Het is echt deprimerend als je afgesneden bent van de hele wereld en niemand kunt bellen of het nieuws kunt lezen. Zeker als de kogels en scherven van explosieven in het rond vliegen en je niet weet waar je aan toe bent. Bovendien is op plekken waar gevochten wordt, het repareren van vernietigde communicatie-infrastructuur praktisch onmogelijk.
De vicepremier van Oekraïne, Mykhailo Fedorov, stuurde eind februari 2022 via Twitter een bericht aan techpionier Elon Musk en vroeg hem om hulp bij het opzetten van een Starlink-satelliet-internet in de Oekraïne. Musk antwoordde en beloofde te helpen. Sindsdien zijn duizenden Starlink-apparaten aan de Oekraïne geleverd die ingezet worden in kritieke omstandigheden. Ook hebben bedrijven, organisaties, verenigingen en burgers de systemen aangeschaft.
Zo draagt Starlink in steden en dorpen waar de telecominfrastructuur door Russische beschietingen, raketaanvallen en militaire bezetting zwaar beschadigd is, bij aan het herstel van connectiviteit en internettoegang. Door Starlink-technologie zijn Oekraïners er in geslaagd verbindingen mogelijk te maken op de Chornobyl NPP-site, in Irpin, Bucha, Ivankiv, Vorzel, Kiev en de regio Chernihiv en vele andere steden en dorpen in het land.
Starlink-terminals zijn precies wat we nodig hebben om problemen met internetverbindingen snel en efficiënt op te lossen. Het kan niet de vernietigde infrastructuur herstellen, maar helpt ons wel het probleem van het ontbreken van een internetverbinding ter plaatse op te lossen. Zeker op plaatsen waar de relevante infrastructuur volledig is vernietigd door het Russische leger.
Starlink
Netwerkexploitanten kunnen Starlink-satellietverbinding gebruiken om hun klanten in de inmiddels bevrijde gebieden tijdelijk te voorzien van hoogwaardige internettoegang terwijl de beschadigde infrastructuur wordt gerepareerd. Starlink wordt ook gebruikt door bedrijven en instellingen die kritieke diensten verlenen in gebieden waar geen andere communicatiemiddelen beschikbaar zijn. Het verbindt ziekenhuizen en de brandweer.
Starlink-satellietverbinding worden zelfs gebruikt door militairen. Het primaire doel is een gebruiker in staat te stellen om online te blijven wanneer er geen andere alternatieven beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld als het vaste of mobiele internet vanwege beschadigde kabels of uitval, geen dekking heeft.
Daar waar de infrastructuur is vernietigd en kabels zijn gebroken door bombardementen, biedt Starlink een alternatief informatie-uitwisselingskanaal en het enige hulpmiddel om een basisstation snel opnieuw op te starten. Duizenden Oekraïners gebruiken de oplossing. Bijvoorbeeld in Ivankiv, dat lang van de bezetting te lijden had. Nadat de Russen vetrokken waren, konden de bewoners eindelijk contact opnemen met hun familie om hen te vertellen dat ze veilig waren. De witte schotels voor satelliet-internet brengen de communicatie terug naar de door oorlog verscheurde steden rond Kiev. Wanneer de vernielde infrastructuur is hersteld, gaan de Starlink-apparaten meestal naar een plek waar ze nodig zijn om opnieuw een basisinfrastructuur op te zetten.
Elon Musk
Maar de mogelijkheden van de terminals van Elon Musk reiken verder. Ze bieden de mogelijkheid om online-les te geven. Ze stellen ziekenhuispersoneel in staat om contact te houden met hun collega’s en er is zorg op afstand te verlenen. Ze maken het ook mogelijk voor overheidsinstanties om hun taken te hervatten en weer diensten te leveren aan de mensen in gebieden waar de bezetter vertrokken is. Starlink wordt zelfs efficiënt gebruikt door politieagenten. Ze kunnen contact houden en reageren op noodoproepen als de bestaande meldkamer niet meer werkt.
Oekraïne heeft veel geluk dat dit systeem eerder dan gepland is gelanceerd. En de feedback die ze krijgen is niet minder belangrijk. Dergelijke satellietterminals worden immers over de hele wereld meestal voor privédoeleinden gebruikt. Vaak worden ze verkocht voor persoonlijk gebruik op plaatsen waar de verbinding slecht is. In de Oekraïne heeft Starlink zich ontpopt tot een cruciaal communicatiemiddel in gebieden waar de bestaande communicatie-infrastructuur verwoest is.
Internet is van groot belang voor een land in oorlog, zoals Oekraïne. De Oekraïense provider Ukrtelecom en het satellietinternet-netwerk van het Amerikaanse bedrijf Viasat hebben afgelopen maart niet voor niets met cyberattacks te maken gehad. Connectie met het internet via Starlinkterminals is belangrijk voor de bevolking om te overleven, maar het biedt beperkte mogelijkheden als er niet nog een resterend stuk infrastructuur is.
Ik vrees dat het fysiek repareren van internet uiterst moeizaam zal zijn in steden zoals Mariupol, die in opdracht van het Kremlin ausradiert zijn met Russische artilleriegranaten en -raketten. De oud-buitenlandse agent Poetin weet dat je de Russische tactiek van de verschroeide aarde ook kan inzetten tegen de slachtoffers van jouw agressie. Dat heeft Poetin reeds vanaf 1999 in de praktijk laten brengen in Tsjetsjenië en Syrië.
Systemen zoals die van Starlink kunnen helpen bij de wederopbouw. Dat kan pas plaatsvinden na het beëindigen van de oorlog, die van Poetin geen oorlog mag heten, omdat hij Oekraïne niet als land erkent. Een vredesakkoord kan nog wel even op zich laten wachten. En plannen maken voor de wederopbouw kost ook tijd. In steden zoals Mariupol liggen enorme hoeveelheden puin. Met ICT kan men informatie verzamelen om alternatieve plannen te bedenken. Met kan wellicht bekijken hoe met behulp van ICT het puin efficiënt gesorteerd kan worden om als bouwmateriaal te gebruiken.
De Russen zeggen ook plannen te maken voor Mariupol. Het zou heel cynisch, een toeristische havenplaats moeten worden als alternatief voor badplaatsen in Turkije en Malta, waar de meer welgestelde Russen nu hun geld uitgeven. De staalfabrieken van Azovstal zouden uiteraard niet meer opgebouwd worden.
Een Oekraïner die blogt over digitale strijd tegen Rusland in een communicatieoorlog lijkt me niet objectief, de waarheid sneuvelt tenslotte hierin altijd als eerste. Want ook de civiele communicatie infrastructuur is een tactisch militair doel, volgens mij zelfs gerechtvaardigd door de conventie van Geneve. Het is een stoffig verdrag maar de civiele combattanten – lees digitale strijders – maken het een gerechtvaardigd doel. Tenslotte kan de ongewapende burger met een smartphone de waarnemer voor een eenheid met door Nederland geleverde houwitzers zijn.
Japie vergeet even dat de exacte GPS positie van vijandelijke eenheden waardevolle informatie is in een oorlog die technologisch nogal veranderd is. De positie van de satelliet veranderd de zaak want volgens mij kan Japie verschillende Hollywood films kijken om zich een idee te vormen van wat ik bedoel. De VVD-er heeft wat moeite met de andere kant Internet als het gaat om de geopolitiek van een digitale strijd tegen Rusland door de non-combattant want het is alsof ik George Orwell hoor de oorlog romantiseren vanuit een westerse naïviteit en hypocrisie in wat ik een conflict blijf noemen.
Oekraïne kan miljoenen burgers mobiliseren welke door de EU bewapend worden maar dat is het spreekwoordelijke vlees voor de kanonnen omdat training een doorslaggevende factor van belang is. Wat betreft het stoffige verdrag van Genève keurt de slager zijn eigen vlees want een actie van Nederlandse organisaties aangaande de censuur door blokkeren van de Russische (staats)media waardoor de vrije nieuwsgaring beperkt wordt zegt iets over een communicatieoorlog. Er is geen twijfel over partijdigheid alleen werkt deze twee kanten op als we kijken naar rechtelijke toetsing omdat een politieke teveel neigt naar de oude agitprop.
Het is is dus best grappig dat Elon Musk het licht aan deed in kippenhok over vrije meningsuiting toen hij Twitter overnam en nu met Starlink weer van zich laat horen. Japie zijn partijdigheid laat zien dat hij nogal selectief is, GPS locatie van politburo aan de Zondagstraat is net als met de oude zender tenslotte makkelijk te peilen. Want zoals Hugo wist waar politieke tegenstanders woonden is de civiele combattant tegenwoordig een recalcitrant waarin Computable voor de veiligste weg kiest als we kijken naar dat zinnetje boven een opinie, dat is m.i. de bijdrage van een Oekraïner die blogt over de digitale strijd tegen Rusland.
Ewout Dekkinga, probeer je kopgeld te verdienen, zoals veel bewoners van kamp Westvaart dat ook hebben gedaan?
Spreek je nu voor jezelf Jacobus Dirk van Belkum?
Historici zijn het er over eens dat in de ‘defensieve’ collaboratie instituties zoals het ambtenarenapparaat, politie en de spoorwegen een doorslaggevende rol speelden in systematische Jodenvervolging en genocide in Nederland. Zo was er het ontrechten, onteigenen en vervolgens afvoeren als we kijken naar de gehele keten. Kamp Westvaart lijkt me dan ook wat te klein voor alle collaborateurs, maar tel anders zelf even.
Het voordeel van een deugdelijke administratie gaat om controle en gezagsgetrouwe Duitsers legden in de oorlog alles vast. Je zou dan ook bijna gaan denken dat het e-declaration systeem van UNDP door een Duitser is bedacht. Het nadeel van een goede administratie (uhmm.. T. Zondagstraat?) lijkt me navenant, zeker als een bezwaarlijk punt hierin een institutioneel racisme is in de jacht op geld om een oorlogsmachine draaiende te houden:
https://www.undp.org/sites/g/files/zskgke326/files/migration/ua/E-declarations-in-nutshell_en.pdf
De rechtspraak in Oekraïne is niet onafhankelijk omdat rechters er niet zonder angst of gunst oordelen en catch-22 wordt versterkt doordat Zelootski en zijn post-Maiden establishment van kleptocraten denken dat er geen juridische waarde of gewicht aan het associatieverdrag zit. Wat betreft paradox van een oorlog die je niet kunt winnen en een vrede die je alleen maar kunt verliezen is steun dan ook niet onvoorwaardelijk.
Ewout Dekkinga acteer je hier als aspirant-lid van de Russisch-Nederlandse VVD-lobbyclub Zuidas? Of heb je gewoon weer eens een probleem met de redactie van Computable; te veel oog voor menselijk lijden dat niet het jouwe is?
Ik heb geen mail gehad van Computable wel van iemand die mailde vanuit ICT-traject dus ik denk dat je oude website gehackt is. Kan me namelijk niet voorstellen dat jij zo dom bent om dat soort laster te gaan verspreiden, als je het wel verstuurd hebt adviseer ik je om geestelijke hulp te gaan zoeken want het was een zielige schreeuw om aandacht.
Hetzelfde voor je typerende reactie als je gewezen wordt op een andere kant van de medaille want het associatieverdrag is gericht op het versterken van de rechterlijke macht, verbeteren van de doeltreffendheid ervan, waarborgen van de onafhankelijkheid en onpartijdigheid ervan en het bestrijden van corruptie. Want meer wapens gaan de menselijkheid niet verbeteren, de genoemde punten die letterlijk in het associatieverdrag staan wel.
En uiteindelijk zijn zowel de oorlogsmachine als de wederopbouw gebaat bij een goed werkend belastingsysteem, eerlijk is alleen maar een optie.
Ewout Dekkinga, leuk dat je alsnog voor het associatieverdrag bent. Niet dat het de Russen wat interesseert of de Oekraïners enigszins helpt nu het vanuit de piramide van Maslow vooral om zware hardware gaat en niet om cyber. “Het versterken van de rechterlijke macht, verbeteren van de doeltreffendheid ervan, waarborgen van de onafhankelijkheid en onpartijdigheid ervan en het bestrijden van corruptie” lijkt me nu vooral nuttig voor ons eigen land, gezien de vele affaires bij onder andere de Belastingdienst, Defensie en Economische Zaken.
Ewout Dekkinga, de Zwem en poloclub uit Steenwijk heeft zich gemeld. De voorzitter daarvan stelt dat Computable verantwoordelijk is voor de vele, vele, vele uitlatingen van Oudlid op computable.nl.