De chaos bij Centric is compleet. De top die de it-leverancier dagelijks bestuurt, is volgens ingewijden ‘exit’. Centric ontkende gisterenavond stellig dat alle directieleden waren opgestapt wegens onvrede over de gang van zaken binnen het bedrijf. Maar de woordvoerder kon niet zeggen wat er wel gaande was. Volgens bronnen in en rond het bedrijf zou de hoogste bestuurslaag het bijltje erbij neer hebben gegooid dan wel zijn ontslagen, nadat het onmogelijk bleef de invloed van eigenaar Gerard Sanderink op het beleid terug te dringen. Inmiddels is bekend geworden dat Peter Mous de nieuwe ceo wordt (zie kader onderaan).
Behalve ceo Johan Taams vertrekt ook zijn financiële rechterhand Patrick Rosengarten. De positie van coo Bart Fehmers is onduidelijk. Chief people officer Debby de Gelder en cto Freddie Veldmaat blijven zitten. Aan het opstappen van de bestuurlijke top ging een diepgaand verschil van mening met de non-executive-leden uit het bestuur vooraf. Volgens het FD wilden Taams, Rosengarten en Fehmers een procedure tegen Sanderink aanspannen bij de Ondernemingskamer. Maar Aike Schoots en Louis Luijten, beiden honderd procent loyaal aan Sanderink, verzetten zich daar fel tegen. Peter Mous, eveneens een non-executive-bestuurder, sloot zich daarbij aan. De procedure kon zo niet doorgaan waarna de ceo, cfo en coo hun conclusies trokken.
Een baas
Sanderinks motto dat ‘er hier maar één de baas is’, bleek maar al te waar. Zoals de rechter al vaststelde in zijn vonnis in de rechtszaak van Sanderinks ex-vriendin Brigitte van Egten tegen Centric, oefent de eigenzinnige Sanderink nog altijd een grote betrokkenheid uit op zijn bedrijf. Via zijn hondstrouwe pionnen Schoots en Luijten houdt hij het bedrijf in een ijzeren greep, zo blijkt ook uit de jongste gebeurtenissen. En ‘datahari’ Rian van Rijbroek, sinds 2018 de geliefde van Sanderink, bepaalt op de achtergrond de koers.
De hele gang van zaken rond de beslaglegging die Centric deed bij de ex van Sanderink, heeft het opstappende bestuur veel reputatieverlies bezorgd. De rechter verweet Centric misbruik van (proces)recht te maken. Dit is de zwaarste civielrechtelijke kwalificatie.
Ook oordeelde de rechter dat Centric en Sanderink nauw zijn verweven, iets wat Taams en zijn mede-directieleden altijd hadden ontkend. Verder werd Centric verboden in de toekomst beslag te leggen op deze vordering. Dit harde oordeel van de rechter is het trio niet in de koude kleren gaan zitten.
Imagoschade
Toen de it-dienstverlener bakzeil haalde bij de rechtbank in Almelo, kreeg het bestuur ook zware kritiek te verduren. Angst voor blijvende imagoschade speelt mee in de beslissing van directieleden het bijltje erbij neer te gooien. Ceo Johan Taams realiseerde zich afgelopen Pinksterweekend tijdens een bezoek aan Texel dat zijn rol was uitgespeeld. Bovendien was de vrees groot dat de koppige Sanderink de ondernemingsleiding van Centric verder mee sleurt in diens conflict met Van Egten. Taams zelf wilde gisteravond niet meer reageren. Sanderink heeft via zijn non-executive-bestuursleden Centric nu volledig in zijn greep. Luijten zou volgens ingewijden tijdelijk ceo worden.
Update 13:15: Peter Mous nieuwe ceo
Peter Mous wordt de nieuwe CEO Centric. Hij gaat met ingang van 1 juli aanstaande aan de slag als nieuwe bestuursvoorzitter en volgt Johan Taams op. Mous, nu nog niet-uitvoerend bestuurslid van Centric (one-tier board), heeft als bestuurder en adviseur een ruime ervaring bij onder andere IBM, Ortec Data Science en ICTOffice. Het bestuur van Centric wint hierover advies in bij de ondernemingsraad.
Centric kwam vanmiddag met een verklaring dat Taams en financieel directeur Patrick Rosengarten een andere opvatting hebben over het te voeren beleid dan de andere bestuursleden van Centric. Om die reden vertrekken beide bestuurders. ‘Zij doen dit in goed overleg en zullen hun taken zorgvuldig overdragen.’
Rosengarten blijft tot 1 oktober 2022 actief in functie. De bekendmaking van zijn opvolging volgt binnenkort. Het bestuur van Centric heeft waardering voor de inzet en betrokkenheid van Taams en Rosengarten, aldus het it-bedrijf.
Ewout Dekkinga, dat zijn erg veel woorden om niet aan te geven of jij het verschil tussen compliance en governance snapt. Je mag als oud lid verder in je eigen vet gaar sudderen.