Het intrekken van licenties door grote softwarehuizen is Amsterdam Trade Bank (ATB) fataal geworden. De zakenbank, eigendom van vier Russische oligarchen, kon niet meer aan de verplichtingen voldoen. Vooral Britse en Amerikaanse sancties legden de bedrijfsvoering van ATB zo goed als lam.
Ook een afwikkeling van het bankbedrijf bleek zonder software niet meer mogelijk. De specialist op het gebied van trade & project finance, en internationale geldtransacties, was grotendeels afhankelijk van systemen en diensten van partijen die in die landen zijn gevestigd.
De Nederlandsche Bank (DNB) schrijft dit in een brief aan minister Kaag (Buitenlandse Zaken). Afgelopen vrijdag werd het faillissement van deze bank die aan Rusland was gelieerd, uitgesproken. In 2017 werd de technologische vernieuwing van ATB’s it nog voor de Computable Awards genomineerd in de categorie Partnerproject van het Jaar. Het in Londen gevestigde Mysis, al meer dan twintig jaar kind aan huis bij ATB, was toen verantwoordelijk voor het updaten en uitbreiden van zijn softwareoplossingen. It-dienstverlener Sentia deed destijds de software-architectuur.
De doodsteek voor outsourcing van IT.
Als het mogelijk is dat bedrijven stilgelegd kunnen worden, omdat personen/bedrijven/landen het niet eens zijn met een gedeelte van de bedrijfsvoering of landpolitiek o.i.d., gaat geen enkel weldenkend bedrijf nog zijn/haar IT in handen geven van een externe leverancier. We gaan dan terug naar zelf ontwikkelen en zelf in beheer houden of gebruik van Open Software, eigen of Open OS en eigen hardware. Een verkeerde ontwikkeling in een Globale wereld..
Laatste memo laat zien dat Kaag minister is van financiën, ze mag zich graag bemoeien met buitenlandse politiek maar staatskundig is ze verantwoordelijk voor de staatskas. Deze laat gezien de desïnteresse van de minister een gapend gat in de begroting zien omdat ze incompetent is, ze is diplomaat en geen boekhouder maar functie elders hield hier geen rekening mee.
@HENK VAN DE VEN Gaan bedrijven weer eens nadenken, kritische bedrijfsprocessen horen volledig in eigen beheer. Tenzij je bedrijf ook in één klap mag verdwijnen. Ook vriendelijk voor je klanten. Daar wil je toch geen klant zijn.