Bij Centric dreigt een opstand tegen eigenaar Gerard Sanderink. Volgens verontruste medewerkers heeft de eigenzinnige Twentse ondernemer nog altijd alle touwtjes in handen. De ondernemingsraad (OR) overweegt nu juridische stappen.
Het wordt Sanderink kwalijk genomen dat hij de bedrijfsvoering van Centric betrok in zijn privé-oorlog tegen zijn ex-vriendin Brigitte van Egten. Met cybercharlatan Rian van Rijbroek op de achtergrond lijkt Sanderink desnoods het hele it-bedrijf te willen opofferen. Afgelopen voorjaar probeerde de ondernemer die steeds meer van het padje lijkt te raken, zijn bedrijf Centric voor 1,96 miljoen euro beslag te laten leggen bij zijn voormalige geliefde. Hij laadde daarbij de verdenking op zich dat deze poging alleen maar bedoeld was om de tenuitvoerlegging van een eerder vonnis te dwarsbomen. Sanderink moest voor eenzelfde bedrag aan verbeurde dwangsommen aan zijn ex betalen.
Bom
Vooral het voorstel van de opgestapte ceo Johan Taams om naar de Ondernemingskamer te stappen in verband met wanbeheer door Sanderink heeft de bom doen barsten. Toen Sanderink daar lucht van kreeg, zou hij met persoonlijke dreigementen directieleden onder druk hebben gezet om zich tegen dat enquêteverzoek te torpederen. Taams, zijn cfo Patrick Rosengarten en coo Bart Fehmers stapten vervolgens op. Daarna nam Peter Mous het roer over. Maar de nieuwe ceo ontmoet veel wantrouwen binnen de onderneming omdat hij wordt gezien als een zetbaas van Sanderink. Ook het optreden van Mous tijdens vergaderingen en andere sessies heeft tot nog toe weinig indruk gemaakt.
Centric heeft op de FD-publicatie gereageerd. Het bedrijf zegt begrip te hebben voor de vele interne vragen. De directie en managers zijn met medewerkers in gesprek, aldus Centric.
Peter Mous zal moeten laten zien het verschil te kennen tussen stakeholder en aandeelhouder. Doet hij het niet, dan doen anderen het wel.