Ict-dienstverlener Arcus IT in Zwolle en Accent Automatisering in Sneek fuseren. Investeerder Egeria neemt in beide bedrijven een meerderheidsbelang en voegt de twee samen. De schaarste aan it-talent is een belangrijke drijfveer voor de fusie. Tezamen vormen ze een financieel sterke onderneming van 250 medewerkers verspreid over Nederland.
‘In onze branche wordt expertise, zoals van data en security, steeds specialistischer en talent almaar schaarser’, meldt Rob Verbeek, oprichter en algemeen directeur van Arcus IT. ‘Door onze krachten te bundelen met Accent staan we sterker.’ Volgens hem krijgt het fusiebedrijf met de inbreng van Egeria de financiële slagkracht die nodig is om te groeien en expertise in de organisatie ’te verankeren’.
Overnames
Managed service provider Arcus IT groeide tussen 2016 en nu van achttien mensen tot ongeveer 250. Dit gebeurde voornamelijk door overnames, twaalf in totaal. Zo nam het Zwolse bedrijf de afgelopen twee jaar de branchegenoten Syson, Phuylax, ICTaurus, Itass en Differit over. Inmiddels telt de onderneming acht vestigingen verspreid over Nederland.
Accent Automatisering bestaat al vijfentwintig jaar en ondersteunt organisaties onder meer op de gebieden cloud, telefonie, security en werkplekbeheer. Er werken ongeveer vijftig mensen. In de zomer van 2020 nam het bedrijf zijn branchegenoot De Poort Automatisering uit Sint Nicolaasga over.
Egeria is een in Amsterdam gevestigde investeringsmaatschappij. Onder meer Ilionx, QNH en Trust zijn bekende ict-bedrijven waarin Egeria heeft geïnvesteerd.
Beide organisaties hadden moeite om personeel te vinden. Waarom denken ze dat ze dat samen wel gaat lukken,
Het probleem is alleen maar groter geworden. Geld als middel was niet het issue, want dan hadden ze al.
Tevens vissen ze in dezelfde vijver. Ik wens ze veel personeel.
Tweemaal niks is nog niks Atilla maar het argument is niet onbekend want personele tekorten vergroten de schuld aangaande het onderhoud doordat uiteindelijk verandering een project is waar je mensen voor nodig hebt. Benieuwd of Dino gaat reageren want ik heb al zorgen gehoord dat steeds meer platform ondersteuning afhankelijk is van mensen die aan het eind van hun lifecycle komen. Ik bedoel het pensioen waar door sommigen naar uitgekeken wordt door veranderingsmoeheid zoals het overnemen van een bedrijf.
Want conjunctuurgevoelige factor arbeid kent vaak een zeer slecht gewaardeerde goodwill omdat we geen slavernij kennen. Wat betreft veel van hetzelfde hierin ligt winst in de marges welke je kunt vergroten door het aanbod te verkleinen, schaarste werkt prijsopdrijvend volgens het principe van duur is beter dan niet te krijgen als het om afhankelijkheid gaat.
Het marktprincipe van het ‘huisjesmelken’ aangaande een conjunctuur gevoelige factor arbeid met dertien indiaantjes in een dozijn voor een handje vol kralen is tenslotte gebaseerd op een curriculum met bedieningscertificaten welke vaak gebonden zijn aan de persoon. Mijn gebruikelijke criticaster kunnen vaak geen touw vastknopen aan mijn cryptische omschrijvingen als het gaat om het uitvinden van de toekomst door te leren van de geschiedenis.
Want het herkennen van de gewenste situatie om de huidige situatie om te buigen naar verandering gaat om cognitieve vaardigheden welke je niet in kunt vullen met een chatbot. Tweemaal niks is nog niks als we kijken naar de arbeidsmobiliteit aangaande de werkplek van digitale nomads, acht vestigingen verspreid over Nederland is prachtig maar niet overtuigend.