IBM en Unilever zijn er met behulp van artificiële intelligentie (ai) in geslaagd moleculen te ontleden die een rol spelen bij huid-immuniteit. Dankzij hoge-prestatiecomputers en IBM Power10-processor kunnen onderzoekers met ai de ontwikkeling daarin voorspellen. Ook zijn ze in staat gedetailleerde tijdgebonden simulaties te genereren. Daarmee worden moleculaire interacties tot in detail zichtbaar.
Ontdekt is hoe de huid haar natuurlijke afweer tegen ziektekiemen kan versterken. Unilever hoopt deze kennis om te kunnen zetten in huidproducten die de natuurlijke verdedigingslinie van de huid versterken. Dit moet de weerstand tegen microben zoals bacteriën en virussen verhogen.
IBM denkt zo het onderzoek naar andere schadelijke ziekteverwekkers te kunnen versnellen. Meer in het algemeen opent dit werk een nieuwe weg naar het ontdekken van natuurlijke ‘boosters’ met kleine moleculen. Het begrip dat is verkregen van deze mechanismen, kan ook voor ander onderzoek worden aangewend.
Het IBM-team heeft voor de studie mechanistische modellen gemaakt die de langs experimentele weg verkregen informatie uitbreiden. Een uitdaging hier is om de experimentele metingen aan de berekening te koppelen. Dan zijn zinvolle conclusies te trekken over het moleculaire gedrag. Het simuleren van complexe systemen op moleculaire schaal is een grote rekenkundige uitdaging.
IBM Research werkt samen met het Britse STFC Hartree Centre bij de toepassing van ai en quantum computing. Dit moet leiden tot innovaties op het gebied van materialen, biowetenschappen, klimaat, landbouw en productie.