Mijn dochter gaat een nieuwe studie doen. Voor deze studie heeft ze een laptop nodig. Via het portaal van de school kon je zien wat voor laptop ze volgend jaar nodig heeft en waar deze laptops aan moeten voldoen. Ze kon kiezen uit vier verschillen laptops. Ze waren alle vier van Apple! Het prijskaartje van twee van de vier laptops was zelfs meer dan het collegegeld. Ik snapte ineens waarom er zoveel studenten zijn met een hoge studieschuld.
Maar ik vroeg me af: Waarom alleen keuzes uit Apple-machines? Maakt de rest van de wereld geen laptops?
Hazenpis
Waarom zijn mensen zo gehecht aan een merk? Als een van mijn dochters vrienden op bezoek heeft en ze willen cola, dan vraag ik altijd wat voor cola wil je? Pepsi of Coca Cola? Ongeacht wat het antwoord is, geef ik ze het huismerk van Jumbo. Ik heb nog nooit iemand horen zeggen: ‘hé, wat voor hazenpis is dit? Dit is geen Coca Cola!’.
Overigens hoefde de laptop niet per se een Apple te zijn. Het mocht ook best een Windows machine zijn. Ik kreeg er wel een lijst met eisen bij waar de machine dan aan moest voldoen. Eigenlijk kon je de eerste de beste huis-tuin-en-keuken-laptop op Marktplaats kopen. Het was nog niet een My First Sony maar verder voldeden alle laptops. Sterker nog, als de Apple-laptops aan dezelfde eisen als de Windows-apparaten moesten voldoen, dan vielen twee van de vier Apples af vanwege die voorwaarden.
Gespaard
Nu gun ik mijn dochter best wel een Apple. Het probleem is echter dat ze minimaal twee keer per maand haar laptop laat vallen en het scherm binnen een half jaar los is van het toetsenbord. En dan ga ik er gemakshalve van uit dat ze de laptop inmiddels niet in de trein heeft laten liggen. Het is maar goed dat we wat gespaard hebben voor de studie van de kinderen.
Het is stuitend hoe de commercie zijn intrede in het onderwijs heeft gedaan. Stuitend ook, dat ondanks de aanbeveling om dan maar een Apple aan te schaffen (wie wil er zijn kind nou met een ‘achterstand’ aan zijn school laten beginnen?) twee van die aanbevolen Apples blijkbaar niet eens aan de minimum eisen voldeden terwijl de eerste de beste Huis-tuin-en-keuken laptop al voldeed! Zijn die Apples dan niet gewoon de ‘Nieuwe Kleren van de Keizer’ op IT-gebied?
De schoolleiding zweert overigens bij Apple
Wij weten waarom 🙂
Benieuwd wat KC weet, ik weet dat het niet alleen de schoolleiding is die keus bepaalt. De klacht over de commercie van R.J. Tuinman gaat voorbij aan een monopolie aangaande de content. Die content is tijdens een pandemie belabberd gebleken als we kijken naar de achterstand.
Onderwijs instellingen zijn verplicht om te werken met open standaarden, zoals bepaald is door Logius en Forumstandaardisatie.
Ook met een Linux laptop, of een Chomebook moet het dus kunnen werken.
Het hele onderwijs is al jaren afhankelijk van één softwareleverancier: Microsoft.
Als leerling / student krijg je Office 365 toegang, en wil je daar optimaal gebruik van maken, dan moet je MS Office 2019 of nieuwer op je laptop hebben staan. Deze software is alleen beschikbaar voor Windows en macOS. O ja, niet alleen het overleg op je werk, maar ook online lessen en colleges, zijn alleen beschikbaar via MS Teams.
Met een wat mindere gebruikerservaring is MS Office via Office Web Access beschikbaar in je browser. Als dat maar een Chromium browser is. De meeste mensen kiezen voor de makkelijkste keuze, en gebruiken daarvoor Google Chrome.
En dan zijn we aanbeland bij de volgende supplier lock in: Google. Niet alleen het onderwijs, maar de hele wereld is afhankelijk van Google. Niet alleen voor zoeken, maar ook voor browsen in het algemeen. Websites worden gemaakt (of in ieder geval geoptimaliseerd) voor Chrome. Geen Chrome (Chromium) op je computer betekent een niet (optimaal) werkende site. En dan heb ik het nog niet eens over je privacy…
In plaats van het verplichten van bedrijfsspecifieke oplossingen (MS Office, Google Chrome, Apple MacBook, …) zou men open standaarden moeten verplichten, zoals de door het W3C beschreven standaarden of de Open Document standaarden.
Op die manier kan een student kiezen wat hij/zij het mooiste of beste vindt, bijvoorbeeld een HP Elitebook met Windows, een MacBook Air met macOS, een willekeurige andere laptop met Linux, of een ChromeBook met ChromeOS, en alles wat voor de studie nodig is, kan gedaan worden op de gekozen laptop, of je nu MS Word met Edge, Pages met Safari, LibreOffice Writer met Brave of Google Docs met Chrome gebruikt.
Frank Heikens schrijft: In plaats van het verplichten van bedrijfsspecifieke oplossingen (MS Office, Google Chrome, Apple MacBook, …) zou men open standaarden moeten verplichten, zoals de door het W3C beschreven standaarden of de Open Document standaarden.
Dit is al verplicht voor overheden en gesubsidieerde instellingen zoals het onderwijs.
Helaas staan er (nog) geen boetes, of andere maatregelen tegenover, dus hebben ze er maling aan.
Alhoewel ik niet tegen open standaarden (en/of open source) ben zie ik wel een risico in het verplichten hiervan … namelijk dat er een (grotere) mismatch gaat ontstaan tussen hetgeen men op school leert/gebruikt en wat de de facto standaard is in het bedrijfsleven
PA VA KE heeft zeker een punt. Hoewel ik zeker voorstander ben van het omzeilen van de graaigrage vingers van Microsoft, heb ik eigenlijk toch ook mijn buik een beetje vol van de wildgroei aan ‘forks’ die de opensource community zo kenmerken. Inmiddels heb ik een poging of tien gedaan om mensen via OpenOffice-achtige applicaties op weg te helpen. Er is er niet één die niet binnen twee maanden terugging naar Microsoft… Heeft me ook wat klanten gekost omdat ik niet meteen op een verzoek in wilde gaan om ‘die rommel’ maar weer te verwijderen en Microsoft Office dan maar weer te installeren. Op de een of andere manier is Open source het toch altijd nét niét…
Ja ik ken de verhalen van Oma’s die het inmiddels al jaren probleemloos gebruiken, maar IK ben die Oma’s in de praktijk dus nimmer tegengekomen.
1) “Het probleem is echter dat ze minimaal twee keer per maand haar laptop laat vallen ” Ik heb zo het vermoeden dat je de basis van het probleem niet aan het oplossen bent door een Apple dan maar te kopen of voor een Windows machine te kiezen.
2) vandaag toevallig 4 (universitaire beta) studenten met 4 verschillende Windows laptops moet helpen; 4 verschillende browsers hebben we mee zitten vechten en 4 verschillende excel versies met net weer verschillende instellingen waardoor de situatie ontstond dat de ene student de andere niet kan helpen. De pragmatische suggestie die ik gaf; alles maar met FireFox en LibreOffice en de rest wat MS / Google ook je probeert aan te smeren, negeren! Gewoon voor de lol iemand hier, al eens de equation editor gebruikt in O365 word? Probeer deze maar eens (latex) te doen “H_{ij} = langle Psi_{i} | hat{H} | Psi_{j} rangle” en je zult HARD gaan lachen hoor! Bij https://quicklatex.com/ kun je gaan zien hoe het er WEL uit hoort te zien :).
Open standaard en open source zijn twee verschillende dingen, content delivery via een open standaard zoals HTML5 is mogelijk op elk platform. En Office 365 kun je ook gebruiken op een Linux laptop zoals dat veel SaaS oplossingen zonder problemen te gebruiken zijn. Wat betreft de graaigrage vingers van Microsoft zie ik steeds meer ondersteuning vanuit Redmond voor Linux.