Als je vroeger het ergens niet mee eens was, dan wachtte je een paar jaar tot je weer mocht stemmen. Of je stuurde een ingezonden brief naar de Volkskrant. Vervolgens ging je weer gewoon aan het werk of je ging aardappels, boontjes en een gehaktbal eten.
Maar toen kwam Twitter. En nu kun je direct zeggen wat je overal van vindt. Op Twitter tonen mensen hetzelfde gedrag als in de auto. Als je per ongeluk even niet oplet bij het verkeerslicht en je ziet een halve seconde niet dat het licht al groen is, dan hoor je achter je al het geluid van een enorme claxon. Als je dan vervolgens in de achteruitkijkspiegel kijkt en je kunt liplezen, dan zie de bestuurder achter je een zin zeggen waar minimaal drie keer het woord ‘mongool’ in voorkomt.
Vriendelijk bedankt
Dat terwijl we ons buiten de auto heel anders gedragen. Als je in een drukke winkelstraat loopt en je kunt er even niet langs dan vraag je netjes of je mag passeren en je bedankt diegene vriendelijk. Het woord ‘mongool’ valt niet één keer.
Elon Musk gaat nu Twitter kopen. Elon Musk betaalt 44 miljard dollar voor dit digitale prikbord. Dit kan hij makkelijk betalen, want hij heeft namelijk een vermogen van 300 miljard. En wat willen mensen met een vermogen van 300 miljard dollar? Precies, die willen heel graag 301 miljard dollar.
Algoritmes eraf gooien
Dus als Elon ergens 44 miljard insteekt, dan wil hij er minimaal 45 miljard uithalen. Zijn doelstelling is om van Twitter weer het platform voor vrijheid van meningsuiting te maken. Maar als hij er echt een platform voor vrijheid van meningsuiting van wil maken, dan moet hij de algoritmes eraf gooien. Zodoende krijgen we gewoon weer de berichten te zien van de mensen die we volgen en de mensen die ons volgen krijgen onze berichten te zien. We bepalen zelf wel in welke bubbel zitten, in plaats van dat het algoritme dat voor ons bepaalt. Echte vrijheid dus. Maar daar verdien je natuurlijk geen 45 miljard dollar mee.