Ik stond van de week weer eens vast op de snelweg. Dit keer niet omdat iedereen op hetzelfde moment op dezelfde plaats wilde zijn, want het is eind juni. En eind juni gaan de boeren altijd protesteren. Of ja, protesteren? De boeren denken dat het recht op demonstreren hetzelfde is als het recht op chanteren en saboteren.
En toch snap ik de boeren wel. Je kunt namelijk ook demonstreren zoals ze dat in de zorg doen. Die staan een middag op het malieveld en vertrekken om vijf uur weer met de trein naar huis omdat ze nog een avonddienst moeten draaien. En behalve applaus van heel Nederland levert ze dat geen kwartje extra op.
Beetje verstaanbaar maken
Dus ik snap de boeren wel. Er worden oneerlijke keuzes gemaakt. Iemand moet namelijk de schuld krijgen van het stikstofprobleem. We kunnen moeilijk allemaal boeten voor dit probleem. En we vinden Schiphol nu eenmaal belangrijker dan een stelletje boeren. Dat mensen in de omgeving van Schiphol alleen nog maar schreeuwen om zich een beetje verstaanbaar te maken nemen we op de koop toe.
Net zoals met Tata Steel. Die mag vanwege de werkgelegenheid de schoorsteen lekker laten roken. Ondertussen kunnen kinderen in IJmuiden als ze twee jaar zijn al het hele alfabet hoesten.
Grootste vervuilers
En de ict-industrie? Daar hoor je niemand over. En laten we dat mooi zo houden. Gewoon zo veel mogelijk thuiswerken met z’n allen en gewoon je bek houden, dan hebben ze het hopelijk niet door. Stel je voor dat ze erachter komen dat wij één van de grootste vervuilers van de hele wereld zijn. Dan zijn wij ook de pineut. Dan moeten wij ook gaan actievoeren. En wij zijn daar niet zo goed in. Een beetje verpleegster is er zelfs beter in. Laat dat demonstreren maar lekker over aan dat stelletje boeren.
Thuiswerken is zo’n beetje de norm geworden, in thuisdemonstreren is men nog wat terughoudend.
Tja, als je hele bestaanszekerheid onder je kont vandaan wordt getrokken, huis, werk en gezin op de tocht worden gezet, dan kan ik me voorstellen dat je je protestacties wat nadrukkelijker door emoties, chanteren en saboteren laat beïnvloeden…
Inderdaad, de ICT-sector is grootverbruiker van energie, vooral ten behoeve van infotainment en entertainment, en daarmee direct en indirect groot CO2 producent. Datacenter pikken onze groene energieopbrengst in. Dat leidt tot opwarming van de aarde. In het verleden was onze sector ook grotendeels verantwoordelijk voor de aantasting van de ozonlaag door het chloorfluorkoolwaterstoffen gebruik. Onze sector is dus wel modern, maar niet zo milieuvriendelijk.
Bij de veeboeren gaat het vooral om de te hoge ammoniakuitstoot die slecht is voor de biodiversiteit in de eigen omgeving. Dat weten de boeren al een halve eeuw, maar de meeste boeren blijven kiezen voor het Rabobank-model van voedselproductie. En de politiek nam te laat stelling.
Onze sector, onze groene energieopbrengsten… een schizofreen is nooit alleen. Maar bovenal is het allemaal voltooid verleden tijd omdat Japie al jaren met pensioen is. Dus waarom zo rancuneus naar één sector want tenslotte is ook de NS een grootverbruiker met zo’n 1,2 Terawattuur per jaar en hiervan is de meeste stroom grijs omdat groene opbrengsten nogal onvoorspelbaar zijn, net als de blaadjes op de rails. En de lege trein is niet veel anders als een rack vol zoemende computers voor infotainment en entertainment. En verbeter de wereld en begin bij jezelf zou Japie ook gewoon een boek kunnen gaan lezen in plaats van hier te reageren.
Ik vraag me trouwens af wanneer Japie voor het laatst in een datacenter is geweest want de tijd van één applicatie, één server ligt al een tijdje achter ons met het idee van virtualisatie. Kijkend naar zoiets als een PUE-waarde is het net als met de boeren die al flink gereduceerd hebben in stikstof door het rendement per vloertegel te verhogen. De Nederlandse agrarische sector is niet het slechtste jongetje van de klas maar de beste door de hoogste agrarisische productie per vierkante meter, niet in de laatste plaats door Smart Farming. Gemiddelde ambtenaar in Den Haag draagt dan ook minder bij aan het Bruto Nationaal Product dan ‘us mem’ van de melkkoe.
Oja, grappenmaker van Computable klaagt over files maar het mooie van een laptop is dat je overal kunt werken. Heerlijk toch dat je door boeren de achterstand in je e-mail weg kunt werken terwijl je niet gestoord wordt door een dochter die iets wil waarvoor ze niet wil werken. En je aanpassen aan de situatie is agile, beetje als met pandemie welke ons met de neus op de feiten drukte over de essentiële dingen in het leven zoals papier om je bips af te vegen. Ik ga op reis en neem mee….
Het is en blijft een lastige situatie:
– De boeren zijn opgeleid in het model “Groter is beter”. Het beleid (van landelijk en provinciaal overheid) om megastallen toe te staan sluit daar naadloos op aan
– Het aantal boeren is behoorlijk teruggelopen vanaf de jaren 1970 (uit mijn hoofd van 170.000 tot zo’n 70000 nu) en het land dat vrijkwam is opgekocht omdat dat mest-uitrijrechten opbracht
– die rechten hadden ze nodig omdat ze die mega-stallen mochten bouwen, en meer vee konden houden op die grotere stukken grond
– Het zig-zag beleid van landelijk en provinciaal overheid heeft ertoe geleid dat deze mest-uitrijrechten waardeloos werden omdat het uitrijden van mest sterk is ingeperkt (want ja: stik- en andere stoffen)
– Maar al die tijd hebben de opeenvolgende regeringen wat stik- en andere stoffen betreft steevast de andere kant op gekeken: Schiphol mocht flink uitbreiden, wegen konden verbreed zonder al te veel procedures
Bij Schiphol hebben opeenvolgende directies altijd wel een ex-politicus of vriendje daarvan in de gelederen (de huidige directeur is bijvoorbeeld vrij lang met Den Uil opgetrokken) en is één enkele partij om mee/tegen te praten.
De boeren (en tuinders) zijn een grote groep individuen die niet of slecht zijn vertegenwoordigd op politiek niveau, er is geen lobby-club die voor hen pleit en dat maakt het erg makkelijk om ‘eventjes’ van bovenaf op te leggen dat ze iets *moeten* doen (of anders….).
Kunnen we deze groep agrariërs helemaal vrijpleiten van schuld en alles op onwetendheid schuiven? Dat ook niet, maar wat ze willen is een consequent beleid van de overheid die een toekomsthorizon van meer dan 4 jaar beslaat. Investeringen in materiaal, gebouwen en dergelijke zijn niet klein en worden vaak door banken (en inderdaad de Rabobank is een grote speler in dat veld) voorgefinancierd. Maar die bank wil ook zekerheid en kan niet anders dan naar de wet- en regelgeving van dat moment kijken. En als die megastallen toestaat… dan kan de financiering doorgaan.
Het is niet de bank die verantwoordelijk is voor het (ontbreken van) beleid, noch de boeren.
Als op dag 1 je een Windhoos operating systeem MOET installeren op je pc en op dag 5 je Linux MOET installeren, en Windhoos niet mag, en op dag 10 MOET het MacOS zijn en zowel Linux als Windhoos zijn niet toegestaan…. en je hebt geen enkele inzicht hoe het over 5 dagen weer zal zijn hoe kan je je serieus richten op het ontwikkelen van IT-systemen?
Zo dus.
Ik sluit me grotendeels bij de woorden van Oud Lid aan! Met name de negatieve invloed van het zwaar verspillende Openbaar Vervoer (dat juist als milieuvriendelijk wordt aangeprezen) met zijn miljoenen nutteloos verreden kilometers met lege bussen die almaar slalommend door de woonwijken toeren op zoek naar een passagier, is mij een doorn in het oog.
Ewout Dekkinga, waarom blijf je als een zure rancuneuze dorpsgek opstellen met je Japie, grappenmaker van Computable, enz? Zo sta je elke keer weer in je eigen zeik zonder dat je het door hebt.
Ewout, als zeer oud lid ga je nog uit van de tijd van een beperkt aantal lokale datacentra die met dikke dropveters aan een beperkt aantal domme cliënts zijn verbonden. Is dat de architectuur van Fujitsu die je probeert te slijten?
ICT-ers weten dat de FLOPS van de blades in datacenter onbruikbaar zijn zonder de veelsoortige cliënts, IoT, de edge, de brede datacommunicatie-infrastructuur, enz. En het aantal gekoppelde devices groeit al decennia harder dan de energie-efficiency van de devices. De not in my backyard datacenter gebruiken, ondanks dat ze ongeveer 2 maal energie-efficiënter zijn dan de oude on-premises serverrooms, nog altijd ca 3% van de elektriciteitsverbruik. De rest van de ICT-keten heeft 3-4 maal zoveel elektriciteit nodig. En de groei zit er nog steeds in. In de EU wordt de totale energieconsumptie van de ICT op bijna 10% geschat. En dan heb je het over de operationele fase, want de productiefase van de ICT-middelen in het verre Oosten kost nog iets meer energie. En de bijbehorende mijnbouw voor de grondstoffen is ook niet altijd even milieuvriendelijk.
ICT is pas milieuvriendelijk als ze in rest van de productie meer energie en grondstoffen weet te besparen, dan ICT kost. En dat lukt nog steeds maar in beperkte mate. Dus Jacob heeft gelijk en jij Ewout niet. Dus wie is de clown?
@CPT: lees ik eerst een heel serieus en plausibel betoog, ga je ineens met de term ‘Windhoos’ smijten. Zo jammer, maar dan kan ik je dus gewoon niet meer serieus nemen…
Oud lid Ewout Dekkinga, jouw ideeën over “smart farming” zijn al lang achterhaald. De agrarische NETTOPRODUCTIE per vierkante meter in de Nederlandse veeteeltproductieketen is laag, want deze is gekoppeld aan heel veel extra vierkante meters grond in derde landen om veevoer te produceren en aan extra transportkosten. Bijkomend probleem is dat je de extra geproduceerde ammoniak en de andere stikstofverbindingen niet kunt meeverkopen en ook niet gemakkelijk kunt recyclen. Vleesproductie in de bio-industrie is sowieso niet zo energie-efficiënt en nog minder eiwitefficiënt. Alleen kippenvlees wordt redelijk efficiënt geproduceerd. De hoge veedichtheid bij veenboeren zorgt ook voor het ontwateren van het veenweidegebied, met als resultaat extra brakke kwel bij de kust. De brakke kwel houd je niet tegen met slimme dijksensoren. De ontwatering door de “smart farming” zorgt ook voor een bodemdaling (afhankelijk van het gebied 30 – 90 cm gedurende de afgelopen 40 jaar) die de zeespiegelstijging ver overtreft en voor extra CO2 uitstoot zorgt via microbiële afbraak. Die bodemdaling maakt Nederland in dichtbevolkte gebieden extra kwetsbaar bij overstromingen. Men streeft nu naar 50% bodemdalingreductie en wil uiteindelijk op 70% uitkomen. De bodemstructuur van de arme zandgronden wordt door de “smart farming” van de bio-industrie al decennialang verziekt. Ook de watervoorziening voor de landbouw moet op de schop, want “smart farming” pakt slecht uit voor landbouwproductie bij droge zomers en voor ons grondwater. Veel nieuwe problemen dus.
Boeren hebben tegenwoordig meestal van HBO opleiding gevolgd en niet zelden een WO opleiding. De oude autodidacten hebben om diverse redenen moeten afhaken. Desondanks is “smart farming” in de veeteelt nog steeds gebaseerd op het “gat van Rotterdam” van de douane-unie en het daarvan afgeleide beleid van de Rabobank van een halve eeuw geleden.
Nederlandse boeren die naar het buitenland gaan, hebben daar niet voor niets voor een heel andere bedrijfsopzet gekozen. Die boeren gebruiken tenminste hun boeren verstand.
De Nederlandse politiek is te lang blijven hangen in het landbouwbeleid van oude dikke kale mannen. Maar Nederland heeft ook verdragen getekend voor het behoud van biodiversiteit. Die twee soorten beleid gaan niet samen en dat zorgt voor de huidige grote problemen voor sommige boeren. Met een steeds grotere inzet van ICT (drones, robots en GPS) ga je dat alleen niet oplossen.
De agrarische sector moet zichzelf grotendeels opnieuw uitvinden. Wij kunnen ze vanuit de ICT hoogstens een beetje helpen. Gezien wat Poetin de vliegeneter nu doet met zijn blokkade van en aanvallen op Oekraïne, is dat ook in ons gezamenlijk belang. Neoliberale wereldmarkten kunnen zomaar verstoord worden of zelfs instorten. En dat geldt niet alleen voor van de landbouw.
DING FLOF BIPS heeft iemand de haan drie keren horen kraaien zonder te weten wat dat betekent want floating point operations per seconden zal de gemiddelde ICT-er niet veel zeggen. Japie kan dus de handleiding van 1995 weer terug zetten in de kast omdat de actief dienende ICT-ers wel andere zorgen hebben. Zo kan ik uit dagelijkse ervaring vertellen dat de meesten Europese verordening ErP Lot 9 niet eens kennen terwijl berekeningen voor het rondje om de kerk op basis van een belasting gaat met daarin classificaties aangaande de temperatuur van de omgeving:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32019R0424
Wat betreft de prestatie per Watt in een omgeving van laten we zeggen 40-45 graden (A4) blijken sommigen merken het beter te doen dan anderen, we noemen geen merken maar onafhankelijke benchmarks laten dit zien. DING FLOF BIPS kun je uit je bek schijten maar de ICT-ers die in de zeik staan kunnen niet alleen een reactie schrijven maar ook een paar regels code om als hacktivist actie te voeren. Op een bierviltje is de stelling: “ICT is pas milieuvriendelijk als ze in rest van de productie meer energie en grondstoffen weet te besparen, dan ICT kost.” te bewijzen als we kijken naar zoiets als automatisering.
De mens stoot per jaar 290 kilo CO2 uit, werkt gemiddeld 1836 uur per jaar in een kantooromgeving van 20-25 graden en kost modaal €38.000. En dan heb ik het nog niet eens over vervuilende vakantie met het vliegtuig want DING FLOF BIPS heeft clown gelijk alleen is er de gelijkwaardigheid want je hebt tenslotte nog de polarisatie tussen werkenden en de niet-werkenden. Aangezien er sinds 1995 ook zo’n 3 miljoen meer mensen in Nederland zijn die niet alleen ICT consumeren alsof het gratis bier is een bepaalde groei niet onlogisch hoewel dit niet de koopkracht betreft.
Sinds 1995 is er ook in de ICT wat verandend want het hele idee van IoT bijvoorbeeld zorgt ervoor dat je van A naar beter even kunt kijken bij de leveranciers van al die trekkers omdat ze allemaal een GPS-tracker hebben. Sommigen staan hierdoor dus in de zeik en anderen in de file omdat ze wel de haan drie keer hebben horen kraaien maar niet weten wat dat betekent.