Nederlandse gemeenten hebben hun netwerkbeveiliging niet op orde. Slechts één op de vijf gemeenten beschikt over de verplichte infrastructuur om hackpogingen en malware te monitoren en in kaart te brengen. Veel gemeenten voldoen niet eens aan het basisniveau voor informatiebeveiliging dat twee jaar geleden werd ingesteld.
Dat concludeert vergelijkingssite Vpndiensten.nl na een inventarisatie.
Om het basisniveau voor informatiebeveiliging binnen de Nederlandse overheid te regelen, is sinds 1 januari 2020 de Baseline Informatie Overheid (BIO) van kracht. Hierin is een standaard verplicht gesteld om verdachte incidenten op gemeentelijke netwerken te monitoren en te melden; een zogenoemde siem/soc (security information event management, security operations center). Uit de inventarisatie blijkt echter dat maar 21 procent van de gemeenten beschikt over die verplichte voorziening. Ook wordt er maar beperkt gebruikgemaakt van andere technologieën die netwerken veiliger maken. Zo zijn nog lang niet alle gemeenten aangesloten op de Gemeentelijke Gemeenschappelijke Infrastructuur (GGI-netwerk) en het beveiligde wifi-netwerk govroam (zie overzicht per gemeente via link onderaan artikel).
Vpndiensten vindt het opmerkelijk dat een kleine minderheid van de gemeenten over de drie technologieën beschikt. Te meer omdat die maatregel volgens experts veel bijdragen aan de beveiliging van de gegevens van burgers. ‘Daarnaast is het gebruik van een siem/soc op dit moment verplicht, tenzij gemeenten kunnen uitleggen waarom dit niet het geval is.’
Volgens plannen van de Vereniging van Nederlandse Gemeente (VNG) zouden bovendien eind 2020 alle gemeenten aangesloten moeten zijn op het GGI-netwerk.
Beveiligingsmaatregelen per gemeente
Gemeenten beheren steeds meer privacygevoelige gegevens van burgers. Maar hoe veilig zijn deze gegevens voor bijvoorbeeld datalekken? En wat doen gemeenten tegen digitale dreigingen als hacks, ransomware en malware?
In deze spreadsheet is per gemeente te zien of ze aan de drie beveiligingsmaatregelen voldoen.
Wel nee, joh!
B&W bezuinigt gewoon jarenlang op het basis-IT-budget, want social media zijn veel populairder. De systeembeheerder krijgt een schop onder zijn kont.
Beveiligingsconsequenties worden ‘cyber-attacks’ genoemd, dan ligt de schuld bij een ander en kun je net doen alsof je generaal bent die op de barricaden staat en de ‘aanval’ afslaat. Win-win, toch?
SOC/SIEM wordt alleen groen als je deze afneemt bij/via GGI-Veilig?
Ik weet dat in ieder geval 3 gemeentes hier op de kaart/spreadsheet op “rood” staan, terwijl ze WEL SOC/SIEM hebben draaien, alleen dan via een andere leverancier.