Chipmachinefabrikant ASML neemt zijn door brand gehavende Berlijnse productiehal eind juni weer in gebruik. Dat meldt het concern aan enkele media. In de hal vervaardigt het techbedrijf onderdelen van zijn befaamde euv-lithografiemachines (extreem ultraviolet licht). De productie heeft bijna een halfjaar stilgelegen, maar voor het eind van het jaar zijn de achterstanden weggewerkt, verwacht de fabrikant.
In de nacht van 3 januari woedde een brand in één van de fabrieksgebouwen van ASML in Berlijn. In meerdere ruimtes van het getroffen complex lag de productie stil. Het meeste werk kon snel worden hervat, zoals de productie van onderdelen van de lithografiesystemen waarmee chipfabrikanten met diep-ultraviolet licht (duv) hun microchips bewerken.
EUV-lithografie
De productie van onderdelen van lithografiesystemen die gebruikmaken van zogeheten extreem-ultraviolet licht (euv) voor de bewerking van microchips, is echter nog steeds niet hervat. Aan diverse media, waaronder het Financieele Dagblad en het Eindhovens Dagblad, laat het bedrijf weten dat ook deze productie binnenkort wordt opgestart. Een woordvoerder meldt dat de achterstanden als gevolg van de brand zijn weggewerkt voor het eind van dit jaar.
In de fabriek in Berlijn produceert ASML diverse onderdelen voor zijn lithografiemachines, zoals klauwplaten, waferklemmen, ondergronden en spiegelopstellingen om halfgeleidermateriaal lithografisch te kunnen bewerken.
De Berlijnse fabriek telt ongeveer 32.000 vierkante meter, waarvan lang niet alles door vuur of rook is getroffen. ASML is sinds 2020 eigenaar van de fabriek. Toen kocht het bedrijf zijn toeleverancier Berliner Glas, die in de fabriek was gevestigd.
ASML
ASML is wereldwijd een van de belangrijkste leveranciers van machines om computerchips te vervaardigen. Het concern uit Veldhoven is zelfs de enige die lithografiemachines op basis van EUV levert. Deze apparatuur wordt afgenomen door vrijwel alle grote chipfabrikanten, zoals TSMC, Samsung, SK Hynix en andere marktpartijen die chips leveren aan elektronicabedrijven zoals Apple, IBM en Samsung en aan automobielfabrikanten zoals Nissan, Ford en Toyota.
Afgelopen december riep Computable ASML uit tot Nederlands populairste ict-bedrijf, met het beste imago.