Elon Musk komt toch aan het hoofd te staan van Twitter. Met ‘s werelds rijkste man, voorvechter van het vrije woord, aan het roer gaat het invloedrijke sociale medium krachtig van koers veranderen. Twitter wordt weer een dorpsplein waar iedereen zonder veel restricties zijn mening kan uiten.
De moderatie van content komt op een laag pitje te staan. Bij overtreding van de regels zijn hooguit tijdelijke schorsingen mogelijk. Musk wil ook de algoritmes die Twitter gebruikt, opensource maken. Buitenstaanders kunnen dan wijzigingen op gang brengen. Maar de grootste verandering betreft het businessmodel. In plaats van op advertenties moet het sociale medium op abonnementen gaan draaien.
Elon Musk gaat als nieuwe eigenaar zeker niet aan de zijlijn zitten. Hij wil ook de limiet van 280 tekens doorbreken. Bots die spam of fraude ten doel hebben, worden actiever bestreden. Ook stelt de excentrieke miljardair voor de raad van bestuur geen salaris meer te geven. Het hoofdkantoor in San Francisco kan wat hem betreft ook verdwijnen.
Beurs
Door Twitter van de beurs te halen, kan Musk sneller zijn zin doordrijven. Hij is geen verantwoording meer aan aandeelhouders verschuldigd. De Twitter-leiding accepteerde gisteren onverwachts een bod van 44 miljard dollar op het sociale medium. Aanvankelijk voelden directieleden, gesteund door de raad van bestuur, niets voor de ideeën van Musk. Om een overname te dwarsbomen, nam het bedrijf zijn toevlucht tot een gifpil-constructie. Als Musk meer dan vijftien procent van de Twitter-aandelen in handen krijgt, zou een constructie in werking treden waarbij andere aandeelhouders met korting aandelen kunnen bijkopen.
Maar gisteren bereikte Musk een deal met Twitter. Afgelopen vrijdag kwam de grote ommekeer toen Musk met al zijn charisma en overtuigingskracht grote aandeelhouders wist om te praten. De handige zakenman werd daarbij geholpen door de stijging van het aandeel Twitter. Nadat het aandeel sinds de beursgang in 2013 nauwelijks van zijn plaats was gekomen, veerde de koers 32 procent op toen Musk begin april bekend maakte een belang van negen procent te hebben genomen. En zoals vaker in Amerika bepaalt Wall Street uiteindelijk wat er gaat gebeuren.
Musk liet in de gesprekken met aandeelhouders weten weinig geduld te hebben. ‘Het wordt stikken of slikken’, was zijn boodschap. Hij overtuigde veel aandeelhouders van de voordelen, en voegde er aan toe dat de board slechts twee keuzemogelijkheden had: ja of nee. De Twitter-leiding ging uiteindelijk toch met Musk onderhandelen toen bleek dat zijn financieringsplan voor de overname breed werd gesteund door de banken en solide in elkaar stak. Voorzitter van de bestuursraad, Bret Taylor, tevens operationeel directeur van Salesforce, zei dat de aandeelhouders het meest gebaat zijn bij een deal met Musk.
Werkvloer
Of Musk al zijn plannen kan waarmaken, hangt af van de interne ontwikkelingen bij Twitter. Op de werkvloer wordt verschillend gedacht over zijn plannen. Het zou sommige medewerkers een gruwel zijn als bijvoorbeeld de bevriezing van oud-president Trumps account ongedaan wordt gemaakt. Twitter heeft jarenlang geprobeerd extreme discussies van het platform te bannen. Een nieuwe koers valt een aantal Twitter-medewerkers rauw op het dak.