De chaos bij Centric is compleet. De top die de it-leverancier dagelijks bestuurt, is volgens ingewijden ‘exit’. Centric ontkende gisterenavond stellig dat alle directieleden waren opgestapt wegens onvrede over de gang van zaken binnen het bedrijf. Maar de woordvoerder kon niet zeggen wat er wel gaande was. Volgens bronnen in en rond het bedrijf zou de hoogste bestuurslaag het bijltje erbij neer hebben gegooid dan wel zijn ontslagen, nadat het onmogelijk bleef de invloed van eigenaar Gerard Sanderink op het beleid terug te dringen. Inmiddels is bekend geworden dat Peter Mous de nieuwe ceo wordt (zie kader onderaan).
Behalve ceo Johan Taams vertrekt ook zijn financiële rechterhand Patrick Rosengarten. De positie van coo Bart Fehmers is onduidelijk. Chief people officer Debby de Gelder en cto Freddie Veldmaat blijven zitten. Aan het opstappen van de bestuurlijke top ging een diepgaand verschil van mening met de non-executive-leden uit het bestuur vooraf. Volgens het FD wilden Taams, Rosengarten en Fehmers een procedure tegen Sanderink aanspannen bij de Ondernemingskamer. Maar Aike Schoots en Louis Luijten, beiden honderd procent loyaal aan Sanderink, verzetten zich daar fel tegen. Peter Mous, eveneens een non-executive-bestuurder, sloot zich daarbij aan. De procedure kon zo niet doorgaan waarna de ceo, cfo en coo hun conclusies trokken.
Een baas
Sanderinks motto dat ‘er hier maar één de baas is’, bleek maar al te waar. Zoals de rechter al vaststelde in zijn vonnis in de rechtszaak van Sanderinks ex-vriendin Brigitte van Egten tegen Centric, oefent de eigenzinnige Sanderink nog altijd een grote betrokkenheid uit op zijn bedrijf. Via zijn hondstrouwe pionnen Schoots en Luijten houdt hij het bedrijf in een ijzeren greep, zo blijkt ook uit de jongste gebeurtenissen. En ‘datahari’ Rian van Rijbroek, sinds 2018 de geliefde van Sanderink, bepaalt op de achtergrond de koers.
De hele gang van zaken rond de beslaglegging die Centric deed bij de ex van Sanderink, heeft het opstappende bestuur veel reputatieverlies bezorgd. De rechter verweet Centric misbruik van (proces)recht te maken. Dit is de zwaarste civielrechtelijke kwalificatie.
Ook oordeelde de rechter dat Centric en Sanderink nauw zijn verweven, iets wat Taams en zijn mede-directieleden altijd hadden ontkend. Verder werd Centric verboden in de toekomst beslag te leggen op deze vordering. Dit harde oordeel van de rechter is het trio niet in de koude kleren gaan zitten.
Imagoschade
Toen de it-dienstverlener bakzeil haalde bij de rechtbank in Almelo, kreeg het bestuur ook zware kritiek te verduren. Angst voor blijvende imagoschade speelt mee in de beslissing van directieleden het bijltje erbij neer te gooien. Ceo Johan Taams realiseerde zich afgelopen Pinksterweekend tijdens een bezoek aan Texel dat zijn rol was uitgespeeld. Bovendien was de vrees groot dat de koppige Sanderink de ondernemingsleiding van Centric verder mee sleurt in diens conflict met Van Egten. Taams zelf wilde gisteravond niet meer reageren. Sanderink heeft via zijn non-executive-bestuursleden Centric nu volledig in zijn greep. Luijten zou volgens ingewijden tijdelijk ceo worden.
Update 13:15: Peter Mous nieuwe ceo
Peter Mous wordt de nieuwe CEO Centric. Hij gaat met ingang van 1 juli aanstaande aan de slag als nieuwe bestuursvoorzitter en volgt Johan Taams op. Mous, nu nog niet-uitvoerend bestuurslid van Centric (one-tier board), heeft als bestuurder en adviseur een ruime ervaring bij onder andere IBM, Ortec Data Science en ICTOffice. Het bestuur van Centric wint hierover advies in bij de ondernemingsraad.
Centric kwam vanmiddag met een verklaring dat Taams en financieel directeur Patrick Rosengarten een andere opvatting hebben over het te voeren beleid dan de andere bestuursleden van Centric. Om die reden vertrekken beide bestuurders. ‘Zij doen dit in goed overleg en zullen hun taken zorgvuldig overdragen.’
Rosengarten blijft tot 1 oktober 2022 actief in functie. De bekendmaking van zijn opvolging volgt binnenkort. Het bestuur van Centric heeft waardering voor de inzet en betrokkenheid van Taams en Rosengarten, aldus het it-bedrijf.
Managers van Centric, die compliancy nog een beetje serieus nemen, vertrekken. Niet goed voor het bedrijf en niet goed voor de klanten van de Neverending Soap Company.
Compliance of governance? Wat betreft eerste is het naleven van de eigen regels makkelijk, het besturingsmodel aangaande het opstellen en toezien op de regels is echter een ander verhaal. Benieuwd wat de klacht bij de ondernemingskamer was geworden.
Compliance richt zich niet alleen op het voldoen aan de eigen regels maar ook de heersende wet- en regelgeving. Dat laatste is bij Centric volgens de rechtbank problematisch gebleken. Volgens de Centric governance is Sanderink alleen eigenaar en bemoeit hij zich niet met het bestuur (zie https://www.centric.eu/nl/over-centric/governance/). Dus wie moet de klappen voor Sanderink opvangen? CEO Taams en CFO Rosengarten wilden daarom naar de Ondernemingskamer gaan. Centric had daar dan vragen moeten beantwoorden over de feitelijke besturing. Loyale pionnen hebben dat “in goed overleg” verhinderd.
Dus “these questions—and many others-will be answered in the next episode of…Soap.”
Dus toch governance want hoewel de rechtbank een uitspraak heeft gedaan over het misbruik van de onderneming voor een persoonlijke vete blijft het probleem van de ‘one-tier’ board waardoor de slager zijn eigen vlees keurt. Want het hele idee van governance gaat namelijk – zie code Tabaksblat – om een interne afweging van meerdere belangen waarin de OR vaak weinig inspraak heeft. Zie gebruikelijke gang naar een externe ondernemingskamer voor de inzet want mijn vraag over een klacht gaat uiteindelijk om de belangen.
Loyale pionnen kom je overal tegen, schijnt dat Poetin ze ook heeft als we het over ‘inner circle’ hebben. De heersende wet- en regelgeving is dan ook een leuke want het gaat uiteindelijk om de macht om naleving ervan af te dwingen. Koning Sanderink heeft bewezen dat hij zichzelf boven de wet plaatst en dat geldt niet alleen voor deze ‘onderkoning’ als we kijken naar de machtsbasis in het Rijnlandse model.
Nee, het begint met compliance. Je hebt van die voorzitters die lak hebben aan de afgesproken gedragsregels en wet- en regelgeving. Bij hun wordt governance vanzelf een knoeiboel.
Wie daar in kort meer over wil weten zie bijvoorbeeld: https://www.compliance-instituut.nl/ of https://www.diligent.com/ .
En alweer geeft Japie me gelijk want als ik de link (verkort) lees dan gaat compliance blijkbaar om een reis waarin je door de bomen het bos niet meer ziet en daarom een gids nodig hebt:
“Als hét compliance kenniscentrum hebben we één missie; het vooruit helpen van organisaties op het gebied van compliance en integriteit. Wij zijn jouw gids in het compliance landschap.”
Nu zijn al die reisbureaus in het compliance landschap gewoon adviesbureaus en deze geven geen garanties. Ze geven certificaten voor de vinkjes van dompteurs die alleen maar de papieren tijgers temmen. Want de certificaten zijn een merk en de titels hebben niks te maken met een gereguleerde beroepsgroep waar het interne tuchtrecht voor de integriteit zorgt.
Oja, ik ben sportief want is vrijspraak het gevolg is van een onafhankelijke weging van de feiten of het gebrek aan een duidelijk referentiekader?
https://nos.nl/artikel/2429117-minister-helder-maakt-haast-met-professionalisering-isr-na-flater-in-zaak-wevers
De vraag stellen is hem beantwoorden want grensoverschrijdend gedrag begint een kapstok begrip te worden terwijl de kapstok blijkbaar nog niet eens goed gedefinieerd is. En dat is een euvel waar ik jaren geleden over schreef. Want governance gaat om bestuur, beleid en macht waarin het zeggen wat je doet en doen wat je zegt een leuke begint te worden.
Maar allermooiste zijn de klachten als er een andere uitspraak komt dan gewenst, een onafhankelijk instituut met politieke sturing aangaande het gedrag is net zo geloofwaardig als de belofte van een nieuwe bestuurscultuur met dezelfde oude mannetjes die denken dat hun gelijk de wet is.
Zegt de voorzitter die keer op keer laat zien lak te hebben aan de gedragsregels van de eigen vereniging. En dat zijn nog heel simpele gedragsregels. Als die voor jou al te moeilijk zijn, dan is compliance, governance, et cetera, door jou niet te doorgronden. En omdat jij al aardig op leeftijd bent gezien je foto, zul je ook niet meer in een fase raken dat je op een dergelijk gebied een zinvolle discussiebijdrage kan leveren. Heb je meteen een excuus voor het thuisfront.
Japie, je mag volharden in je eigenwijsheid maar overleg even met mevrouw van Belkum want je stuurde naar anderen een e-mail om mij in diskrediet te brengen. Iemand een dyslectische borderliner noemen doe je met als doel om het aanzien van de persoon te beschadigen en dat is laster. De Knoeiboel van een zelfbenoemde expert die volgens het handelsregister al weer enige jaren met pensioen is lachend naar prullenbak verwezen en ik zou daar niet teveel drukte over maken want het was een beetje dom.
“Naar anderen”? Dus Ewout, je verklaart geen onderdeel van dat bestuur te zijn? Dan ben je dus van oudlid naar lid out gegaan; three strikes en reglementair out o.i.d.
De governance op jullie website dient dan aangepast te worden (van compliance normen – governance uitvoering), al is dat voor een oud out lid wellicht te lastig. “Oude gardes blijven ergens in hangen” (om een gewaardeerd lid van onze community te citeren). Kijk nog eens naar het artikel van Alfred Monterie op https://www.computable.nl/artikel/opmerkelijk/management/7211759/5933077/leidinggeven-volgens-de-sanderink-methode.html
De Judas van Belkum-show hint op ontstentenis alleen is daarvan geen sprake. Want wat betreft oude gardes die ergens in blijven hangen moeten de bestuurders van verenigingen en stichtingen niet alleen ingeschreven worden in het handelsregister maar ook in het UBO-register. En wie eist die bewijst want het handelsregister laat zien dat op 18 september 2020 inschrijving van ICT-trajact ambtshalve is doorgehaald wegens de opheffing van de onderneming.
Reglementair heb ik de wijziging gemist dat dit een community voor gepensioneerden is als het om blijven hangen van een oude garde gaat want de voorwaarden luiden als volgt:
Computable biedt mensen in de markt de mogelijkheid om hun kennis te delen met vakgenoten. Dit gebeurt met gesloten beurzen. Computable vraagt van experts een actieve houding. Dit kan door opiniebijdragen, blogs, expertverslagen of reviews te schrijven, door te discussiëren onder artikelen en door als vraagbaak te dienen voor de redactie.
Computable-experts mogen hun kennis delen via het platform onder de volgende voorwaarden:
Bijdragen/reacties mogen niet over het eigen bedrijf gaan.
Bijdragen/reacties mogen geen commerciële boodschap bevatten
Bijdragen/reacties mogen geen marketingpraat zijn.
Dat dit magere ‘huisregels’ zijn klopt maar dat geeft een eigenwijze pannenkoek in Roden nog niet het recht om eigenmachtig er wat andere regels bij te knutselen voor een moderatie van de discussie. Zie anders:
https://www.iusmentis.com/websites/forums/