In Nederland zijn meer dan 80.000 IT-bedrijven geregistreerd, waarvan slechts zo’n 5.500 bedrijven gebruikmaken van de WBSO. WBSO staat voor Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk. De overheid wil met de WBSO-regeling innovaties in het bedrijfsleven versnellen. Via de WBSO ontvangen aanvragers een financieel voordeel van de overheid in de vorm van een afdrachtsvermindering loonbelasting of, indien de aanvrager een zelfstandige is, in de vorm van een speur- en ontwikkelingswerk (S&O) aftrekpost. IT-bedrijven die zelf eigen technisch nieuwe programmatuur ontwikkelen komen in aanmerking voor deze regeling. De WBSO is een grote regeling. Het beschikbare budget voor de WBSO in 2022 bedraagt maar liefst € 1,34 miljard.
Hoe kom ik in aanmerking voor WBSO-subsidie?
Om in aanmerking te komen voor de WBSO is er een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Allereerst moet het bij de ontwikkeling gaan om, voor de aanvrager, technisch nieuwe programmatuur. Feitelijk voldoen bestaande technieken niet of niet voldoende. Beschikbare open source-technieken voldoen bijvoorbeeld niet. Er moeten technische risico’s of onzekerheden aan het project kleven. Cruciaal is het in de aanvraag aannemelijk maken dat bestaande oplossingen en technieken tekortschieten, waardoor de eigen ontwikkeling noodzakelijk is.
Graag beschrijven we een aantal voorbeeldprojecten die gebruikmaken van de WBSO-regeling.
Drones van Track32 B.V.
Track32 B.V. is een softwarebedrijf met een expertise in Vision en AI-oplossingen en dit bedrijf maakt al jaren gebruik van de WBSO-regeling. Veel klanten maken gebruik van de expertise van Track32 voor het ontwikkelen van innovatieve programmatuur. Simon, eigenaar van Track32: “Onze knowhow stelt ons in staat om krachtige softwareoplossingen te ontwikkelen”. Eén van de projecten van Track32 is ‘Drones in kassen’. Voor dit project zijn bestaande drones en camera’s gecombineerd met slimme vision technieken. Door deze oplossing is het voor klanten mogelijk om drones volautomatisch door kassen te laten vliegen en hierbij digitaal in kaart te brengen hoeveel planten zich er in een kas bevinden. Daarnaast is het ook mogelijk het groeigedrag van de planten in kaart te brengen en eventuele afwijkingen te detecteren. Simon: “Het is mooi dat de overheid ons stimuleert met de WBSO dit soort innovaties te versnellen’.
Eigen ERP pakket van Clæver B.V.
Een ander bedrijf dat succesvol gebruiktmaakt van de WBSO is Clæver B.V. Zij richt zich op het ontwikkelen van softwareoplossingen voor de visserij. In de afgelopen jaren heeft zij een nieuw ERP-pakket van scratch ontwikkeld voor deze nichemarkt. Eigenaar van Clæver B.V., Jan: “Wij zagen een gat in de markt, door een ERP-pakket te ontwikkelen voor de visserij. Bestaande oplossingen schieten tekort vonden wij”. Voor de ontwikkeling van dit project is ook WBSO toegekend, waardoor Clæver B.V. extra ruimte had om meer ontwikkelaars aan het innovatieve ERP-pakket te laten werken.
Komen jouw projecten in aanmerking voor de WBSO?
Op de website van Subvention, de koploper in subsidieadvies die ondernemers helpt bij het opstellen van subsidieaanvragen, vind je meer informatie over het project ‘Drones in kassen’ en andere succesvolle IT-projecten. Bezoek Subvention.nl voor meer informatie of doe een subsidiescan om direct jouw kansen op het ontvangen van subsidie in kaart te brengen. De IT-experts van Subvention helpen je graag verder om de mogelijkheden te inventariseren en een subsidieaanvraag te verzorgen.