Ericsson heeft bij T-Mobile Nederland een contract ter waarde van enkele honderden miljoenen euro in de wacht gesleept voor de levering van een nieuw radionetwerk. Alle apparatuur en software die aan het einde van de levensduur is, wordt vervangen. Het merendeel hiervan betreft systemen van Huawei, de leverancier die in Nederland taboe is voor wat betreft de meest gevoelige delen van het netwerk.
De transitiefase die binnenkort ingaat, duurt twee á drie jaar. De verbintenis met Ericsson kent een lange looptijd waardoor de contractwaarde verder kan oplopen. Om redenen van duurzaamheid blijft T-Mobile voorlopig wel doorgaan met apparatuur die net is aangeschaft en nog ver van de uiterste houdbaarheidsdatum af zit.
Overigens was Ericsson lange tijd geen gedoodverfde kandidaat voor deze opdracht, zo beaamt een woordvoerster van T-Mobile. Bij de start van 5G zou het Zweedse concern weinig kans hebben gemaakt. De keuze was dan op een ander bedrijf gevallen. Maar de laatste jaren heeft Ericsson zeker qua r&d een behoorlijke opmars gemaakt. Zo wist men eigen chipsets voor het radionetwerk te bouwen. Ook Ericsson’s 5G-software is volgens T-Mobile goed doorontwikkeld. Met de virtualisatie zijn grote stappen gemaakt. ‘Daar plukken ze nu de vruchten van,’ aldus de woordvoerster.
Optische netwerk
In het selectieproces dat aan de keuze voor Ericsson voorafging, is behalve naar de prijs vooral naar prestaties, kwaliteit en innovatie gekeken. Ericsson bleek daarbij het beste te voldoen aan de eisen die T-Mobile had gesteld. Concurrent Nokia valt niet helemaal buiten de boot. Eerder was al bekend gemaakt dat de Finnen het optische netwerk gaan leveren.
Overigens was T-Mobile Nederland van de drie Nederlandse bedrijven met een eigen telecomnetwerk het meest afhankelijk van Huawei. Toen de regering aankondigde dat bepaalde apparatuur van de omstreden Chinese fabrikant uit het netwerk moest verdwijnen, was de schrik in het Haagse hoofdkantoor van T-Mobile Nederland dan ook groot. Nog niet duidelijk is wie aan T-Mobile de antennes gaat leveren. KPN is voor de antennes klant van Huawei. Omdat vanuit de antennes geen zicht bestaat op de verwerking van persoonsgegevens kan dat zo blijven.