(Private) 5G is de vijfde generatie cellulaire draadloze technologie en binnenkort de nieuwe standaard voor mobiele communicatie. Het biedt een lagere latentie, hogere snelheid van gegevensoverdracht, grotere betrouwbaarheid en meer capaciteit om meer verbindingen te faciliteren dan bestaande connectiviteits- en communicatieplatforms.
Met de naderende introductie van private 5G zijn een aantal discussies ontstaan over de voordelen, toepassingen en de potentiële hindernissen die organisaties moeten overwinnen om een maximaal rendement te halen uit een investering in deze nieuwe technologie.
Juiste architectuur en correcte implementatie
Vanwege de uitgebreide mogelijkheden op het gebied van cyberbeveiliging en bescherming van vertrouwelijke data is private 5G aantrekkelijk voor de zakelijke markt. Beveiliging is een onderwerp dat hoog op de agenda’s van cio’s staat. Voortdurend ontstaan er nieuwe cyberdreigingen en hackers vinden steeds nieuwe manieren om in te breken in bedrijfsnetwerken, waar nog steeds zwakke plekken in de beveiliging aan het licht komen. Daarnaast zorgt het hybride werken voor de nodige veiligheidsrisico’s: vooral thuiswerkers zijn soms geneigd om op malafide links te klikken, waardoor er ongemerkt software wordt geïnstalleerd waarmee onbevoegden toegang tot het bedrijfsnetwerk krijgen.
Bij de overstap naar private 5G moeten organisaties in het achterhoofd houden dat 5G-technologie standaard betere mogelijkheden biedt voor beveiliging, maar dat de doeltreffendheid ervan afhangt van de toepassing van juiste architectuur en een correcte implementatie.
Na recente gesprekken met cio’s van klanten van NTT zei zeventig procent dat de beveiliging van hun netwerk het belangrijkste pijnpunt was en dat hun huidige connectiviteits- en communicatieplatforms onvoldoende in staat zijn om hierin een constructieve rol te spelen. Met name het onvermogen van standaard wifi-netwerken om een niveau van beveiliging te bieden die een organisatie nodig heeft, was een punt van zorg voor tachtig procent van de cio’s met wie NTT sprak.
Versleuteling tijdens transmissie
Beveiliging en dataprotectie zijn voor organisaties de belangrijkste motieven om te kiezen voor de uitrol van private 5G. Als het gaat om mogelijkheden voor beveiliging bieden standaard wifi-netwerken in de praktijk onvoldoende mogelijkheden voor beveiliging. Dankzij de gebruikte protocollen biedt de private 5G-technologie standaard veel betere mogelijkheden op dit gebied. Dat komt deels doordat de 5G-technologie opnieuw is ontworpen met een belangrijke rol voor authenticatie. De authenticatie op basis van sim biedt goede mogelijkheden voor beveiliging in tegenstelling tot minder veilige methoden zoals wachtwoorden of certificaten die in standaard draadloze netwerken worden gebruikt.
Verbeterde data-integriteit en data-soevereiniteit zijn andere voordelen van een private 5G-oplossing. Dit wordt mogelijk gemaakt door flexibeler beveiligingsbeleid, verbeterde privacy voor de gebruikers en versleutelde transmissie waarbij gebruikersgegevens tijdens de transmissie in het gehele 5G-netwerk worden versleuteld.
5G wordt uitgerold in volledig virtuele omgevingen. Daarmee wijkt private 5G af van traditionele netwerkbenaderingen die werken op basis van fysieke, monolithische blokken hardware. Dit betekent wel dat bij de implementatie van deze nieuwe technologie organisaties kinderziektes kunnen ondervinden als ze over onvoldoende kennis over het ontwerpen, uitrollen, integreren en beheren beschikken.
Uitgebreide beveiligingsfuncties
Bij het implementeren van nieuwe toepassingen in een datacenter – bijvoorbeeld een nieuw erp-systeem in uw bedrijfsnetwerk, een applicatie voor een callcenter of een videoconferentiesysteem – is het begrijpen en toepassen van de best practices voor private 5G noodzakelijk. Vanuit het oogpunt van beveiliging moet er gezorgd worden voor de toepassing van de juiste protocollen en correctie segmentatie van het verkeer.
Omdat 5G nieuw is en relatief weinig is getest in de operationele bedrijfsomgeving, moeten organisaties extra aandacht besteden aan het voorkomen van potentiële valkuilen. Ook al is het transmissieprotocol van 5G standaard al zeer veilig, als de implementatie niet zorgvuldig wordt uitgevoerd en er onvoldoende aandacht wordt besteed aan beveiligingscontroles is de kans aanwezig dat de eerder genoemde voordelen niet gerealiseerd worden.
5G biedt een beveiligingsniveau die standaard wifi-netwerken en andere connectiviteits- en communicatieplatforms niet kunnen bieden. Althans niet op het niveau dat organisaties nodig hebben in een wereld waar cyberdreigingen aanwezig zijn en in omvang en ernst alleen maar toenemen.
Organisaties die overwegen om 5G te integreren in hun bedrijfsprocessen, doen er goed aan te kiezen voor private 5G in plaats van het reguliere 5G dat telecomproviders aanbieden. In het geval van private 5G profiteren organisaties van een dedicated, aanpasbaar en vooral veilig platform in tegenstelling tot het reguliere 5G dat alleen een best-effort optie biedt. Private 5G biedt organisaties uitgebreide functies voor beveiliging en meer controle over het functioneren van het netwerk. Dit leidt tot een betere zichtbaarheid en beheerbaarheid van de beveiliging van het netwerk en de achterliggende infrastructuur.