Pharrowtech, een ontwerper van chips voor draadloze communicatie uit Leuven, heeft in een eerste financieringsronde vijftien miljoen euro opgehaald. De startup steekt het geld in onder meer de ontwikkeling van de volgende generatie 60 GHz draadloze RF-transceivers en antennetechnologie.
Deze zogeheten Series A-investeringsronde werd geleid door de Nederlandse tech-investeerder Innovation Industries, en vergezeld door andere geldschieters als Imec.xpand, Bloc Ventures en KBC Focus Fund.
De financiering stelt Pharrowtech in staat de productie te versnellen van zijn onlangs gelanceerde 60 GHz CMOS Radio-Frequency Integrated Circuit (RFIC) PTR1060 en ‘phased array antenne’ Radio-Frequency Module (RFM) PTM1060 voor 5G draadloze toegang, draadloze infrastructuur en draadloze toepassingen. De startup gebruikt het opgehaalde kapitaal tevens om de klantenondersteuning te verbeteren, de activiteiten van Pharrowtech in de Verenigde Staten uit te bouwen en de technische en zakelijke teams uit te breiden.
Pharrowtech is een spin-off van het Leuvense onderzoeksinstituut Imec. Daar werd een prototype ontwikkeld van een chip en een antenne, die razendsnel internet draadloos kunnen versturen en ontvangen. Bij de lancering in 2019 kreeg Pharrowtech al zes miljoen euro financiering van het investeringsfonds Imec.xpand, het Focus Fund van KBC en het Britse Bloc Ventures.
Laatste meters
Aan de Belgische zakenkrant De Tijd legde Wim van Thillo, directeur van Pharrowtech, uit dat zijn bedrijf een alternatieve oplossing biedt voor de aanleg van woningen en kantoren op een glasvezelnetwerk. Met name de laatste meters tussen het straatnetwerk en het pand is een dure aangelegenheid, vooral in niet-stedelijke gebieden. Pharrowtech biedt hiervoor een draadloze oplossing, bestaande uit een combinatie van een chip en een antenne, waarmee het razendsnelle internet van een op het straatnetwerk aangesloten ‘access point’ heel precies kan worden gericht naar een bakje op de gevel of het dak van de klant.
Van Thillo trekt in de zakenkrant een vergelijking met de wifirouter die de meeste mensen vandaag in huis hebben om thuis van draadloos internet te genieten. ‘Maar terwijl de wifi die we vandaag kennen, uitzendt op een frequentie van maximaal 6 gigahertz, werken wij met een uitzendfrequentie die tien keer hoger is: op 60 gigahertz. Over die veel hogere uitzendfrequentie kan je razendsnel en stabiel internet verzenden. Dat is veel efficiënter en goedkoper dan wat we vandaag doen om huizen en kantoren te connecteren.’