Tegen de achtergrond van toenemende onzekerheid in de wereld – van klimaat tot pandemieën en geopolitiek – is weerbaarheid steeds belangrijker voor bedrijven. Blockchaintechnologie kan helpen om supply chains flexibeler in te richten én verder te verduurzamen.
Samenvatting: de transformatie naar meer duurzaamheid en weerbaarheid is een reis, waarin nieuwe technologieën soms exotisch lijken maar eigenlijk een enorme potentie hebben. Blockchaintechnologie kan helpen om supply chains flexibeler in te richten én verder te verduurzamen. Ontdek in dit artikel hoe een ‘composable’ supply chain ontstaat met de weerbaarheid van een zeester!
Tijdens een CxO Vision Dinner ‘Digital Resilience’ recentelijk georganiseerd op het Nederlandse Fujitsu hoofkantoor in De Meern besprak Redmer Huizinga, innovatieconsultant bij Fujitsu, het toepassen van blockchaintechnologie. Huizinga is al langer enthousiast over blockchaintechnologie en schreef hierover onder meer het boek ‘BlockChange!’; een co-productie met de Zwitserse Business Universitiy IMD professor Arturo Bris. Met name de implicaties voor de economie, bedrijfsmodellen en de maatschappij intrigeren hem.
In dit verslag leest u een korte samenvatting, maar u heeft ook de mogelijkheid om de presentatie van slechts 17 minuten on-demand terug te kijken! En misschien nog wel beter: op woensdag 29 juni verzorgt Fujitsu de presentatie nogmaals tijdens een online ontbijtsessie van 8.30 tot 9.00 uur. Schrijf u direct in!
‘Anti-fragile’
Dat de wereld een stuk onzekerder is geworden, is welbekend. We hebben de coronapandemie nog nauwelijks achter de rug en leveringsketens worden opnieuw verstoord, ditmaal door Russische inval in Oekraïne. Ondertussen blijft het klimaat zorgen baren. Het mag duidelijk zijn dat bedrijven zich op zo’n manier moeten gaan organiseren dat zij kunnen anticiperen op onverwachte ontwikkelingen. Huizinga sprak tijdens de sessie bij Fujitsu over iets wat hij de ‘composable enterprise’ noemde’ en ‘anti-fragile supply chains’. Inspiratie hiervoor komt uit de natuur. Zo wordt de spin genoemd als dier met een centraal zenuwstelsel waardoor deze kwetsbaar is. In tegenstelling tot de zeester, die juist sterker wordt wanneer deze wordt aangevallen omdat elke tentakel die de zeester verliest, uitgroeit tot een nieuwe zeester.
Valsspelen gaat niet meer
Volgens Huizinga kan je blockchaintechnologie zien als een tegenhanger van cloud. In de afgelopen jaren hebben we dankzij data-opslag en computing uit de cloud een vergaande centralisatie van het ICT domein gezien. Hoewel begrijpelijk; dit maakt organisaties meer vergelijkbaar met een spin dan een zeester. Blockchaintechnologie kan decentralisatie faciliteren, van zowel organisatie-onderdelen als data en software. Een van de mogelijkheden noemen we Smart Contracts. Klinkt fancy, maar in essentie komen Smart Contracts neer op software die valsspelen tegengaat. Smart Contracts zijn eenvoudige softwareprogramma’ s die dankzij een blockchain resistent zijn tegen wijzigingen, geheel autonoom kunnen werken en transparant zijn. Ze gedragen zich daarom als contracten maar dan in het digitale domein. Huizinga gelooft in het grote potentieel van Smart Contracts voor bedrijven omdat een bedrijf in essentie is opgebouwd uit een verzameling contracten: van contracten met personeel tot leveranciers en klanten. Digitale disruptie heeft al op veel gebieden plaatsgevonden, maar nu is ook de ‘oude wereld’ van papier en handtekeningen klaar om de disruptie te voelen van de digitale wereld.
Tex.tracer
Als eerste zien we de impact van blockchaintechnologie op supply chains, die nu te maken hebben met allerlei verstoringen als gevolg van de genoemde onzekerheden in de wereld. Volgens Huizinga is een van de redenen hiervoor dat de huidige juridische structuur er voor zorgt dat afspraken in beton gegoten worden, waardoor essentiele flexibiliteit weg is. “Wanneer blockchaintechnologie deze leverancierafspraken meer fluïde kan maken, zul je een enorme verbetering gaan zien in de leverzekerheid in ketens.”
Een typerende supply chain-oplossing waarin blockchain een grote rol kan spelen is in de kledingindustrie. Hiervoor heeft Fujitsu de onderliggende technologie van tex.tracer gebouwd, een oplossing op basis van blockchaintechnologie die informatie van ketenpartners decentraal, onveranderlijk en transparant opslaat. De oplossing geeft niet alleen inzicht voor de consument die wil weten onder welke omstandigheden een T-shirt of broek is geproduceerd, maar kan met behulp van Smart Contracts veel sneller reageren op veranderingen. In het geval van een lockdown of sancties kun je snel ketenpartijen uitsluiten of vervangen zonder dat de leverzekerheid in gevaar komt. Zo ontstaat een ‘composable’ supply chain met de weerbaarheid van een zeester.n blockchain een grote rol kan spelen is in de kledingindustrie. Hiervoor heeft Fujitsu de onderliggende technologie van tex.tracer gebouwd, een oplossing op basis van blockchaintechnologie die informatie van ketenpartners decentraal, onveranderlijk en transparant opslaat. De oplossing geeft niet alleen inzicht voor de consument die wil weten onder welke omstandigheden een T-shirt of broek is geproduceerd, maar kan met behulp van Smart Contracts veel sneller reageren op veranderingen. In het geval van een lockdown of sancties kun je snel ketenpartijen uitsluiten of vervangen zonder dat de leverzekerheid in gevaar komt. Zo ontstaat een ‘composable’ supply chain met de weerbaarheid van een zeester.
Meer weten?
Bekijk de volledige presentatie van 17 minuten tijdens het CxO Vision Dinner on-demand of neem deel aan de Fujitsu Uvance ontbijtsessie Digital Resilience & Smart Contracts op woensdag 29 juni a.s.!
Auteur: Redmer Huizinga (lets’connect)