Medewerkers van gemeente Utrecht werken sinds deze maand via een nieuw it-netwerk dat schaalbaar is en klaar voor de cloudambities van de organisatie. Ict-dienstverlener Axians legde het netwerk-as-a-service (naas) aan in alle kantoren en in het gemeentelijke datacenter.
Axians is ruim zeven maanden bezig geweest met de implementatie van het nieuwe it-netwerk. Na de gunning in februari 2021 ging de dienstverlener in oktober aan de slag met de uitrol van het naas op de 21 verdiepingen van het stadskantoor. Inmiddels is het netwerk ook beschikbaar op de ongeveer vijftig buitenlocaties van de gemeente, waarmee de implementatiefase achter de rug is.
Ed van Rijckevorsel, de opdrachtgever namens de gemeente, meldt dat het team ‘keihard heeft gewerkt’ en ervoor zorgde dat de ‘winkel is opengebleven terwijl het volledige netwerk werd vernieuwd’. Volgens hem deden zich geen verstoringen voor.
Ambities
De dienstverlener levert het netwerk op basis van pay-per-use. Het netwerk kan meegroeien met de behoefte en ambities van de gemeente en biedt flexibiliteit qua op- en afschaling van de netwerkcapaciteit. Volgens het bedrijf is Utrecht een van de meest ambitieuze gemeenten van het land en ambieert zij een cloud-first-strategie. Hiervoor was het noodzakelijk de oude it-netwerken in de kantoren en in het datacenter te vervangen door een netwerk waarvan de kenmerken en dimensies softwarematig worden vastgesteld.
Naast de implementatie van het netwerk verzorgt Axians de dienstverlening eromheen, zoals de architectuur, het beheer en het levenscyclusmanagement. Het beheer houdt onder meer in het operationeel, veilig en up-to-date houden van het netwerk. Dit stelt de gemeente in staat om zich primair te richten op de kern van haar dienstverlening en de processen die direct daarmee samenhangen.
Software-defined networking
Het nieuwe netwerk van gemeente Utrecht is gebaseerd op software-defined networking (sdn)-technologie. Dit geldt voor zowel de security-infrastructuur, als voor het intelligente zelfherstellende draadloze netwerk. Deze bestaan uit honderden toegangspunten aanpassend aan de ervaringen van gebruikers en telemetrie uit het netwerk zelf.
De omgeving is gericht op de performance van de applicaties door gebruik te maken van de Cisco Application Centric Infrastructure (ACI) in het datacenter.