Mitz, het initiatief voor het vastleggen toestemmingskeuzes van patiënten, heeft de zogeheten 72-uurs regeling bedacht. Die is handig voor mensen die vergeten zijn toestemming te verlenen voor het uitwisselen van hun medische data.
Stel je komt plotseling terecht bij een ander dan je eigen huisarts. Van de dienstdoende arts op de huisartsenpost krijg je te horen dat je medische gegevens niet voorhanden zijn omdat er geen toestemming is verleend deze te delen. Voor een goede diagnose en eventuele behandeling zijn die gegevens dringend nodig. De waarnemende arts kan met instemming van de patiënt ter plekke alsnog toestemming krijgen voor een tijdsbestek van 72-uur. Mitz gaf het startsein voor deze regeling op vakbeurs Zorg & ICT die van 14 tot 16 juni plaatsvond in de Utrechtse Jaarbeurs.
Indien de persoon in kwestie die toestemming wil handhaven, zal hij of zij dit via een reguliere behandelaar moeten doen of zelf via mijnmitz.nl dit moeten aangeven voor alle zorgverleners. Mitz heeft tot doel een chaos in toestemmingsregistraties te voorkomen. Mensen zouden anders voor al hun zorgverleners apart toestemming moeten verlenen.
Opt-in voor LSP
Vreemd genoeg geldt dat ook nog steeds voor de ruim 12 miljoen Nederlanders die destijds via de opt-in regeling erin toestemden, dat hun medische gegevens via het LSP (Landelijk Schakelpunt) worden uitgewisseld. De beheerder van het schakelpunt, VZVZ, geldt niet als de bron van de data. Dat zijn de behandelaren met onder meer de huisartsen, apothekers en ziekenhuizen.
Bij Mitz gaan ze ervan uit dat via die partijen de toestemmingsregistraties van de meeste Nederlanders gaan binnenstromen en de rest via het Mitz-portaal. Een behandelaar abonneert zich per patiënt op het toestemmingsregister en krijgt in diens huisartsinformatiesysteem (his), elektronisch patiënten dossier (epd) of elektronisch cliëntendossier (ecd) te zien of er wel of geen toestemming is verleend.
Nuts
Naast Mitz bestaat er ook nog Nuts, een stichting met onder meer als doelstelling: het stimuleren en uitvoeren van onderzoek naar manieren van uitwisseling van medische data tussen patiënten en zorgverleners en het bevorderen van samenwerking tussen ict-leveranciers in de gezondheidszorg. Nuts wordt ondersteund door een opensource-softwaregemeenschap. Die verzamelt, bouwt en test de software die nodig is voor het uitwisselen van medische data. Dat doen ze niet voor eindgebruikers, maar voor leveranciers van zorgsystemen, onder andere in de vorm van een Nuts-node (broncode van een referentie-implementatie) en demo-applicaties.
Het Informatieberaad Zorg is een overlegorgaan onder auspiciën van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS), waarin beleidsbepalers nadenken over digitale zorg en e-health. Het orgaan beschouwt Mitz en Nuts als belangrijke bouwstenen in het informatiestelsel van de zorg. Bij Mitz gaat het om het gebruik van voorhanden gegevens (klaargezet) voor de niet-planbare zorg zoals bij spoedzorg of medicatieoverdracht. Nuts ontfermt zich over het ophalen van gegevens die nog niet zijn klaargezet voor uitwisseling, maar waaraan wel behoefte ontstaat tijdens uitvoering van zorgprocessen.
Het Informatieberaad wil het functioneren van Mitz na een periode van vijf jaar evalueren. Van Mits en Nuts wordt verwacht dat zij onderling afspraken maken en elkaar niet gaan beconcurreren.