Mijn dochter gaat een nieuwe studie doen. Voor deze studie heeft ze een laptop nodig. Via het portaal van de school kon je zien wat voor laptop ze volgend jaar nodig heeft en waar deze laptops aan moeten voldoen. Ze kon kiezen uit vier verschillen laptops. Ze waren alle vier van Apple! Het prijskaartje van twee van de vier laptops was zelfs meer dan het collegegeld. Ik snapte ineens waarom er zoveel studenten zijn met een hoge studieschuld.
Maar ik vroeg me af: Waarom alleen keuzes uit Apple-machines? Maakt de rest van de wereld geen laptops?
Hazenpis
Waarom zijn mensen zo gehecht aan een merk? Als een van mijn dochters vrienden op bezoek heeft en ze willen cola, dan vraag ik altijd wat voor cola wil je? Pepsi of Coca Cola? Ongeacht wat het antwoord is, geef ik ze het huismerk van Jumbo. Ik heb nog nooit iemand horen zeggen: ‘hé, wat voor hazenpis is dit? Dit is geen Coca Cola!’.
Overigens hoefde de laptop niet per se een Apple te zijn. Het mocht ook best een Windows machine zijn. Ik kreeg er wel een lijst met eisen bij waar de machine dan aan moest voldoen. Eigenlijk kon je de eerste de beste huis-tuin-en-keuken-laptop op Marktplaats kopen. Het was nog niet een My First Sony maar verder voldeden alle laptops. Sterker nog, als de Apple-laptops aan dezelfde eisen als de Windows-apparaten moesten voldoen, dan vielen twee van de vier Apples af vanwege die voorwaarden.
Gespaard
Nu gun ik mijn dochter best wel een Apple. Het probleem is echter dat ze minimaal twee keer per maand haar laptop laat vallen en het scherm binnen een half jaar los is van het toetsenbord. En dan ga ik er gemakshalve van uit dat ze de laptop inmiddels niet in de trein heeft laten liggen. Het is maar goed dat we wat gespaard hebben voor de studie van de kinderen.
@PaVaKe
Ik pleit voor open standaarden, niet voor Open Source Software. Dus zoals Oudlid al zei, open standaarden en OSS zijn verschillende zaken.
MS Office kan Open Document Format files lezen en schrijven. Zo kun je met de facto standaard software werken, en toch geen vendor lock in hebben.
Sites moeten voldoen aan de W3C standaarden, in plaats van dat ze zijn ontworpen voor Chrome. Alleen zo dwing je gebruikers niet om over te stappen op Chrome, maar laat je ze vrij om bijvoorbeeld te kiezen voor Firefox of Safari.
Met open standaarden geef je iedereen de keuze om de laptop te kiezen die financieel en qua specs het beste past: een Chromebook van 300 euro, een instap Windows laptop van 500 euro, of een platte ultrabook / MacBook van 1000 euro.
@Frank Heikens:
Het schrijven van een ODT file met Word gaat vaak fout, zodra er een tabel in is opgenomen.
Daarnaast voldoen weinig (lees bijna geen) websites aan de W3C standaarden, de websites van het rijk zijn hierop een positieve uitzondering.
Van alle gemeente, provincies en waterschappen voldoet niet één website aan deze, voor hun verplichte, standaarden.
Dat is het nadeel van een regel/wet, waar geen represailles tegenover staan.
Ik pleit voor open source en open standaarden bij de overheid. Ik bemerk in de praktijk dat open standaarden toepassen alleen niet voldoende is en er toch nog ‘discussie ruimte’ open blijft en dat de daaruit voortvloeiende incompatibiliteiten uiteindelijk juist niet ‘het beloofde land’ opleveren (en vaak een vendor lock in blijven faciliteren).
@SWA: zie https://www.forumstandaardisatie.nl/node/229
OpenStandaarden zijn dus al verplicht !
Zie https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/digitale-overheid/open-overheid
Onder het hoofdstuk OpenSource.
goh, het lijken wel een managers hier soms …. zeuren over het eerste deel van mijn opmerking (dat er een verschil zit tussen open source en open standaarden) maar vervolgens voorbij gaan aan hetgeen ik wilde zeggen (dat er een risico is dat school en bedrijfsleven niet op elkaar aansluiten omdat het bedrijfsleven mogelijk geen open standaarden gebruikt waar dat op scholen verplicht is)
Het moet een dure apple zijn of een goedkope windows. En daarop leer je dan werken met open source en open standaarden 😛
Iets anders bedoelen dan je zegt en dan zeuren over managers is een opmerkelijke oplossing. Want dat er een mismatch zit tussen wat het bedrijfsleven vraagt (de goedkope indiaantjes) en waarvoor de mensen opgeleid worden (chiefs) zorgt voor een tekort aan personeel. Appels en peren zijn beide fruit want het platform is uiteindelijk alleen maar het gereedschap en niet het vakmanschap want de taxonomie van Bloom leert dat bedieningsvaardigheden de lagere cognitieve opbrengsten zijn.
@Ron
En waarom dan toch al die clubjes die zich niet aan de regelgeving houden?
Of ben jij zo iemand die docx/OOXML als een open standaard geaccepteerd heeft? 🙂
https://en.wikipedia.org/wiki/Office_Open_XML#Compatibility_between_versions
Theorie en praktijk willen nog wel eens minder overlap hebben dan gewenst.
“Standards” zoals MSOffice? Een word-dokument gemaakt in MSOffice 2019 kan in 365 niet korrekt gelezen worden.
@PaVaKe tegen de tijd dat de opleiding voltooid is heersen er andere “standaards”, het argument “iedereen gebruikt vandaag de dag MS” is een schijnargument.
Het voordeel van Office is de spellingchecker, dokument en korrekt zullen beiden gecorrigeerd worden naar document en correct. Ter leering ende vermeack aangaande het leerproces lijken de tools dommer te maken want niet alleen Oostenrijkse echo heeft problemen met de Nederlandse taal als ik overweeg dat het gemiddelde niveau B1 is. De Jip & Janneke taal van korte zinnen met eenvoudige woorden zodat de ontvanger begrijpt wat de zender bedoelt is trouwens een voorbeeld van content waardoor ik in discussie nooit goed begrepen word;-)
Tenminste niet door Jan, Yvette en Andre die alle drie hetzelfde taalprobleem hebben aangaande de spelling. En dan heb ik het nog niet eens over de beroepsdeformatie van definities waar de discussie vaak over gaat omdat Apple meer dan een merk is want de ‘rode vlag’ betreffende de eisen gaat niet om de emotie maar de objectiviteit hierin. Oja, iemand die niet erg zuinig is met haar spullen lijkt me gewoon een verwend kreng omdat papa alles betaalt.