Nederland wordt steeds vaker overgeslagen als vestigingsland voor datacenters. Dat komt door ongecoördineerd beleid vanuit verschillende overheidslagen. Het is tijd voor meer ‘samenhangend’ beleid. Dat stelt brancheorganisatie Dutch Datacenter Association (DDA) in het jaarrapport.
Volgens DDA-directeur Stijn Grove staat de digitale infrastructuur ‘steeds meer onder druk’ doordat er vanuit de politiek en bestuurders ‘te simpel en eenzijdig’ naar de impact van datacenters wordt gekeken. Hij mist de weging van de waarde die datacenters toevoegen aan de economie en digitalisering van Nederland.
Volgens Grove wordt Nederland internationaal gezien steeds vaker overgeslagen als vestigingsland voor datacenters. Volgens de DDA-voorman komt dat door ongecoördineerd beleid vanuit de verschillende overheidslagen. Hij doelt zonder die voorbeelden te noemen op het uitstel van zogenoemde hyperscaler-datacenters van partijen als Microsoft, Facebook en Google in de Nederlandse polder.
Om de digitale doelstellingen van het kabinet te halen en de koploperpositie van Nederland te behouden moet er meer ‘samenhangend beleid’ komen. De Dutch Datacenter Association (DDA) schetst in haar jaarrapport met de titel ‘Strategy for our Digital Future’ een visie om te komen tot betere regelgeving en beleid en goede samenwerking tussen de sector en de overheid.
Groei
In het rapport komt ook de verwachte groei van de datacentersector (zowel regionaal, landelijk als internationaal) naar voren en de brancheorganisatie blikt vooruit op duurzaamheidsinitiatieven.
De cijfers laten zien dat het aantal commerciële datacenters na enige jaren van daling stabiliseert op 185 locaties. De consolidatie van het aantal private datacenters blijft echter hard doorgaan naar 6570 locaties, een daling van 345 ten opzichte van 2021.
De komende vijf jaar kan de sector een groei verwachten van 6,8 procent in oppervlakte en 9,4 procent in opgesteld elektrisch vermogen. DDA stelt verder dat 90 procent van alle stroom die gebruikt wordt door datacenters van groene bronnen komt. Het energiegebruik van de sector als geheel zou 0,39 procent van het totale Nederlandse gebruik zijn (cijfers CBS).
Nationale datacenter dag
Het is het achtste jaarrapport van de DDA dat traditiegetrouw verschijnt op de Nationale Datacenter Dag.
Onder meer NTT (Schiphol-Rijk) , Systemec (Venlo), Global-e Datacenter (Rijen), Datacenter Fryslân (Leeuwarden), Interconnect (Eindhoven), Dataplace (Amsterdam, Rotterdam, Arnhem, Utrecht, Waalwijk, Steenbergen) en Smartdc (Rotterdam) openen hun deuren voor publiek.
Het gaat niet alleen om datacenters, maar ook om energieconsumptie en -transport. Andere bedrijven leveren meer werkgelegenheid op per afgenomen megawatt. Wat vindt het DDA van het opsnoepen van groene energiecapaciteit door datacenters waar lokale bewoners geen baat bij hebben? Hoe kijken ze naar de beperkte capaciteit op het hoofdnet van TenneT