De inlichtingen- en veiligheidsdiensten AIVD en MIVD moeten vijf omvangrijke datasets van burgers die geen onderwerp van onderzoek zijn, vernietigen. De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) kwam tot dit bindende oordeel na een klacht van de actiegroep Bits of Freedom (BoF). De AIVD en de MIVD hebben allerlei privégegevens langer dan de wettelijke termijn van anderhalf jaar bewaard. Het kabinet kwam naderhand met een reactie (zie kader onderaan).
De actiegroep BoF eiste vervolgens dat de gegevens alsnog worden gewist. Vandaag publiceerde de afdeling klachtbehandeling van de CTIVD een uitspraak (pdf) die niet vrijblijvend is. De AIVD en MIVD hebben geen andere keuze dan pver te gaan tot vernietiging.
Geen beroep
Reactie kabinet
[UPDATE] 22.20
Het kabinet legt zich neer bij het besluit van de CTIVD om vijf bulk-datasets te verwijderen en te vernietigen. Dit zal dan ook per direct worden gedaan. Wel benadrukt het kabinet dat de te vernietigen datasets gegevens bevatten die van nut kunnen zijn bij onderzoeken tegen buitenlandse dreigingen.
Volgens minister Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) en minister Ollongren (Defensie) schiet de huidige wet tekort bij de omgang met bulk-datasets. De huidige wettelijke termijnen zijn dermate kort dat geen goede beoordeling van de relevantie van data kan plaatsvinden.
Daarom bereidt het kabinet een nieuwe wettelijke regeling voor bulk-datasets voor. Een voorstel daartoe ligt nu bij de Raad van State. De AIVD en MIVD kunnen die regeling straks gebruiken bij onderzoeken naar landen met een offensief cyber-programma tegen Nederland. Daarnaast is het de bedoeling dat de inlichtingendiensten straks meer tijd krijgen voor het beoordelen van bulk-datasets dan nu het geval is.
Ik sta weer versteld van dit soort onderwerpen. Google, Facebook en noem maar op bewaren al onze data, maken daar profielen van die ze aan iedereen verkopen die maar wat geld geeft en onze inlichtingendiensten mogen dat vooral niet. Waarom zouden we ons ook zorgen maken over onze veiligheid. Laten we het die diensten vooral zo moeilijk mogelijk maken