De Deense kroonprins Frederik en zijn vrouw kroonprinses Mary zijn op bezoek in Nederland. Naast de betrekkingen met de Nederlandse koninklijke familie worden ook de handelsbetrekkingen aangehaald. In een seminar op 20 en 21 juni in Den Haag en tijdens bedrijfsbezoeken delen afgevaardigden van het Deense bedrijfsleven en de politiek informatie over hun oplossingen voor windenergie, systemen voor efficiënt energiegebruik en ict-oplossingen voor de zorg.
Prinses Mary opende een rondetafeldiscussie van het HealthTech & MedTech Seminar. Dat ging over de toekomst van de zorg en hoe ict en data daarin een rol spelen. Bijvoorbeeld om uitdagingen rondom stijgende zorgkosten, personeelstekorten en vergrijzing het hoofd te bieden. Sprekers waren hoofd internationale zaken van het ministerie van VWS, Roland Driece, vicevoorzitter van de raad van Bestuur van het Radboudumc Jan Smit, hoofd overheid en publieke zaken bij Philips, Jan-Willem Scheijgrond, directeur van allergieën-instituut ALK, Marbel Schreuder en de directeur van de Deense ict-leverancier Netcompany, André Rogaczewski.
De sprekers waren het erover eens dat de coronapandemie initiatieven voor digitale zorg versneld heeft, maar dat er nog al wat uitdagingen zijn op het gebied van regelgeving. Ze wezen op de ontwikkeling waarin ziekenhuizen minder behandelbedden hebben en zorg met behulp van ict-oplossingen op afstand plaatsgrijpt. De Denen schatten dat de komende vijf jaar een kwart tot dertig procent van de behandelingen en controles die nu nog in het ziekenhuis plaatsvinden op afstand (digitaal) worden uitgevoerd.
Zorgkluisje
Ook de verschillen tussen Denemarken en Nederland kwamen aan bod. Denemarken heeft de zorg centraal gereguleerd vanuit de overheid, terwijl Nederland een model heeft van marktwerking en financiering die grotendeels vanuit de verzekeraars komt. De Denen kunnen sneller innoveren doordat er sneller beslissingen zijn te nemen, was de gedachte. Daarbij zijn er nog tal van vragen te beantwoorden over toestemming van de patiënt om data te mogen gebruiken en zaken rondom privacy.
Met interesse werd gekeken naar het Deense systeem waarin iedere burger zijn zorggegevens van verschillende zorgverleners in een persoonlijke digitale kluis bewaard. Ook werd er gesproken over de grote mogelijkheden die data bieden voor preventieve zorg. Ook hier lijken de Denen voorop te gaan omdat ze die data centraal kunnen benaderen.
LUMC
De Deense bedrijven die deelnemen aan het zorg- en medtechprogramma zijn: zorg-ict-leverancier Systematic, telezogspecialist OTH, terminologiebeheerder Carecom, robotspecialist LSR, planningsspecialist PDC, ict-dienstverlener Netcompany en allergiebehandelaar ALK.
Voor vandaag, de tweede en laatste dag van het bezoek uit Denemarken, staat een bezoek aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gepland. Daar nemen de genodigden een kijkje in het Nationale Ehealth Living Lab. Ook worden ze bijgepraat over technische vernieuwingen binnen de eerstehulp- en ambulancediensten en staat een presentatie over beeldgestuurde chirurgie op het programma.