De afgelopen twaalf maanden waren een revolutionaire periode voor cryptocurrency. Ondanks de wereldwijde economische schade als gevolg van de pandemie, is het crypto-ecosysteem aanzienlijk gegroeid. Veel cryptocurrencies overtroffen hun bestaande records. Dit kwam met name door de toegenomen vraag van institutionele beleggers en de significante groei in het gebruik van gedecentraliseerde financiering (defi) en non-fungible tokens (nft's) door consumenten.
Uit onderzoek van Chainalysis blijkt dat Centraal-, Noord- & West-Europa de grootste cryptocurrency-economie ter wereld heeft. In deze regio is tussen juli 2020 en juni 2021 meer dan een een biljoen dollar aan cryptocurrency binnengekomen – wat een kwart van de totale wereldwijde activiteit vertegenwoordigt. Nederland staat in dit gebied op de vierde plaats in de lijst van landen met de grootste crypto-economieën, na het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. Verder zijn defi-protocollen goed voor bijna vijftig procent van de Europese on-chain waarde die is ontvangen tussen juli 2020 en juni 2021.
Profiteren
Bij elke nieuwe innovatie zijn criminelen op zoek naar een manier om ervan te profiteren, zo ook bij cryptocurrency. Dit is met name het geval door de pseudonieme aard en het gemak waarmee gebruikers onmiddellijk geld kunnen versturen naar waar ook ter wereld. Onderzoek laat zien dat ook de crypto-criminaliteit in 2021 een historisch hoogtepunt heeft bereikt: illegale adressen hebben in de loop van het jaar 14 miljard dollar ontvangen, een flinke toename ten opzichte van de 7,8 miljard dollar in 2020. Hoewel deze cijfers een aanzienlijke stijging van crypto-criminaliteit laten zien, vertellen ze niet het hele verhaal.
De groeiende crypto-criminaliteit moet worden gezien in de context van de explosieve groei van het wereldwijde transactievolume van cryptocurrency. Het totale transactievolume in 2021 was wereldwijd meer dan 550 procent hoger dan in 2020. In dat licht is het geen verrassing dat ook steeds meer cybercriminelen cryptocurrencies gebruiken. Maar aangezien de toename van crypto-criminaliteit slechts 79 procent was – een stuk lager dan de algemene adoptie van de genoemde 550 – is het juist een teken zijn dat er dingen aan het veranderen zijn. Nu de groei van het legitieme gebruik van cryptocurrency de groei van het criminele gebruik ver overtreft, is het aandeel van illegale activiteiten in het transactievolume van cryptocurrency nog nooit zo laag geweest. Vanaf december 2021 bestaan transacties met illegale adressen slechts uit 0,15 procent van het totale transactievolume in cryptocurrency vorig jaar, ondanks dat de ruwe waarde van het illegale transactievolume zijn hoogste niveau ooit bereikte.
Het goede nieuws is dat cryptocurrency een ongeëvenaarde mate van transparantie biedt, nu meer dan ooit. Elke transactie wordt vastgelegd in een openbaar, onaanpasbaar logboek. Hierdoor kunnen financiële instellingen er zeker van zijn dat ze met de meest betrouwbare klanten werken. Exchanges en andere cryptocurrency-bedrijven kunnen transacties op hun platforms realtime controleren op illegale activiteiten. Ook kunnen overheidsinstanties de stroom van illegale cryptogelden gemakkelijker traceren dan bij de meeste andere vormen van waardeoverdracht. De inherente transparantie van cryptocurrency zorgt voor een unieke mate van veiligheid en efficiëntie.
Beloningen
Overheden en het bedrijfsleven moeten meer middelen inzetten om gevaren tegen te gaan en effectievere manieren te vinden om samen te werken. Momenteel blijven veel aanvallers – zoals ransomware-groepen – actief omdat de potentiële beloningen hoger zijn dan de kosten. We moeten werken aan effectieve strategieën om slechte actoren te ontmoedigen door de fysieke en financiële kosten van het plegen van misdrijven met cryptocurrency te verhogen.
Voorheen vertrouwden veel beurzen op ‘know your customer’ en anti-witwasprotocollen die door andere cryptocurrency-diensten openbaar waren gemaakt. Op basis hiervan maakten ze een evaluatie van de risico’s. Als het beleid in orde was, veronderstelde veel beurzen dat de dienst veilig was. Deze aanpak voldoet echter niet langer aan het niveau van due diligence die nodig is nu er meer institutioneel geld, afkomstig van organisaties, naar cryptocurrency stroomt dan ooit tevoren. Financiële instellingen zullen, of ze nu zelf cryptocurrency kopen, veilig bewaren voor hun klanten of cryptocurrency-bedrijven als bankklanten accepteren, meer aandacht besteden aan ander soort diensten nu risk-based compliance de nieuwe norm wordt. Op de lange termijn zullen deze inspanningen er ook voor zorgen dat het gebruik van cryptocurrency voor criminele doeleinden minder aantrekkelijk wordt, omdat het moeilijker wordt voor cybercriminelen om cryptocurrency om te zetten in contanten.
Extreme test
Het enthousiasme over de toekomst van cryptocurrency is juist ontstaan door de snelheid van innovatie in de markt. In het afgelopen jaar hebben we de opmars van defi en een instroom van institutioneel geld gezien. De pandemie was een extreme test van de waarde van cryptocurrency en de prijs van bitcoin schoot omhoog.
Aan de andere kant hoort bij deze snel evoluerende sector ook de groei in crypto-criminaliteit. De publieke en private sector moeten daarom de middelen en instrumenten krijgen die ze nodig hebben om samen te werken en gebruik te maken van de inherente transparantie van cryptocurrency. Dit is om het nieuwe financiële systeem te beschermen tegen misbruik.