In elke organisatie die gebruikmaakt van digitale technologie, fungeert het netwerk als een centraal zenuwstelsel. Maar hoewel het netwerk op operationeel vlak een vitaal orgaan is, heeft het steeds meer moeite met de toenemende hoeveelheid data in bedrijven. Organisaties die hun digitale transformatie willen versnellen, moeten hun netwerk daarom dringend moderniseren.
Een netwerk dat niet meer voldoet, leidt tot obstakels. En als je het probeert aan te passen aan de eisen van vandaag, kunnen er heel wat operationele uitdagingen opduiken. Denk aan het handmatige proces dat nodig is om zo’n netwerk op te schalen voor honderdduizenden gebruikers en apparaten die op verschillende locaties connecteren. Een niet-gemoderniseerd netwerk resulteert dan ook vaak in prestatieproblemen en ontevreden gebruikers.
Gelukkig bestaan er oplossingen waarmee een organisatie zo’n netwerk gemakkelijk kan moderniseren. Niet alleen om te voldoen aan de eisen van vandaag, maar ook om een brug te bouwen naar de toekomst.
Vijf belangrijke principes
Netwerkmodernisering is geen doel op zich, maar een continu proces waar bedrijven aan moeten werken. Zeker met de opmars van het hybride werken, moeten moderne netwerken in het volledige spectrum van mogelijke werkplekken integreren. Van de woning van een werknemer tot verschillende kantoren en campussen, maar ook van datacenters tot cloud. Daarnaast moeten ze ruimte bieden voor een nieuwe aanpak op het gebied van architectuur die edge-centric, cloud-enabled en data-driven is.
Dat klinkt voor zowel kleine en grote bedrijven als een serieuze uitdaging. Gelukkig kan je er efficiënt mee omgaan door te focussen op vijf belangrijke domeinen die gericht zijn op het verbeteren van prestaties, automatisering, beveiliging en wendbaarheid.
- Connectiviteit en schaal
Werken op afstand, de explosie van iot-apparaten, de nieuwe bedrijfsmodellen van onze post-pandemische wereld… Voor oude netwerken die werken op basis van een traditionele vlan-architectuur, kan deze nieuwe realiteit tot schaalproblemen leiden. In het kader van connectiviteit en schaal is het essentieel om nieuwe protocollen en architecturen op te stellen.
Er zijn enkele mogelijkheden om dit proces te vereenvoudigen. Zo kan je kiezen voor een cloud-native oplossing die de nodige flexibiliteit biedt. Daarnaast kan het moderniseren van wan-oplossingen met sd-wan eveneens meer flexibiliteit, maar ook meer efficiëntie en kostenbesparing opleveren. Kies in elk geval voor een aanpak die geen grootschalige vervanging van je huidige infrastructuur vereist, maar ga voor oplossingen die naast je bestaande architectuur kunnen bestaan.
- Ai-gestuurde automatisering
De schaal van moderne netwerken en de data die ze creëren, overstijgen het menselijk vermogen om ze te monitoren, en al zeker om ze te troubleshooten of optimaliseren. In combinatie met het tekort aan it-medewerkers betekent dit dat teams overbelast geraken. De oplossing zit in door artificiële intelligentie (ai) ondersteunde automatisering van operaties, ook bekend als ai-ops.
Met ai-ops kunnen it-teams repetitieve en tijdrovende taken, zoals configuratiebeheer, automatiseren terwijl ze zelf kunnen focussen op meer strategisch werk. Ai-ops biedt organisaties een opportuniteit om de efficiëntie en effectiviteit van hun netwerkactiviteiten te verbeteren.
Waar moet je bedrijf op letten bij de implementatie van aiops? Eerst en vooral is het belangrijk om het personeel gerust te stellen. Leiders moeten de collega’s in hun team duidelijk maken dat automatisering niet dient om hen te vervangen, maar wel om tijdverlies en inspanningen voor alledaagse taken te verminderen. Begin daarna op kleine schaal te testen hoe ai-oplossingen in je werkomgeving zullen functioneren. Onthoud dat ai in veel situaties nuttig is, maar zeker niet perfect. Laat je dus niets anders wijsmaken.
- Beveiliging
Door de variatie aan gebruikers en apparaten is het voor netwerken nog belangrijker dat de beveiliging goed werkt en up-to-date is. Verouderde netwerken met handmatige processen zijn weliswaar vatbaar voor menselijke fouten en kwetsbaarheden.
Om dit tegen te gaan, kunnen it-netwerk- en beveiligingsfuncties integreren met zero-trust-security en sase. Hiermee worden de toegangsrechten volledig losgekoppeld van de verbindingsmethode. Zero Trust identificeert en authenticeert alle apparaten en gebruikers op basis van vooraf opgestelde richtlijnen vooraleer ze toegang krijgen tot het netwerk.
Organisaties moeten erop aandringen dat zero-trust en sase in hun netwerkoplossingen worden ingebouwd, in plaats van deze met terugwerkende kracht toe te voegen. Met een consistent beleid kan het netwerk apparaten en gebruikers gemakkelijker ontdekken, identificeren en verifiëren.
- Flexibiliteit en wendbaarheid
Aangezien bedrijfsdoelstellingen sneller dan ooit veranderen, moet ook het netwerk zich snel en automatisch kunnen aanpassen aan deze nieuwe omstandigheden. Helaas zien veel organisaties zich afgeremd door een lappendeken van oplossingen voor netwerkbeheer. Daardoor dreigt het bedrijf met wrijvingen en silo’s te maken te krijgen.
Cloud-native oplossingen bieden niet alleen centrale zichtbaarheid en controle over bekabelde, draadloze en wan-verbindingen, ze stellen organisaties dankzij constante updates en nieuwe functionaliteiten ook in staat om een voorsprong op de concurrentie te nemen. Als jouw organisatie nog niet begonnen is met het implementeren van cloud voor netwerkbeheer, start dan klein en wees selectief. Kies een project of een deel van jouw netwerk dat baat heeft bij gecentraliseerde cloudcontrole en -zichtbaarheid. Het kan een goed idee zijn om te beginnen met de externe werkomgevingen waarin hybride werknemers van dezelfde gebruikservaring willen genieten als op kantoor.
- As-a-service
Door een gebrek aan budget is het voor veel organisaties niet eenvoudig om de nieuwe netwerkoplossingen aan te schaffen, te implementeren en te beheren. Gelukkig kunnen ze tegenwoordig een beroep doen op alternatieve verbruiks- en implementatiemodellen. Zo zorgt network-as-a-service (naas) ervoor dat organisaties snel toegang krijgen tot nieuwe netwerkoplossingen, zonder dat ze een groot deel van hun budget moeten investeren. Het model houdt ook rekening met schaalbaarheid en evolueert samen met hun behoeften. Een naas-model verlicht bovendien de druk op it-teams door hardware, software en services in de vorm van een maandelijks abonnement te leveren.
Evalueer eerst welk potentieel een flexibel financierings- en abonnementsmodel jouw organisatie kan bieden. Ga vervolgens na of jouw leverancier de middelen heeft om een sterk naas-model te ondersteunen. Check daarbij of ze enkel standaard diensten aanbieden of ook maatwerk ondersteunen.
Oefening
Netwerkmodernisering lijkt op het eerste gezicht niet meer dan een oefening gericht op het updaten van je huidige infrastructuur, maar het is zo veel meer. Het is een essentieel doorlopend proces dat je bedrijf niet alleen up-to-date houdt met de nieuwste technologie, maar ook een flexibele basis biedt om digitale transformatie te bevorderen. Het laat je profiteren van nieuwe benaderingen op het gebied van beveiliging, beheer, architectuur en levering.