevens zoals een emailadres of telefoonnummer hoeven uit te wissen. De ultra-wideband (UWB)-technologie zorgt ervoor dat de betaling veilig naar de juiste persoon gaat.’
Om geld over te maken hebben de betaler en de begunstigde een Samsung-telefoon met een ingebouwde UWB-chip nodig. Ook moeten ze beiden de ING bankieren-app en de nieuwe betaalmethode actief in hun smartphone hebben staan.
In de ING-app selecteer je eerst de persoon in je fysieke nabijheid die je wilt betalen. Door de telefoon op de juiste persoon te richten zie je een knop met de initialen van de ontvanger. Om vergissingen te voorkomen wordt ook vermeld op welke afstand deze persoon zich bevindt. Dit kunnen bekenden zijn met wie je eerder transacties hebt gedaan dan wel onbekenden.
Vervolgens maak je je zelf kenbaar en vraag je de ontvanger gegevens te delen. Wanneer de begunstigde op de deelknop drukt, worden diens naam en IBAN veilig via UWB overgedragen. Dan tik je het bedrag in en bevestig je de transactie. De begunstigde ziet in zijn transactieoverzicht het ontvangen bedrag staan. Het systeem werkt eigenlijk als een normale overschrijving waarbij de UWB-technologie ervoor zorgt dat de nog ontbrekende gegevens worden ingevuld.
In een paar tellen
Een demonstratie leert dat je in een paar tellen kunt betalen. Je hebt verder geen aparte app nodig. Ook hoef je niet om een gebruikersnaam, e-mailadres of telefoonnummer te vragen. Thijs Janssen noemt snelheid en gemak de belangrijkste pluspunten. Anders dan bij betalen via een qr-code is het niet nodig de telefooncamera aan te zetten. ING verwacht dat deze betaaloplossing vooral voor ad-hoc transacties zal worden gebruikt. Denk daarbij aan het verhandelen van goederen tussen particulieren, het kopen van spullen op een rommelmarkt, het vergoeden van een rondje in de horeca of het doneren van geld.
Het succes hangt mede af van de penetratiegraad van smartphones met UWB. Samsung is de eerste fabrikant waarmee ING en NXP samenwerken. De Galaxy Note 20 Ultra kreeg als eerste UWB, gevolgd door de Galaxy S21+ en S21 Ultra. Verwacht wordt dat UWB geleidelijk aan mainstream wordt en op den duur zelfs in de budgetklasse terecht komt. Ook andere fabrikanten zullen volgen. Dezelfde technologie zit ook in Apple. Als deze fabrikant peer-to-peer betalen middels UWB omarmt, zou dat een enorme stimulans zijn.
Tech-talent strikken
ING en NXP willen de komende jaren laten zien dat deze manier van contactloos betalen grote voordelen biedt. Als de interne pilot bevredigend verloopt zal worden gekeken hoe ook klanten actief zijn te betrekken bij de verdere ontwikkeling. Verder staat ING open voor samenwerking met andere partijen. Daniël Citroen die voor ING de klantcontacten met technologiebedrijven onderhoudt, zegt: ‘We willen laten zien dat het kan. Het zou leuk zijn als we de standaard op dit gebied kunnen zetten.’ Co-creatie staat bij ING hoog in het vaandel.
Thijs Janssen ziet op dit moment nog geen echt verdienmodel, maar door innovaties te ontwikkelen blijft ING relevant voor zijn klanten. Bovendien hoopt ING door in dit soort technologie voorop te lopen als werkgever gemakkelijker tech-talent te kunnen aantrekken. De ING Factory in Amsterdam Zuidoost is werkplaats waar jaarlijks vijf á zes prototypes van klant- en betaalinnovaties worden ontwikkeld.
Betaalterminals afdanken
Ook NXP is als maker van de UWB-chip enthousiast over de mogelijkheden. Steve Owen, executive vice president bij NXP, ziet kansen om samen met ING en Samsung deze nieuwe betaalmethode geschikt te maken voor wereldwijde toepassing. Ultra-wideband is een draadloze techniek die leunt op radiogolven waarmee zeer nauwkeurig afstanden tot objecten kunnen worden gemeten. UWB reikt veel verder dan Bluetooth, terwijl de foutmarge aanzienlijk kleiner is.
Tijdens de demo in Amsterdam was te zien hoe goed UWB mensen kan uitpijlen. In bepaalde omstandigheden overbrugt UWB enkele tientallen meters met een locatiebepaling die tot 10 cm nauwkeurig is. Op kortere afstand kan UWB wel 1,5 cm nauwkeurigheid halen.
Owen: ‘De eerste toepassing was een skipas. Dezelfde technologie wordt ook in paspoort-chips gebruikt.’ De UWB-chip kan ook gebruikmaken van de security-elementen in de telefoon die voor nfc-betalingen dienen. Daardoor zijn transacties volledig te beveiligen. Owen: ‘Het is dus niet louter software die voor de veiligheid zorgt, maar ook een speciale chip voor de security.’
NXP werkt al sinds het midden van de jaren 90 aan UWB-technologie. Geleidelijk aan ziet de Eindhovense chipfabrikant het aantal ‘use cases’ toenemen. Autofabrikanten als BMW, Audi en Ford hebben deze techniek omarmd. In een aantal luxe modellen vervangt de digitale ‘smart key’ de klassieke autosleutel. Owen ziet verdere toepassingen bij de toegang tot gebouwen en het openbaar vervoer. De consument zal hier steeds meer vertrouwd raken. ‘Op den duur kunnen we ook de betaalterminals afdanken,’ stelt Owen.