VGZ heeft zich het afgelopen jaar het best geprofileerd als ict-werkgever in de categorie niet-ict-organisaties in het Computable Werkgevers-onderzoek 2022. De verzekeraar stond nooit eerder in deze lijst en stoot als nieuwkomer Rijkswaterstaat, de koploper van vorig jaar, van de troon. In het algemeen laten ict’ers in Nederland zich een stuk positiever uit over hun niet-ict-werkgever.
Zagen we de populariteit van ict-organisaties al omhoog schieten, dit geldt dit tevens voor eindgebruikers als ict-werkgever. Zij worden gemiddeld met een 8,09 beoordeeld, 0,28 hoger dan vorig jaar. Dat blijkt uit het werkgeversonderzoek onder niet-ict-organisaties dat Enigma Research uitvoerde in opdracht van Computable.
Droeg corona er vorig jaar nog aan bij dat de populariteit van eindgebruikers als ict-werkgever nagenoeg gelijk bleef ten opzichte van 2020, dat is dit jaar wel anders. Dit type organisatie wordt gemiddeld voor het eerst door eigen ict’ers hoger beoordeeld dan een acht. Deze positieve ontwikkeling is te danken aan de manier waarop eindgebruikers zich weten te profileren als ict-werkgever. Dat was ook hard nodig om nu en in de toekomst ict-talent te kunnen aantrekken.
VGZ lijstaanvoerder
Welke organisatie profileert zich op dit vlak het best? Dat is in 2022 VGZ. De verzekeraar staat dit jaar met stip op één. Nooit eerder stond het in de lijst en als nieuwkomer stoot het dus gelijk door naar het hoogste treetje. VGZ schuift daarmee Rijkswaterstaat, vorig jaar nog nummer één, aan de kant. Deze organisatie is dit jaar niet in de lijst terug te vinden omdat het te weinig respons kreeg om een goed oordeel te kunnen vellen.
VGZ kreeg als gemiddeld eindcijfer van zijn ict’ers een 9,38, waarmee het driehonderdste voor bleef op de nummer twee, te weten Wageningen UR. Die organisatie wist wel van plek vier naar twee te klimmen en zag het eindcijfer met 0,44 toenemen ten opzichte van vorig jaar. Nummer drie is de nummer twee van 2021: het Groene Hart Ziekenhuis. Het moest dus een plekje inleveren, maar zag zijn eindresultaat wel met 0,33 toenemen. Blijheid alom dus!
Rest top tien
VGZ is niet de enige nieuwkomer in de top tien; op de plekken vier, zes en acht zijn respectievelijk Essent, SVB en Randstad als nieuwe buit terug te vinden. Essent kreeg een mooie 9,15 van zijn mensen, SVB topte hem precies af op een 9,00 en Randstad wordt met een 8,76 door het eigen ict-personeel gewaardeerd. Overigens vinden we ook nog het Kadaster (5), Mazars (7), Achmea (9) en Rabobank (10) in de top tien terug, waarbij aangetekend dat de laatste drie allemaal een mooie sprong voorwaarts maken ten opzichte van 2021.
Een andere opvallende nieuwkomer in de lijst vinden we dit jaar terug op positie veertien. Daar staat Enexis. Voor zover nog niks bijzonders, maar daar is wel wat aan de hand. In totaal 64 Enexis-ict’ers deden mee aan het werkgeversonderzoek en daarmee heeft deze organisatie de hoogste respons weten te genereren in ons onderzoek. Het gemiddelde eindcijfer van een 8,18 is bovengemiddeld, des te opmerkelijker als veel collega’s hun mening over jou hebben gegeven.
Deelgebieden
Net als vorig jaar zijn de eindgebruikers beoordeeld op zestien verschillende deelgebieden. Te denken valt dan aan zaken als de bedrijfscultuur, scholingsmogelijkheden, carrièreperspectief, vitaliteit en natuurlijk salaris. Als we dan kijken naar de gemiddelde eindcijfers per deelgebied, dan scoort dit jaar de maatschappelijke betrokkenheid van de werkgever het hoogst. Net als vorig jaar wordt het salaris en de potentiële groei in de toekomst het laagst beoordeeld. De volgorde tussen de zestien deelgebieden is op een enkele wijziging na hetzelfde als in 2021.
Wat wel opvalt, is dat over de hele linie alle deelgebieden hoger scoren (zie kader). Wat daarbij ook in het oog springt, is dat twee gebieden opvallend hoger scoren en bij twee gebieden de groei juist zeer beperkt is. Dit jaar schiet de maatschappelijke betrokkenheid 0,38 omhoog en is dus het belangrijkste thema voor ict’ers die bij eindgebruikers werken. De secundaire arbeidsvoorwaarden laten dezelfde groei zien ten opzichte van 2021. Het onderdeel werkzaamheden en verantwoordelijkheden wist daarentegen maar 0,12 te groeien, net trouwens als salaris(groei). Dat laatste is opvallend, want bij ict-bedrijven wist dit onderdeel de hoogste groei te realiseren. Daarbij lijkt het dus dat ict-bedrijven hogere salarissen zijn gaan betalen aan ict’ers dan eindgebruikers
Deellijstaanvoerders
Deze zestien deellijstjes kennen uiteraard ook allemaal lijstaanvoerders, op pagina 44 en 47 zijn deze top 10’s terug te vinden. Met VGZ als de nummer één was de verwachting dat deze verzekeraar ook de meeste deellijstjes zou aanvoeren. Maar niets is minder waar! Sterker, VGZ nestelt zich niet één keer op de eerste plaats. Dat geeft aan dat de overall tevredenheid onder ict’ers bij VGZ goed is en dat er niet één of enkele specifieke deelgebieden uit springen. Maar als VGZ geen lijstaanvoerder is, wie winnen dan wel deze zestien deellijstjes?
De grootste winnaar is Wageningen UR; het voert maar liefst vier lijstjes aan. Ze worden het hoogst beoordeeld op verantwoord werken, financiële stabiliteit, scholingsmogelijkheden en vitaliteit/gezondheid. Het Groene Hart Ziekenhuis, het Kadaster en de SVB winnen elk drie lijstjes en de Belastingdienst, het Haaglanden Medisch Centrum en Jumbo Supermarkten winnen er één.
Topics
Het werkgeversonderzoek onder eindgebruikers meet ook met welke verschillende ict-onderwerpen desbetreffende partijen zich bezighouden. Daarbij wordt er een berekening gemaakt welk percentage personeel zich hierop richt en hoe zich dit verhoudt tot de markt. Hiermee zijn er negentien topiclijstjes gerealiseerd. Ook hebben we op basis van de branches waarin alle deelnemers zich begeven, vijf branchelijstjes kunnen maken.
Ook bij de topiclijstjes zien we VGZ niet winnen, net trouwens als Wageningen UR. Hier is het Groene Hart ziekenhuis de grote winnaar, met vierkeer de hoogste score. Het ziekenhuis scoort het best op het gebied van infrastructuur, security, softwarebeheer en systeembeheer. Enexis volgt met drie overwinningen (agile/scrum, erp en testing) en het Kadaster en de SVB winnen er iedere twee. Voor de rest zijn er nog zeven enkele winnaars.
Branches
De branches tot slot kennen ook meerdere winnaars. Zo is het Groene Hart Ziekenhuis de populairste zorginstelling, de SVB leidt in de categorie overheid, Rabobank scoort het hoogst als financiële dienstverlener en ProRail is de nummer één in logistiek en transport. Ook is er een ict-lijstje. Hier zijn tien eindgebruikers op terecht gekomen waarvan de eigen ict’ers vinden dat zij zich onderscheiden op ict-vlak breed. Randstad strijkt hier de eer op.
Dit artikel verscheen ook in Computable 2022/#4, jaargids Computable Career Guide.
Onderzoeksverantwoording Enigma Research
Computable-lezers zijn uitgenodigd om de organisatie waarvoor zij werken te beoordelen als ict-werkgever. In het onderzoek wordt de mate van tevredenheid over de doorgroei- en carrièremogelijkheden bij de werkgever gevraagd, de waardering die de werkgever voor zijn werknemers toont en uiteraard wordt de algemene tevredenheid over de ict-werkgever in kaart gebracht. Computable heeft Enigma Research gevraagd het onderzoek uit te voeren. Uiteindelijk hebben 2.279 personen de vragenlijst volledig ingevuld. Dit is voor het volledige werkgeversonderzoek, dus inclusief de ict-organisaties.