In het Computable Werkgeversonderzoek 2022 staat MStack met stip op nummer één. Het onttroont daarmee Group9 dat in 2021 de eerste was. In het jaar van opklauteren na de pandemie doen ict-organisaties het als werkgever van ict’ers overigens opvallend goed. Sterker, hun populariteit schiet omhoog naar een gemiddeld cijfer van een 8,78. Dat is 0,39 hoger dan vorig jaar in het werkgeversonderzoek onder ict-organisaties dat Enigma Research in opdracht van Computable heeft uitgevoerd.
Traditioneel staat het werkgeversonderzoek onder ict-organisaties garant voor nieuwkomers, en dat is dit jaar niet anders. In de top 50 staan negentien nieuwe namen, al verdient die term een korreltje zout. Dit jaar mogen ze nieuw zijn, dat komt vooral door een afwezigheid vorig jaar. Wat opvalt, is dat er in 2022 een aantal herintreders zijn, zelfs de lijstaanvoerder. Wat ook opvalt, is dat een aantal bekende en gevestigde partijen het tot de top 50 schoppen.
MStack pakt kop
Na een afwezigheid in 2021 maakt MStack zijn comeback in het werkgeversonderzoek onder ict-organisaties. Waar het in 2020 nog op de vierde plek eindigde, daar staat het dit jaar boven aan de lijst. Het onttroont daarmee Group9 dat in 2021 de eerste was. Group9 fuseerde met Merapar en is in 2022 onder de naam Alfa1 terug te vinden op de tweede positie. Nummer drie RedLogic doet het ook goed, terwijl het vorig jaar nog ontbrak op de lijst.
De onderlinge verschillen in de top 3 zijn duidelijk, waarbij aangetekend dat MStack en Alfa1 met kop en schouders boven de rest uitsteken. MStack kreeg als gemiddeld eindcijfer een 9,71, Alfa1 volgt met een 9,67. Daarmee scoren ze nog wel lager dan de 9,82 van Group9 vorig jaar, Group9 dat dus dit jaar in alfa1 is opgegaan. RedLogic scoort met een 9,52 lager, maar nog steeds een prachtig cijfer. Zeker als je je realiseert dat het in 2020 de lijst aanvoer met een 9,53 en daarmee dus over de jaren heen zeer consistent scoort.
Echte nieuwkomers
In weerwil van hun status als nieuwkomer zijn MStack en RedLogic dus oude bekenden in het werkgeversonderzoek onder ict-organisaties van Computable en Enigma Research. Hoe anders is dit voor de nummers vier en zes, waar we respectievelijk Lemonshark en Haystaq terugvinden. Deze ict-bedrijven stonden nog nooit in ons onderzoek. Lemonshark krijgt in 2022 een gemiddeld eindcijfer van een 9,51 van zijn eigen ict’ers en dat is knap. Het bedrijf uit Utrecht is in 2018 opgericht en heeft ongeveer 25 werknemers in dienst. Het levert met name informatiebeveiliging.
Haystaq is een totaal ander bedrijf, althans qua dienstverlening. Het bedrijf uit ’s-Hertogenbosch richt zich op test automation. Ook dit is een jong bedrijf dat groeit; qua omvang is het iets kleiner als Lemonshark. In het werkgeversonderzoek onder ict-organisaties kreeg het een 9,44 van zijn eigen personeel, slechts een honderdste achter de nummer vijf Aces Direct. De top tien wordt verder volgemaakt met oude bekenden.
Deelgebieden
Net als vorig jaar zijn de ict-organisaties beoordeeld op zestien verschillende deelgebieden. Denk aan thema’s als de bedrijfscultuur, scholingsmogelijkheden, carrièreperspectief, vitaliteit en natuurlijk salaris. Als we dan kijken naar de gemiddelde eindcijfers per deelgebied, dan wordt (wederom) de financiële stabiliteit van de werkgever het hoogst beoordeeld en (opnieuw) het salaris en de potentiële groei in de toekomst het laagst. De volgorde tussen de zestien deelgebieden is op een enkel detail na hetzelfde als in 2021.
Wat opvalt is dat over de hele linie alle deelgebieden hoger scoren (zie kader). Drie thema’s springen in het oog: alle drie scoren ze 0,49 hoger dan in 2021. Het gaat hierbij om de balans tussen werk en privé, het thema diversiteit/inclusiviteit en (verrassend) salaris(groei). Deze laatste maakt dus een inhaalslag, maar het is niet voldoende om van de laatste plaats van alle deelgebieden af te komen.
Deellijstaanvoerders
Deze zestien deellijstjes kennen uiteraard lijstaanvoerders; op pagina acht en tien zijn deze top 10’s terug te vinden. Met MStack als de algehele nummer één is het niet verwonderlijk dat dit bedrijf ook de lijsten van zes deelgebieden aanvoert. Het is het populairst op het gebied van de balans tussen werk en privé, diversiteit/inclusiviteit, de faciliteiten om verantwoord te werken, privacytraining en het voldoen aan wet- en regelgeving, salaris(groei en de waardering voor de prestaties.
De winnaars van de overige deellijstjes zijn mooi verdeeld. Legian en RedLogic voeren twee lijstjes aan. Voor Legian zijn dit de maatschappelijke betrokkenheid van de werkgever en de mobiliteitsregeling, voor RedLogic zijn dit de bedrijfscultuur/werksfeer/collega’s/collegialiteit en de scholingsmogelijkheden. CGI (financiële stabiliteit van werkgever), Itility (werkzaamheden en verantwoordelijkheden), JIVC (vitaliteit en gezondheid), Lemonshark (carrièreperspectief en ontwikkelmogelijkheden), Topicus (innovatief zijn en aansprekende producten/diensten die de werkgever levert) en Ventus (secundaire arbeidsvoorwaarden) winnen er allemaal één.
Topics en branches
Het werkgeversonderzoek onder ict-organisaties meet ook met welke verschillende ict-onderwerpen desbetreffende partijen zich bezighouden en in welke specifieke branches ze actief zijn. Daarbij wordt er een berekening gemaakt welk percentage van het personeel zich hierop richt en hoe zich dit verhoudt tot de markt. Hiermee zijn er 28 topiclijstjes en 26 branchelijstjes gerealiseerd.
Bij de topics grossiert met name Visma in de hoogste posities. De naam prijkt maar liefst zeven keer bovenaan. Dit is op het gebied van artificial intelligence, business-applicaties, dienstverlening, internet/e-commerce, robotic process automation, softwarebeheer en softwareontwikkeling. Lemonshark wint met privacy en security twee lijstjes en voor de rest zijn er alleen maar partijen die één keer bovenaan een topiclijstje staan.
Ook bij de branches doet Visma het goed, al voeren de onderneming daar ‘slechts’ drie lijstjes aan: accountancy, facilitaire dienstverlening en onderwijs. Itility doet het net zo goed en komt ook drie keer als nummer één uit de bus. Dit bedrijf scoort het hoogst in de branches elektronica, landbouw en techniek. Aspect-ICT scoort het hoogste in logistiek en maritiem en voor de rest zijn er alleen nog partijen die één keer bovenaan een branchelijstje staan.
Hoogste respons
De reden dat Visma bij de topic- en branchelijstjes zo vaak nummer één is geworden, is waarschijnlijk te verklaren door de 389 personen van het bedrijf die aan het werkgeversonderzoek meewerkten. Dat is beduidend meer dan de 81 personeelsleden van Sogeti en de 71 mannen en vrouwen van Acknowledge, waarmee deze twee bedrijven de nummer twee en drie hoogste respons hebben.
Dit artikel verscheen ook in Computable 2022/#4, jaargids Computable Career Guide.
Onderzoeksverantwoording Enigma Research
Computable-lezers ontvingen de uitnodiging om de organisatie waarvoor zij werken als ict-werkgever te beoordelen. Het onderzoek staat stil bij de mate van tevredenheid over de doorgroei- en carrièremogelijkheden bij de werkgever en de waardering die de werkgever voor de werknemers toont. Uiteraard brengt de studie ook de algemene tevredenheid over de ict-werkgever in kaart. Enigma Research voerde het onderzoek namens Computable uit. Uiteindelijk vulden 2.279 personen de vragenlijst volledig in. Dit is voor het volledige werkgeversonderzoek, dus inclusief de niet-ict-organisaties.