De Autoriteit Consument en Markt (ACM) bereidt een leidraad voor die aangeeft welke informatie online-platforms moeten geven aan ondernemers die via deze platforms spullen of diensten verkopen aan consumenten.
Het gaat om marktplaatsen, zoekmachines en boekingssites die ondernemers de gelegenheid bieden zaken te verkopen aan consumenten. Dergelijke online-platforms moeten zich sinds juni 2020 houden aan de regels uit de Europese Platform-to-Business-verordening, die is bedoeld om een concurrerende, eerlijke en transparante online-markt te garanderen waar bedrijven zich verantwoordelijk gedragen. ‘Tijdens onze marktverkenning hebben we geconstateerd dat de open normen van de Platform-to-Business-verordening in de praktijk op verschillende manieren worden uitgelegd’, legt ACM-bestuurslid Manon Leijten uit. ‘Met een leidraad kunnen we duidelijkheid geven over hoe de ACM deze normen als toezichthouder zal interpreteren, zodat het voor platforms helder is wat ze moeten doen en hun zakelijke klanten weten waar ze recht op hebben.’ De ACM streeft ernaar om dit najaar de verhelderende leidraad voor consultatie te publiceren.
Algemene voorwaarden
Ondernemers zijn steeds vaker afhankelijk van platforms en online-zoekmachines om hun klanten te bereiken. Daarom is het belangrijk dat platforms en zoekmachines duidelijke en actuele informatie geven aan ondernemers die van hun diensten gebruik willen maken. Als de ACM wordt aangewezen als toezichthouder op de Platform-to-Business-verordening, kan ze ondernemers beschermen wanneer platforms hen bijvoorbeeld onvolledig informeren over de rangschikking van goederen en diensten op het platform.
Genoemde verordening bepaalt dat de algemene voorwaarden van platforms voor ondernemers duidelijk en eenvoudig beschikbaar zijn. Platforms moeten in de algemene voorwaarden transparant zijn over hoe geschillen worden beslecht en welke parameters de rangschikking bepalen. Als het platform ook eigen diensten of goederen verkoopt, moet het platform uitleggen of, waarom en op welke wijze hij zijn eigen diensten of producten anders behandelt dan producten van ondernemers.