ASM International (ASMI), de Nederlandse toeleverancier van de chipindustrie, profiteert van de tekorten aan chips. De gigantische investeringen bij chipfabrikanten hebben de vraag naar de machines van het bedrijf uit Almere tot een recordhoogte opgestuwd. In het eerste kwartaal van dit jaar steeg de orderstroom met 72 procent naar 706 miljoen euro.
ASMI maakt systemen voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt. De omzet steeg in deze periode met 31 procent naar 517 miljoen euro. Dat cijfer lag binnen de geraamde bandbreedte van 500 tot 530 miljoen euro.
Niet de verkopers maar de inkopers van ASMI kennen momenteel zorgen. Als er geen gebrek aan bepaalde onderdelen was, had ASMI nog meer systemen kunnen produceren. De problemen in de bevoorradingsketen zullen in het tweede kwartaal aanhouden. Desondanks verwacht ASMI voor die periode een omzet van 540 tot 570 miljoen. Dat is opnieuw een flinke stijging. In de tweede helft van het jaar zal de omzet nog hoger liggen dan in de eerste zes maanden. Maar dan moeten de omstandigheden bij de toeleveranciers wel verbeteren.
De operationele marge was vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder iets lager. De bedrijfskosten namen toe door een aanwas van personeel en investeringen in de groei van het bedrijf.
Wafers
Techinsights verwachtte in maart dat de wereldwijde uitgaven aan systemen voor de bewerking van wafers (wafer fabrication equipment) dit jaar met 23 procent toenemen. De sterkste groei betreft systemen die geschikt zijn voor chips van zeven nanometer of minder. Dit segment stijgt van 25 procent van de totale uitgaven in 2020 naar 46 procent in 2025. Gartner kwam begin dit jaar met minder hoge groeicijfers (11 procent).
Overigens is ASMI sterk afhankelijk van een aantal grote klanten. TSMC, Samsung en Intel zorgden vorig jaar voor 59 procent van de inkomsten. De tien grootste klanten waren goed voor 79 procent van de omzet. ASMI ontwikkelt zelf de technologie die de chemische lagen op een wafer atoom voor atoom opbouwt.
De snelst groeiende marktsegmenten zijn atoomlaagdepositie (ald) en epitaxie (epi). Op gebied van ald heeft ASMI een marktaandeel van 55 procent. Doel is die positie te behouden en het marktaandeel bij epi te vergroten van vijftien procent in 2020 naar ruim dertig procent in 2025. De toenemende complexiteit van apparatuur, 3d-structuren en nieuwe materialen stuwen de vraag naar dit soort depositie-systemen.
Daarnaast wil ASMI systemen leveren voor chip-productie waarbij met behulp van een plasma een dun laagje op een substraat of basismateriaal wordt aangebracht. Ook wordt selectieve groei nagestreefd bij ‘vertical furnaces’.