Ict-dienstverlener Ctac trekt nieuwe mensen aan en investeert in de kennis en vaardigheden van personeel. Het bedrijf wil zo zijn diensten beter afstemmen op de vraag bij klanten. Dat eigen opleiding- en veranderprogramma drukt het financiële resultaat in het afgelopen kwartaal, maar moet op termijn tot groei leiden.
Dat meldt Ctac-directeur Pieter Paul Saassen in een toelichting op de cijfers over het eerste kwartaal van 2022. Daarin zag het beursgenoteerde bedrijf de omzet met 8 procent stijgen naar 28,5 miljoen euro. Dat is 6,1 procent door autonome groei, 1,9 procent groei komt door de overname van Digimij.
Ctac dat vestigingen heeft in Den Bosch en Wommelgem (België) zag de winst voor aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en afboekingen (ebitda) dalen met 12,5 procent naar 2,8 miljoen euro. Volgens het bedrijf dat dit jaar zijn dertigjarige jubileum viert, wordt dat vooral veroorzaakt door investeringen in het bedrijfsonderdeel Ctac Security en het veranderprogramma Ignite. Ook de hogere kosten als gevolg van de inflatie en lagere verkopen van XV-licenties (software voor kassasystemen) worden genoemd. Het nettoresultaat komt uit op 1 miljoen euro dat is gelijk aan het eerste kwartaal van 2021.
Dat klink allemaal toch net even anders dan het omzetrecord waarmee boekjaar 2021 werd afgesloten. Maar Saassen verklaart: ‘We zijn in 2022 goed van start gegaan met een aanhoudend sterke omzetgroei in het eerste kwartaal.’ Hij stelt dat het bedrijf de afgelopen jaren niet alleen qua omzet gegroeid is, maar ook als organisatie is veranderd, mede door strategische overnames. Om die groei uit te bouwen is het veranderprogramma (project Ignite, n.v.d.r.) ingezet dat talent en klantinteractie nog meer centraal moet stellen.
Focus
Ctac positioneert zich in zijn ogen ook steeds nadrukkelijker als ‘business & cloud integrator op het vlak van datadiensten, integratie, moderne werkplekken en ict-beveiliging.’ Hij ziet zijn bedrijf steeds meer in de rol komen van een regisseur die klanten door de verschillende mogelijkheden leidt en inspringt op nieuwe uitdagingen zoals cybersecurity en privacy.
Om focus te houden worden er ook activiteiten gestaakt. In april verkocht Ctac zijn software voor de woningcorporatiemarkt Fit4Woco aan Databalk. Met XV Retail Suite, een pakket toegespitst op slimme kassasystemen, verwacht het bedrijf de komende jaren wel verder te groeien.
AWS
Ctac, ooit begonnen als SAP-dienstverlener, voegde eerder diensten rondom het Microsoft-cloudbeheerplatfom Azure aan het aanbod toe en breidt nu verder uit met Amazon Web Services (AWS). Met die Amerikaanse cloudaanbieder is een nieuwe samenwerkingsovereenkomst opgezet.
Door de investeringen in opleidingen en het veranderprogramma liep de omzet per medewerker terug van 58.000 euro in het eerste kwartaal van 2021 naar 55.000 euro in het eerste kwartaal van 2022.
Saassen verwacht dat in de loop van het tweede halfjaar de cijfers weer aantrekken. Hij verwacht een absolute stijging van omzet en dat op eigen kracht ook de ebitda weer zal groeien.