Patiënten met een chronische nierziekte hoeven minder vaak naar het Erasmus MC dankzij thuismonitoring. Hiervoor hebben 220 patiënten een speciale SeCRet-thuismonitoringsbox gekregen en inmiddels zijn er weer tweehonderd boxen besteld. In de thuismonitoringsbox zit een bloeddrukmeter, een zuurstofmeter en een thermometer. In een speciale app voeren de patiënten vervolgens de resultaten van hun metingen in. Deze vorm van zelfmanagement past goed bij de overtuiging van nefrologen om de zorg meer rondom de patiënt te centraliseren. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2022 reden om de SeCRet-thuismonitoringsbox van Erasmus MC te nomineren in de categorie Digitale Innovatie.
Veel nierpatiënten worden lange tijd gevolgd. Denk aan patiënten die een niertransplantatie hebben ondergaan of een chronische nierziekte hebben. Ze moeten vaak voor controle naar het ziekenhuis en het aantal bezoeken kan worden verminderd door thuis metingen te verrichten. Voor deze groep patiënten is een bloeddrukmeting heel belangrijk. Thuis is die veel betrouwbaarder dan op de polikliniek. Een team van het Erasmus MC ontwikkelde speciaal voor deze groep patiënten een thuismonitoringsbox. In coronatijd kwam die meteen al goed van pas, want Covid-19 was voor nierpatiënten een groot probleem. De hoop was dat ze met de thuismonitoringsbox vroeg aan de bel zouden trekken in het geval van problemen.
In de thuismeten-app voeren patiënten de resultaten van de metingen in. De waarden worden dan meteen digitaal weergegeven in het elektronisch patiëntendossier HiX van Chipsoft. Dat maakt het voor het Erasmu en de patiënt inzichtelijk: je kunt naar de trend en het verloop kijken. Inmiddels wordt deze vorm van thuismonitoring breder ingezet dan alleen voor Covid-patiënten. Een algemeen thuismeetprogramma voor niertransplantatiepatiënten ging in augustus 2021 van start. Op dit moment gebruiken 220 patiënten de SeCReT-box en de volgende tweehonderd boxen zijn besteld.