Gemeenten lopen vast op de gevolgen van de versnippering van wetgeving op gebied van informatie. Het valt hen zwaar om uitvoering te geven aan wetten zoals de Archiefwet, de Wet open overheid (Woo), de Uitvoeringswet AVG en het wetsvoorstel Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) klaagt hierover in een brief aan minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering). Bijgevoegd is het VNG-rapport ‘Analyse naar de samenhang tussen generieke informatiewetten’.
De wetgever heeft onvoldoende samenhang aangebracht tussen de informatiewetten, waardoor er spanning bestaat tussen de wetten onderling, zo meent de VNG. Volgens de belangenorganisatie belemmert de versnippering de uitvoering van het gewone werk en het op orde krijgen van de informatiehuishouding. Het ‘goed openbaar bestuur’ staat hierdoor onder druk. De VNG vraagt op lange termijn te komen tot een brede kaderwet informatie. Het kabinet wordt verzocht een meerjarenplan te maken met concrete stappen in deze richting.
Na rapport gelezen te hebben begrijp ik de problemen maar vraag ik me af wat de oorzaak is want een meer dan 10 jaar oud schrijven van de WRR maakte al duidelijk dat de transitie van e-overheid met de gebruikelijke silo’s van loketten naar een i-overheid met een integrale informatievoorziening voor problemen zou gaan zorgen. Praktijkvoorbeelden van fouten aangaande publieke waarden zijn herkenbaar en schrijnend want hieruit spreekt vooral een ouderwets loketdenken. En vraag is of het probleem bij de uitvoerende organisatie ligt of de wetgevende instantie die te ver voor de muziek uit gaat lopen in haar ambities.
Ik weet dat Den Haag makkelijk is, het doorschuiven van de uitvoer terwijl je centraal de regie wilt behouden levert namelijk een enorme druk op aangaande de informatiehuishouding. De bevrediging van dashboards als publieke waarde in de transparantie geeft een ‘Haagse werkelijkheid’ waarin het ministerie van Waarheid zelf vaak de desinformatie levert. De leugen regeert want publieke waarde zoals integriteit wordt uiteindelijk niet één keer genoemd in het rapport en dat is gek omdat daarmee het vertrouwen in het geding komt. Want wat betreft allerlei silo’s in het bestuur is er geen integrale informatievoorziening omdat een verdeel & heers strategie bestuurlijk gewoon veel handiger is.